
PRØVEKJØRT: FAIRLINE 53 SQUADRON
En yacht for gentlemen
Fairline er tilbake på det norske markedet med utsøkt håndverk og stor fleksibilitet i valg av innredningsløsninger.
Båtliv skriver ikke ofte om båter som koster over ti millioner kroner, men markedet for luksusbåter er i vekst. Og i Norge har Fairline gjort comeback med Nautic Norway i Bergen som importør.
Den engelske produsenten satser nå på å bygge båter etter kundens smak: Kjøper har mange valgmuligheter når det gjelder innredningsløsninger, farger og materialer. Vi prøvekjørte en variant med byssa foran på babord side i salongen, men denne kan plasseres på nedre dekk eller styrbord bak i salongen etter kundens ønske.
Fairline 53 Squadron er en flybridgebåt med akterdekk og bakvegg på hoveddekket. Det uvanlige er størrelsen på flybridgen og akterdekket.
Fordi flybridgen strekker seg så langt akterover, får båten et stort akterdekk med tak over. Dermed får man en stor utendørs sofa og sittegruppe, som lett kan skjermes med kalesjevegg når regnet kommer styrtende.

Andre kjennetegn ved båten er store vinduer i salongen og langs hele skutesiden. Vinduene er sotete, og sett utenfra gir de elegante mørke flater som på en fin måte bryter opp det massive, hvite skroget. Sett innenfra gir vinduene panoramautsikt til fjorden, og følgelig en følelse av nærhet til elementene selv om man er i en stor båt.
Sittegruppe på fordekket er den store trenden for båter i denne størrelsen. Det er nok spesielt kjærkomment i Middelhavet, der man kan sitte uforstyrret forut når man ligger i havn med hekken mot kaia. Utendørssalongen forut kan også være et fint sted å oppholde seg på fjorden, men selvsagt ikke i store bølger og mye vind. Dette er en godværspaviljong. Ellers byr båten på tre kabiner og to bad samt en salong under dekk.
Lær, glass og stål
Spesifikasjoner | |
Lengde med pulpit | 16,92 meter |
Bredde | 4,52 meter |
Høyde | 5,56 meter over vann |
med lanternemast | |
Tørrvekt | 21 tonn |
Drivstoff | 2412 liter |
Vann | 550 liter |
Motor | 2 x VP D11 725 hk |
eller | |
2 x VP D11 675 hk | |
Køyer | 6–9 |
CE-kategori | B 16 personer |
Pris testbåt | 12,79 millioner kroner |
Importør | Nautic Norway |
Det som virkelig imponerer med båten er den elegante finishen. I vår testbåt er det gjennomgående glanslakkert amerikansk valnøtt, som er speilblank. Kombinasjonene av treverk, lær, glass og stål er rett og slett utsøkt, og samtidig litt mer klassisk enn hva man ofte finner på de mest eksklusive båtene fra Italia. Vår båt har hvite puter i salongen og dørken består av lys, børstet eik. Løsningen er elegant, men siden vi mennesker har ulik smak, gjør nok verftet lurt i å la kundene få et ord med i laget når det gjelder interiørvalg. Det er jo dumt å kjøpe en båt til over ti millioner kroner, for så å oppdage at kona ikke liker innredningen.

Behagelig kjørekomfort
Vi fikk en kort sving ut på fjorden etter Båter i sjøen i september, og kan ikke si så mye om båtens sjøegenskaper etter et par timer på Oslofjorden. Førsteinntrykket vårt er likevel at dette er en tung og solid båt, som går mykt og behagelig i sjøen. Den svingte harmonisk med fin kurve og passe krenging. Småjyplingene av noen bølger på den skjermede fjorden var selvsagt ingen match for denne båten.
Støynivået er behagelig lavt i salongen. Vi målte verdier rundt 70 decibel, som betyr at man kan snakke med innestemme under fart. Drivstofforbruket er det verre med. Båten begynner å plane rundt 1500 omdreininger. Da er farten snaue 14 knop og forbruket rundt 100 liter i timen. Når du ligger og marsjer i 25 knop på 2000 omdreininger går det med 180 liter diesel i timen, og i full fart på 2500 omdreininger og 33 knop går det med nesten 300 liter i timen (287 liter).
Båten vi kjører har to Volvo Penta D11-motorer som yter 725 hestekrefter hver seg. Kraften overføres til propellene med strak aksling, og det fungerer bra. Ikke et vondt ord om IPS, men med doble maskiner og thruster forut og akter, får du selvsagt svært god kontroll også med denne løsningen.

Stor flybridge
Flybridgen er rene toppdekket, med wetbar og grill (alternativt koketopp) og salong med sitteplass til ti personer. Du slipper å fikle med fyrstikkene, for hele byssesystemet går på 240 volt elektrisitet. I tillegg er det tre kjørestoler av den komfortable typen i lær på flybridgen.
Leideren fra flybridgen går ned på babord side med brede og elegante trinn i teak. Vi kjørte med kalesjeveggen påmontert, og da føles det som å komme ned og inn i båten, selv om vi er på akterdekket utenfor bakveggen. Her er det en usedvanlig lang L-sofa på styrbord side.
Vinduene innenfor bakveggen er så store at du nesten føler at du er ute også på innsiden, alle fall når det kommer til lys. Temperatur, lyd og le er jo noe helt annet når du er inne. Her er det elegante hvite sofaer på begge sider av salongen. Byssa er plassert forut vis-a-vis førerplassen, før leider ned til nedre dekk. Interiøret har lekre buede linjer og dører og skap polstret med lær. To seter i fartsretningen og et stort dashbord gir båtfører god oversikt over plotter og instrumenter, samt fin utsikt over fjorden. Over førerplassen er det takluker, og på siden et vindu som kan åpnes, som er praktisk når man skal gi beskjeder ved tillegging og andre manøvre der det kan være greit å kommunisere med mannskapet på dekk.

Tre lugarer
Også på nedre dekk kan kunden velge mellom ulike løsninger, som fire eller tre kabiner, og bysse eller salong. Vår båt har tre lugarer. Vi kommer ned leideren (trappen) i salongen, som er i samme vakre valnøtt-tre med høyglanset lakk, som interiøret i salongen. Forut er forpiggen med dobbeltkøye, bad og stort garderobeskap. På babord side er det lugar med to køyer, garderobeskap og adgang til samme bad som fra forpiggen.
Rosinen i pølsa på denne båten er rederlugaren. Her er det ikke spart på noe. Under de store vinduene i skrogsiden er det sofa på den ene siden, arbeidsbord på den andre siden, og i midten en stor dobbeltseng. Eksklusivt bad og garderobeskap hører selvsagt med, og det samme gjør en stor flatskjerm. Bak maskinrommet er det i tillegg en mannskapslugar med eget toalett og vask.

Konklusjon
Fairline, Princess og Sunseeker er blant de store engelske båtprodusentene, som er populære i Norge. Alle bygger luksuriøse motorbåter, men i motsetning til Princess, har ikke Fairline gått opp i størrelser i hundre fots-klassen. Båtene ligger i størrelsen 40 til 78 fot, og en ny 33-foter er på utviklingsstadiet for lansering neste år.
Mens Princess eies av den franske luksusgruppen LVMH, satser Fairline friskt med russisk kapital i ryggen etter at selskapet ble kjøpt av forretningsmennene Alexander Volov and Igor Glyanenko for cirka 45 millioner kroner (4 millioner pund) i 2016. Selskapet melder om en omsetningsvekst på 140 prosent fra 2017 til 2018.
Ørjan Wollertsen i Nautic Norway forteller om god interesse for båtene i Norge, og sier at han har sendt fem tilbud i høst på Squadron 53, ett tilbud på Squadron 64 og to tilbud på Targa 63.
Båtliv fikk et godt førsteinntrykk av Fairline 53 Squadron. Båten har gode og kjente løsninger med usedvanlig stor flybridge og stort akterdekk som nesten kan bli en slags vinterhage med kalesjen oppe. To D11-maskiner gir masse motorkraft i den store og tunge båten, som kjennes trygg og god i sjøen. Strak aksling er et velprøvd og robust system uten for store vedlikeholdskostnader.
Tradisjonelle løsninger og klassisk stil med høyglanset finish gjør at Fairline 53 Squadron fremstår som en ekte gentlemans yacht.
