MEST LEST: Villmannskjøringen til "Big Beaver" ble fanget på film, og ble mest leste sak på batmagasinet.no i 2022.

Superyachter og villmannskjøring ga leserrekord

Batmagasinet.no satte nye leserrekord i 2022, og saker om superyachter, villmannskjøring, forlis og ulykker topper listen over mest leste saker.

Med godt over en million lesere (brukere) satte batmagasinet.no i 2022 ny leserrekord, med en vekst på seks prosent fra året før. Her er de fem mest leste sakene dette året:

1 «Big Beaver»

Mest leste sak på batmagasinet.no i 2022 var artikkelen med video om «Big Beaver», en 88-fots yacht av typen Delta, som dundret i full fart gjennom et smalt sund på nordsiden av Herøya i Søgne.

Trond-Arne Sandmo fikk filmet den store yachten i det den braste gjennom sundet i høy fart på en måte som hurtigbåtskipper Tommy Gjerland beskriver som crazy. «Big Beaver» er en Delta 88 Carbon, bygget av det svenske selskapet Delta Carbon Yachts på Estlands største øy Ösel. Båten er 25,72 meter lang og har et deplasement på 45 tonn. Den drives av hele tre Volvo Penta IPS 1350 og har ifølge produsenten en toppfart på rundt 38 knop. Båten sendte ut manipulerte AIS-signaler, og Båtmagasinet klarte ikke å identifisere eieren.

2 «Saga forliste»

Nest mest lest italiensk mannskap ble reddet etter at superyachten «Saga» sank rundt ni nautiske mil fra Catanzaro Marina i Italia. Båten seilte fra Gallipoli til Milazzo da mannskapet rapporterte at den tok inn vann i hekken. Guardia Costiera (den italienske kystvakten) sendte to patruljefartøy til stedet, og fire besetningsmedlemmer ble umiddelbart evakuert. Til tross for bergingsforsøket sank den raskt. Forliset satte i gang en debatt om trenden med vinduer og luker under vannlinjen på superyachter.

3 Fugletittere omkom

Tredje mest lest er saken om fem fugletittere som omkom etter møte med hval på New Zealand. Ti kvinner var om bord i båten, som angivelig ble tippet rundt av en hval, og fem av dem omkom etter å ha blitt sittende fast under båten. Av totalt elleve ombord overlevde seks personer, inkludert skipperen som sies å ha mer enn ti års erfaring som turguide i område. Det var flatt vann og lite vind da ulykken fant sted, men vannet var iskaldt.

4 Miljøfartøy tok fyr

«MS Porrima» fikk brann i en åtte tonns bank av litiumbatterier utenfor kysten av India. Det 35 meter lange skipet ble i 2012 verdens første solcelledrevne fartøy til å seile jorden rundt, og er siden bygget om til å drives av en kombinasjon av solceller og brenselceller samt vindkraft fra en kite. Strømmen lagres i en åtte tonns batteribank, som i sin tur blir ladet opp av 512 kvadratmeter med solcellepanel.

5 Verdens største superyacht beslaglagt

Femte mest leste sak handler om superyachten «Dilbar» som ble beslaglagt av tyske myndigheter da EU innførte sanksjoner mot Russland etter angrepet på Ukraina i februar i år. «Dilbar» skal være verdens største yacht målt i volum (brutto registertonn) og har til vanlig en besetning på 96 personer. Yachten er bygget av tyske Lürssen, som omtaler den som den mest kompliserte og krevende yachten de noensinne har bygget. Nordmannen Espen Øino har designet yachtens eksteriør.