
Båten min: Nordic Ocean Craft 50
Fant drømme-bobåten
På den nesten 90 kvadratmeter store flybridgen er det høyt komfort-nivå. Under har katamaranen komfort og størrelse som en treroms leilighet. Og det kreves ikke mer enn vanlig båtførerbevis å kjøre denne husbåten.
Da Jon Mørk bestilte sin Nordic Oceancraft 50 fots katamaran fikk han beskjed om at han kunne få den akkurat som han ønsker, både innvendig og utvendig på den enorme flybridgen.
– I utgangspunktet var det et helt hvitt toppdekk, som et blankt lerret. Og med det begynte jeg jobben med å finne ut hva jeg skulle ha, og hvordan jeg skulle innrede det. Jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Mørk.
Han kom tilfeldigvis over båten på nett, og det tok ikke lang tid før han bestemte seg for at denne ville han ha. Mye bobåt til tross, prisen starter på 3,25 millioner kroner før valg av motorinstallasjon, der det finnes flere alternativer.
– Livet er fullt av muligheter, og dette er en av dem. Jeg tenkte «why not», så da ble det også navnet på båten, sier den lykkelige eieren med et smil.

Mer enn trefotssyken
Vi treffer ham i Holmestrand, der båten har hatt hjemmehavn i sommer. Den er for stor for det som finnes av vanlige båser i båthavna og ligger derfor på en god longsideplass ytterst på en pir. Mørk tørker over førerplassen med en støvklut når vi ankommer båten.

– Velkommen om bord, sier han. Vi går om bord, og kommer først inn i førerplassen. Allerede her er det som å komme inn i en leilighet, med skap og møbleringen som vi ser akterover i salongen. Båtens størrelse er under kravet til fritidsbåtskippersertifikat D5L. Det var noe av det som appellerte til den nye eieren. Før den 50 fot lange, og 6,20 meter brede husbåten, hadde han en landstedsbåt på 20 fot.
Fortsatt er vi ved inngangen, altså ved førerplassen, som er svært så rommelig. Her er det en flyttbar førerstol, som kan dyttes helt inn når man ønsker mer plass. Førerplassen er utstyrt med to plotterskjermer, VHF, autopilot, nødvendige instrumenter og kontroll for båtens thrustere.
– Her er det også fire kameraer som viser hvert av hjørnene på båten, noe som sammen med baug- og akterthrustere gjør den enkel å manøvrere til kai både fra førerposisjonen og oppe på flybridgen.
Via motorspakene kontrollerer føreren to 370-hestere fra Yanmar, en i hvert skrog.
Lager egen strøm
Om babord for førerplassen står døren åpen inn til en av båtens to lugarer.
– Dette er eierlugaren. Med skyvedøra åpen blir det god utsikt i alle retninger fra førerplassen, og man har til og med god oversikt akterover, sier Mørk.
I denne lugaren kan man våkne til 90 graders panoramautsikt, men TV er også på plass, om man blir lei av utsikten. Lugaren har en liten skyvedørsgarderobe. Stueplass er det likevel nok av. Bak førerplassen er et av de største dobbelskapene vi noen gang har sett i en båt i denne størrelsen. Skapet har plass til det meste man måtte ha behov for å stue bort under turen.
Litt lenger akter er en annen lugar. Denne har stor skyvedørsgarderobe. – Sånn sett er dette det beste rommet, og det er mer privat, sier Mørk.
Båten har to bad, og vakuumtoalett. Badene har vanlig vask, slik vi finner i hus, og ikke i båter. At man kan benytte ordinære baderomsmøbler gjør det rimeligere, men gir også flere alternativer, når man skal innrede.
– Ja, og her er det hyller fra Ikea, sier Mørk. Hovedbadet har også en vaskemaskin. Bad nummer to har vært lite i bruk, og har med sommeren blitt et velkomment lagerrom.

Byssa er til dels integrert med salongen, og har alt man trenger. Også her er det hentet kjøleskap som kan kjøpes i hvilken som helst elektronikkforretning. Her er det god plass for å lage mat, og det er installert induksjonstopp og en kombinert ovn og mikrobølgeovn. En oppvaskmaskin av den smalere varianten har også fått plass under kjøkkenbenken.
– Induksjon trekker vel kanskje mye strøm? Hvordan er det med strømkapasiteten?
– Båten har en godt dimensjonert batteribank på 1380 Ah, og vi har fint kjørt en time matlaging. Det er også en generator om bord, men den har vi aldri hatt bruk for. På taket er det flere solcellepanel på til sammen cirka 12 kvadratmeter som lader 2,3 kilowatt. Derfor har vi heller ikke hatt behov for landstrøm i sommer, forteller Mørk.
Vann er det også bra med. I hvert skrog er det to vanntanker som hver rommer 750 liter. Båtens to dieseltanker har samme volum. For kaldere dager er det dieselvarmer som kjører vannbåren varme i dørken, og eventuelt varmtvannsbereder, som er varmet med strøm fra solcellepanelet.

Langbord for 12
Salongen er også upåklagelig stor. Mørk forteller at hvis han skulle gjort noe annerledes, ville det kanskje vært å utvide bysseavdelingen noe, på bekostning av dørkplassen i salongen. Langbordet har god plass til opptil 12 gjester.
– Vi fant ut at det er greit å ha en god backup nede, med god plass i stua hvis det skulle være for dårlig vær til å være på toppdekket. Men det er opp til hver enkelt hvordan man vil innrede. Vi ser på dette som en leilighet, og man kan kjøpe møblene etter eget ønske.
I tillegg til langbordet er det stor sofa, som også kan gjøres om til seng.
Stor TV er selvfølgelig på plass, og det er lagt opp med trådløst nettverk slik at det kan strømmes fra Netflix, HBO eller hva man møtte ønske.
Før vi tar leideren opp til flybridgen, kommer vi ut på akterdekket til husbåten. Det blåser ute, men her er det lunt.
– Vi hadde et par ørelappstoler her, som vi måtte flytte et annet sted. Jeg sa til kona at vi må kjøpe et par nye, for her er det perfekt å sitte, medgir båteieren.
Flybridge med plass

– Wow, utbryter vi. Trolig som mange andre som har kommet opp leideren til den 90 kvadratmeter store flybridgen. Nede er det god plass, men her oppe føles det enormt. Det første som møter oss er et stort utekjøkken, med integrert kjøleskap, grill, sidebrenner og vask. Vi kan høre isbitmaskinen jobbe. Her er det rigget for god stemning med gode venner. Aktenfor utekjøkkenet er det et boblebad. Vannet varmes elektrisk eller med dieselvarmer, og står halvfullt, nesten klart til bruk.
– Hvis vi skal utpå fyller vi det halvfullt med 60 grader varmt vann i forkant. Mens vi kjører utover fyller vi på resten, og det blir behagelig temperatur. Det tar da cirka en time å fylle den helt opp. Vi har funnet ut at det er mest praktisk å gjøre det på denne måten, da det blir mye bevegelse og skvalping med fullt boblebad, sier Mørk.
Boblebadavdelingen står på grønt kunstgress. Helt foran står det fire solsenger. Også disse står på kunstgressmatte. Bak solsengene er det aluminiumkasser med planter, noen blomster og til og med busker. I midten, mellom de to grøntarealene blir det en slags lounge, innredet med hagemøbler.

– På toppdekket har jeg valgt komponenter som normalt forbindes med terrassen til en enebolig. På toppdekket har jeg virkelig truffet blink. Vi har vært på turer med 12–15 personer, og alle koser seg. Noen sitter og slapper av, andre skravler, eller varmer seg litt grillmat, eller tar seg et bad. Det er helt perfekt, sier Mørk.
Han gjør seg klar til å kaste loss, og legger til:
– Skulle jeg bestilt en ny båt ville jeg hatt det likt som i denne.

Tuslefart
Vi blir med på en liten tur med husbåten. Fra flybridgen føles den utvilsomt større enn sine 50 fot. Kanskje fordi når vi tidligere har vært på så store flybridger, har det vært båter som har vært minst dobbelt så store som denne, med styrmann og mannskap.
Vinden tar litt tak, men Mørk manøvrerer oss lett ut av båthavna i Holmestrand. Med drevene så langt fra hverandre blir båten ganske så manøvrerbar, men samtidig får vinden godt tak i det store arealet. De to skrogene stikker om lag 80 centimeter dypt. Båten er utstyrt med thrustere både forut og akter. Det blåser mye denne dagen. Vi gjør et lite forsøk når vi er utpå, vind på om lag ti sekundmeter i kastene begynner å skyve båten sidelengs i nesten tre knop. Vi gjør en test, og med hjelp av thrusterne klarer vi å redusere avdriften til 1,9 knop.

Vi legger båten i full fart, og registrerer et forbruk på 70,6 liter i timen per motor, totalt 141,2 liter i timen. Farten er da ti knop. Vi reduserer farten ned til 6,5 knop, noe som er behagelig ruslefart. Forbruket er med det bare en brøkdel, på 9,6 liter i timen per motor, eller totalt 19,2 liter i timen. Ser vi på forbruket per nautisk tilsvarer det 2,95 liter på ruslefart, og 14,2 liter med full fart. Det er altså ganske så dyre knop hvis du har dårlig tid, men så er ikke dette en båt du skal ha det travelt med. I denne starter båtferien i det du er om bord og kaster loss.
På flybridgen er det friskt. Mørk aktiverer autopiloten. Vi setter oss godt til rette i sofaen. Utsikten fremover er god, med full oversikt også til sidene. Regnskyene som trekker mot øst treffer oss ikke. Det er lett å se for seg at her er det behagelig å sitte i båtens ruslefart, på tur til en ny havn.