SANK: Kystvakten klarte ikke å berge den 39 meter lange superyachten som tok inn vann fra hekken.
SANK: Kystvakten klarte ikke å berge den 39 meter lange superyachten som tok inn vann fra hekken.

Her synker superyachten

Forliset til 39 meter lange «Saga» har satt i gang en debatt om trenden med vinduer og luker under vannlinjen på yachter. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Et italiensk mannskap ble reddet etter at superyachten «Saga» sank rundt ni nautiske mil fra Catanzaro Marina i Italia. Båten seilte fra Gallipoli til Milazzo da mannskapet rapporterte at den tok inn vann i hekken. Guardia Costiera (den italienske kystvakten) sendte to patruljefartøy til stedet, og fire besetningsmedlemmer ble umiddelbart evakuert.

Det ble forsøkt å slepe yachten til Crotone, mens mannskapet ble overført, men dette lot seg ikke gjøre på grunn av værforholdene og yachtens krengning. Til tross for bergingsforsøket sank den raskt.

Risiko

Det blir en offisiell etterforskning av hendelsen, som man antar dreier seg om vanninntrenging fra hekken. «Strandklubb» på akterdekket ser fantastiske ut, men er en ekstra risiko. Samme for vinduene nær vannlinjen, eller til og med under den, sier en kommentator. Nå pågår det en diskusjon på nett om trenden med å installere vinduer, dører og leketøysadgang på eller under vannlinjen i yachter.

Ifølge Yachtcharterfleet ble den 39,4 m store motoryachten «My Saga» bygget av Monaco Yachting & Technologies. Interiøret hennes ble stylet av designhuset Jean-Marc Achy Architecte og hun ble ferdigstilt i 2007. Fartøyets eksteriørdesign er signert Tim Heywood Design.

«Saga» ble bygget med stålskrog og aluminiums overbygg. Drevet av doble dieselelektriske Caterpillar (C-18) 503 hk motorer. Yachten hadde en rekkevidde på opptil 4606 nautiske mil og ble sagt å romme opptil 12 gjester i seks lugarer, med åtte besetningsmedlemmer.

Tidligere i år (11. august 22) ble en splitter ny ISA-superyacht Aria SF oppslukt av brann under cruise utenfor kysten av Formentera i Spania. I juni 2022 var en yacht av lignende størrelse involvert i en hendelse og begynte å ta vann nær Doganbey-øya utenfor Seferihisar i det vestlige Tyrkia.