
Fleming 58
Ny dronning på fjorden
Fleming 58 er en stor og tung dame i luksusklassen, som en nordmann har betalt 25 millioner kroner for. Bli med oss på prøvetur.
Fleming blir omtalt som en forbedret utgave av Grand Banks-trawlerne. Den luksuriøse 58-foteren er nummer to i Skandinavia, og den første som stilles ut i Europa av de seks som er produsert. Den aller første 58-foteren ble levert fra Tung Hwa-verftet på Taiwan i november 2013.
– Fleming 58 er en helt ny båt, og et resultat av etterspørsel fra kundene etter en båt som dekker gapet mellom 55- og 65-foterne våre, forteller Peter Johansson, forhandler av Fleming Yachts i Skandinavia.
– Denne båten er bygget ut fra ønsket om beste kvalitet, og er perfekt for de skandinaviske farvannene. Den er kraftig, tung og utstyrt med doble glass i vinduene og vannbasert varmesystem, for bare å nevne noe, sier Johansson.
Båten er bygget i samarbeid med australske skrogdesignere, og er blitt testet på flere måter, blant annet med og uten bulb.
Om bord i 58-foteren finner du på første plan en stor salong med egen byssekrok, med innredning som minner mer om en liten leilighet enn en båt. Herfra fører en elegant leider ned til de tre soverommene, med tilhørende bad. Styre-, og navigasjonsplassen er plassert i et eget rom forut.
Flybridgen på Fleming 58 står i stil med resten av båten, og rommer både jolle med kran, sittesofa og utendørs styreplass. Flybridgen har sitt eget elektriske system med egen VHF og GPS, som kan brukes i en nødssituasjon.
FAKTA | FLEMING 58 |
Loa: | 19,9 m |
Bredde: | 5,33 |
Dybde: | 1,53 m |
Høyde: | 4,88 m |
Drivstoff: | 5500 l |
Vann: | 1280 l |
Holdingtank: | 800 l |
Cruising: | 1100 rpm / 9,8 knop / 35 l/t |

Avansert overvåkingssystem
Fleming 58 er en langturbåt som er sertifisert for alle hav. Båten er bygget med tanke på høy komfort, enkelt vedlikehold og lett tilgang til motorer og utstyr, slik at det er enkelt å utføre reparasjoner og service også på havet.
Johansson trekker frem lydisoleringen som en av båtens sterke og unike sider.
Dette skyldes de kraftige skottene, som består av fem lag med materialer: tre lag lydisolerende skum kombinert med blymatte og tre.
– Hele dørken er håndlaget med 10 mm massivt tre, og teakdekket er 17 mm. Vanligvis ligger tykkelsen på teakdekk på ca. 9 mm, så her kan man fint slipe gulvet uten at det synes, understreker Johansson.
Sikkerheten er også meget høyt prioritert, med to eller tre backupsystemer på det meste om bord. Navigasjonssystemet og hydraulikk-systemet har tredobbelt backup, samt manuell nødstyring. Det er doble landstrømsanlegg, isolasjonstransformatorer og vannpumper med mer. Alle ledningene er fortinnede; det koster litt mer, men gjør dem mer holdbare.
Den største forskjellen på 58-foteren og de tidligere Fleming-modellene er skipsovervåkingssystemet, som er utviklet av et tysk firma, og som gjør det mulig å kontrollere de fleste av båtens funksjoner fra styreplassen.
En stor skjerm viser status på alt fra åpne dører og luker til luftinntak og nivået på de forskjellige komponentene. Bus-systemets sensorer indikerer hvis noe ikke er klart eller må justeres før avgang.
– Alle punkter må være grønne før man kan starte, forteller Johansson, og peker på sjekklisten på skjermen.

En fornøyelse å føre
Man skal slett ikke klage over Indian summer- temperaturer på 25 grader og flatt vann i september Men flatt vann er lite effektivt når jeg vil se hvordan båten oppfører seg i litt sjø. Bølgene fra Color Line er derfor kjærkomne, og benyttes til å teste båtens oppførsel med og uten stabilisatorer.
Selv på en så stor båt som Fleming vugger det nok til at man kan velte en vannflaske når Kielfergens bølger kommer rett fra siden. Stabilisatorene aktiveres ved å trykke på en knapp på instrumentpanelet, og vips, så ligger båten nesten helt stille. Båtens eier forteller at han også var overrasket over hvor godt de fungerer i høy sjø.
– Jeg tenkte dette bare var reklame, men bestemte meg likevel for å betale de ekstra kronene for dette, siden det ble anbefalt. Og jeg er blitt utrolig positivt overrasket, sier den norske eieren av den første Fleming 58, som ønsker å være anonym.
Optimal cruisefart er ca. 1100 rpm, som tilsvarer ca. 9,8 knop, og gir et forbruk på 35 liter i timen. For å overholde femknopssonen på tur inn til Aker Brygge, må motoren settes i tomgang. Båten siger sake fremover mot flytebrygge ved Aker Brygge Marina, og jeg får æren av å legge miniskipet til brygga. Med null erfaring i havnemanøver med så store båter, og tanke på at båten koster 25 millioner kroner, trøster jeg med meg at båten sikkert er godt forsikret. Jeg takker ja til oppdraget. Dette må bare prøves når man får muligheten. Men det viser seg at min lille bekymring er ganske så ubegrunnet. Eieren trekker frem en joystick, og viser meg fort hvordan man enkelt styrer båten i alle retninger ved bruk av den.
Ekstra finurlig er det at jeg kan ta med joysticken og stå på dekk og styre derfra. På den måten har jeg full kontroll over bevegelsene, inntil Fleming 58 ligger pent inntil flytebrygga. At det var så enkelt, var nesten litt skuffende … men det vet jo ikke de som står og ser på tilleggingen. Dessuten er joystick-styringen fra dekk en forutsetning for å kunne føre båten alene, som eieren ofte gjør.

En til på vei til Norge
I løpet av høsten kommer byggenummer syv til Norge. Kunden, som var om bord i båten under Båter i sjøen, har besøkt verftet mange ganger. Han har brukt lang tid på å bestemme seg.
– Valget av Fleming 58 skjer på bakgrunn av en totalvurdering, hvor det tekniske har spilt en stor rolle, forteller han til Båtliv. Tilgangen til maskinrommet er viktig ifølge kunden, som peker på flere gjennomtenkte detaljer i det store maskinrommet. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.
Kunden trekker også frem måten Fleming Yachts bygger båtene på.
– Interiøret bygges inne i båten, der det skal være, i stedet for å bygges utenfor båten og så settes inn etterpå.
Han vektlegger også at badeplattformen er en del av båten, og ikke en løs komponent som er satt på i forlengelsen av den. Båten har dermed like lang vannlinje som totallengde, med akterdelen av motorrommet plassert under badeplattformen.

«Foredlet Grand Banks»
Eieren av testbåten har tidligere eid en Fleming 55 i mange år, og omtaler båten som en «foredlet Grand Banks». Slektskapet mellom de populære amerikanske trawlerne og de eksklusive Taiwan-produserte båtene er tydelig. Mannen bak de eksklusive båtene, Tony Fleming, hadde allerede 23 års erfaring fra Grand Banks da han startet sitt eget selskap, Fleming Yachts. Målet var å ta de gode ideene fra Grand Banks og videreutvikle dem til en båttype som er helt i toppsjiktet innen kvalitet, eleganse, teknologi og håndtering.
Tony Fleming reiste verden rundt på leting etter det beste verftet, og endte på Tung Hwa i Taiwan. Den første Fleming-båten, Fleming 55, ble bygget i 1986. Verftet bygger i dag utelukkende Fleming Yachts. Totalt er det bygget litt over 300 Fleming-båter, hvorav 55-foteren er den desidert mest populære, med ca. 240 utgaver. De resterende fordeler seg over Fleming 78 og Fleming 65, som begge er bygget i mellom 35 og 40 eksemplarer. Det er hittil bestilt 14 Fleming 58.
