Førsteinntrykk: Nimbus T8

MODERNE:
Nimbus T8
kan leveres med
eller uten T-Top,
samt med ulike
kalesjeløsninger.
MODERNE: Nimbus T8 kan leveres med eller uten T-Top, samt med ulike kalesjeløsninger.

Fremtidens daycruiser

Nimbus T8 er en dagsturbåt skreddersydd både for Norden og vår tids måte å bruke båten på. T8 byr på det beste fra både daycruiser- og walkaround-konseptet. Med en V8 utenbordsmotor og automatisk trim, er den dessuten en ren fornøyelse å kjøre.

Publisert Sist oppdatert

Da Nimbus Boats hadde verdenspremiere for Nimbus W9 på båtmessen i Düsseldorf for drøyt to år siden, var det selskapets første, store lansering av en ny modellserie i premiumklassen på flere år.

Allerede fra starten var det klart at flere søstermodeller skulle følge etter. Etter W9 (T9, C9 og sammen med T8, C11), kom den større Nimbus T11, og i år ble lillesøster T8 sjøsatt. T8 er den mest interessante båten for det nordiske markedet, der båtens størrelse og design passer perfekt. Båten har tydelig slektskap med Nimbus-modeller som klassikerne 230R, 250R og 26 Nova. Båtene er håndlaminert og skumfylt mellom skrog og innerliner.

FAKTA Nimbus T8
CE-kategori:C
Produksjonsland:Polen
Lengde i meter:8,15
Bredde i meter:2,60
Vekt tørr båt i kg:2 300
Drivstoff i liter:240
Max antall personer:8
Max nyttelast i kg:Ikke oppgitt
Motoreffekt fra-til i hk:200–300
Motor testbåt:Mercury V8 300 XL
Toppfart i test i knop:46
Pris fra i kroner:1 104 000,-
Pris testbåt i kroner:1 350 000,-

UTENBORDS: T8 leveres kun med utenbordsmotorer
fra Mercury, i effekter fra 200
til 300 hk.
UTENBORDS: T8 leveres kun med utenbordsmotorer fra Mercury, i effekter fra 200 til 300 hk.

Trendsetter

Båtmagasinet har prøvekjørt T8 i skjærgården utenfor Gøteborg. Denne båten er definitivt en kommende storselger, som dessuten kommer til å inspirere andre produsenter. Designet og de moderne løsningene gjør denne båten til en trendsetter med sin dempede, skandinaviske stil.

Begrepet daycruiser er i ferd med å forandres, noe denne båten er et eksempel på. En daycruiser er ikke lenger synonymt med fordekk, vindskjerm og sittegruppe akter, men er i dag mer en moderne og sosial allroundbåt.

På 8,15 meter totallengde har produsenten fått plass til solseng forut, en godt beskyttet førerplass, sittegruppe for 5–6 voksne og en velfungerende lugar med separat toalett. Den som vil, kan også få plass til en enkel bysse under dekk og en kjøleboks under aktersofaen.

Enkel å kjøre

Når det kommer til sjøegenskapene, har Nimbus lenge fulgt filosofien om at det skal være enkelt og sikkert å kjøre båt – båtverdenens svar på Volvos filosofi. Denne modellen er intet unntak. Med utenbordsmotor på akterspeilet er den svært letthåndtert. I prinsippet trenger man kun å gi gass og styre. Motortrim og trimflaps reguleres automatisk. T8 er utrustet med Zipwake dynamisk trimkontrollsystem som standard, noe som ytterligere forenkler kjøringen.

Kun utenbords

Vår testbåt hadde en Mercury Verado V8 på 300 hk på hekken. Dette er mer enn tilstrekkelig i denne båten, som trolig også klarer seg bra med 250 hk. Den som vil ha god respons og mulighet til å belaste båten uten anstrengelse, bør velge 300-hesteren. Det minste alternativet på 200 hk fungerer best om man alltid kjører med lett båt.

Med 300-hesteren noterte vi en toppfart på drøye 46 knop, hvilket er to knop raskere enn med 250 hk. Motorene er identiske, forskjellen i effekt ligger i elektronikken. Grei marsjfart for den 2,3 tonn tunge T8 er alt mellom 25 og 35 knop. Den som vil kjøre mest mulig økonomisk bør legge seg i underkant av 30 knop. Da ligger forbruket på 1,5 liter per nautisk mil.

Til forskjell fra sine storesøstre T9 og T11, tilbys T8 utelukkende med utenbordsmotorer.

Skroget har to step. Effekten av dette er at båten knapt har noen planingsterskel og krever minimalt med trim og derfor er veldig enkel å kjøre. Båten er kompakt bygd og selv med 300 hk på hekken har den ingen sjenerende vibrasjoner. Støynivået er også veldig behagelig gjennom hele fartsregisteret, og Mercury har høstet mange lovord for sine nye, stillegående motorer.

SOSIALT:
Akterdekket kan enkelt gjøres om til en stor
sittegruppe for seks personer, eller en solseng
for to voksne.
SOSIALT: Akterdekket kan enkelt gjøres om til en stor sittegruppe for seks personer, eller en solseng for to voksne.

Smart layout

Båten har en veldig funksjonell planløsning, med brede gangflater. Et høyt trinn opp foran førerplassen krever imidlertid at folk som ikke er kjent med båten er litt oppmerksomme.

Førerplassen er enkel og logisk disponert med en 7” Simrad kartplotter som standardutstyr. Også 9”- og 12”-plottere er tilgjengelig. Sikten fra førerplassen er svært god, uten irriterende stolper eller tonede ruter. Styringen og kontrollboksen i Mercurys nye motorserie er i toppklasse.

Båten har bra med rekker som man kan holde seg fast i. Samtlige rekker og fortøyningsbeslag er svært godt dimensjonert, noe som gir et ekstra robust inntrykk.

RYDDIG: Det er enkelt å bevege seg rundt
motoren og i land via badeplattformene.
RYDDIG: Det er enkelt å bevege seg rundt motoren og i land via badeplattformene.

I land- og ombordstigning fra båten er enkelt og trygt. Nimbus har fortsatt med det brede forskipet som Pelle Petterson introduserte i sin tid som Nimbus-designer. Det gir et bredt og trygt fordekk. I fordekket er det en dyp dreggkasse med plass til anker, fendere og fortøyninger.

Baugen er ikke like tverr som på en del andre, nye båter. Dermed er det enklere å gå inn med forskipet mot holmer og skjær når man vil ligge med hekkanker.

FOR TO:
Lugaren forut har to køyer med full lengde,
samt et separat toalettrom.
FOR TO: Lugaren forut har to køyer med full lengde, samt et separat toalettrom.

Smarte løsninger

På det lille fordekket er det to sitteplasser med puter (ekstrautstyr). Under sitteplassen er det en luke ned til lugaren, en praktisk detalj når man skal laste bagasje og varer om bord eller i land.

Sittegruppen akter har tre sitteplasser for voksne. Når flere skal sitte rundt bordet, kan fører- og passasjerstolen enkelt vendes rundt slik at man får en komplett sittegruppe for fire–fem personer rundt klaffebordet.

Det er mulig å få en enkel bysse i lugaren, men også i konsollen er det plass til et lite kokebluss.

Båten har to store badeplattformer som standard. De som vil sole seg, har muligheten til å ligge på en stor solseng når ryggstøet på aktersofaen felles ned.

Båten vi kjørte var utstyrt med teakdekk. Om man vil ha ekte teak eller syntetisk teak er en smakssak, men mange kunder kommer nok til å velge en båt helt uten dørkbelegg. Det blir enklere å vedlikeholde og gjør båten vesentlig rimeligere.

Om man vil ha en mer lukket båt for lengre sesonger, finnes båten også i en T-top-versjon. Den gir mulighet for en lukket kalesje som beskytter samtlige av de fem sitteplassene.

ANNERLEDES: I Nimbus T8 forener produsenten
flere ulike båtkonsepter på en svært
vellykket måte.
ANNERLEDES: I Nimbus T8 forener produsenten flere ulike båtkonsepter på en svært vellykket måte.

Med denne båtmodellen har Nimbus drevet trenden med praktiske dagsturbåter langt. T8 er den mest moderne dagsturbåten vi har kjørt hittil. Coupé-versjonen er planlagt lansert til sesongen 2021.