ROR JULA INN: Bjarte Vestøl tilbringer julen i en robåt.
ROR JULA INN: Bjarte Vestøl tilbringer julen i en robåt.

Bjarte ror til Sverige i jula

Bjarte Vestøl (65) fra Kristiansand er på vei til Sverige i jula i en robåt.

Publisert Sist oppdatert

Bjarte Vestøl fra Kristiansand er på vei til Sverige.  – Det kommer an på været hvor jeg feirer jul, sier han til Aust Agder Blad.  Jeg har ingen egen familie, og jula blir der den blir. Jeg har med meg en marsipangris og den skal jeg spise på julaften, forteller han til AAB. 

Nå er vi spent på hvor langt du har kommet?

Båtmagasinet ringte opp Bjarte 1. juledagsmorgen. Det var en sindig sørlending i den andre enden som svarte, i ferd med å pakke ned teltet for å ro videre. 

- Jeg har lagt på Stavernodden Fyr i natt, forteller Bjarte. Kystlaget var snille og ville låne meg bua her, men jeg hadde det greit i teltet. Så marsipangrisen ble spist i Stavern etter en god julemiddag fra Fjordland. Været de første dagene var pent og stille helt til jeg kom til Jomfruland. Da ble det kaldt, helt ned i sju minus, motstrøms og sidevind. Det begynte å ise i båten så den ble ustabil. Jeg slet for å ikke drive til havs, så overfarten til Nevlunghavn ble hard. Mørket falt på og det er noen farlige brått her, så det gjelder å være våken og følge med. Det er samtidig utrolig flott å oppleve havet til sånne tider  som en kanskje ikke vanligvis er på sjøen. Plutselig kan sola bryte gjennom og været blinke opp. 

Bjarte Vestøl
Bjarte Vestøl

Ror for Stine Sofies Stiftelse

- Når det blir så kaldt som nå fryser vannet jeg har med til is. Jeg har så mye gass at jeg kan smelte det i sjøvann. Oslofjorden skal forseres. Da er jeg avhengig av fint vær. Oselveren er en fantastisk båt. En 2000 år gammel teknologi som bare fungerer. Jeg har rodd 7500 kilometer i denne båten. 

- Jeg ror for Stine Sofies Stiftelse. Det er en organisasjon som arbeider forebyggende for barn og unge som har vært utsatt for vold og overgrep. De gjør en fantastisk jobb. Hvis du vil støtte de så er det vipps nr 510599. Jeg har min pensjon, så alle pengene går uavkortet til Stiftelsen og deres arbeid. sier Bjarte.

Mistet datteren

Han har med seg to soveposer og telt, og sier han holder varmen. Båten, en klinkbygget oselver, er oppkalt etter datteren Silje, som han mistet i en motorsykkelulykke for noen år tilbake. Han mistet også en god venn under grottedykking i Nordland.

Ute på sjøen finner han en slags ro.

– Det har blitt en livsstil, og jeg har nok en 140 døgn i båten per år. 

Nå legger han ut fra Stavern. Målet er å komme til Sverige, men mye kan skje. Båtmagasinet ønsker god tur videre og gledelig jul.

Du kan følge turen til Bjarte på www.bjarteseventyr.no.