Bergensere dobbelt så gode navigatører

28 prosent av alle båtulykker i Oslo skyldes grunnstøting. I Hordaland og Bergen er de langt bedre navigatører, skriver BA.no

Publisert

Dette er høytid for skader på sjøen. Informasjonsansvarlig hos Gjensidige forsikring, Arne Voll, sier han er redd tallene vil øke kraftig utover i ukene som kommer.

Det er tydelig at Hordalands mange båtførere har bedre kunnskaper i navigasjon enn i resten av landet: Bare 15 prosent av de rapporterte båtskadene i fylket skyldes grunnstøting, mot 28 prosent i Oslo.

– At rundt halvparten av våre forsikrede båtførere i Hordaland oppgir å ha tatt båtførerprøven, kan være en av årsakene til dette, sier Voll til BA.no

13 prosent av skadene i Hordaland skyldes at båten kjører på gjenstander som flyter i vannet, noe som kan gi store skader på drev og skrog, særlig hvis farten er høy.

Skader i forbindelse med fortøyning og brygge er også vanlige, samt kollisjon med annet fartøy. Disse to skadegruppene står for åtte prosent hver av skadene i Hordaland.

Ti prosent av skadene i fylket skyldes sterk vind, noe som er litt over snittet.

– Kanskje er det slik at når det først begynner å blåse, så er vi litt for dårlige til å sikre båtene våre, sier Voll.

Hurtigående båter mest skadet

– Noen går igjen, og hurtiggående båter med stor motor har fire-fem ganger så mange skader som tilsvarende båter med mindre motor. Grensen går ved 100 hk.

Havariskader har etter stor økning de siste årene, stabilisert seg på ca. 5 000 skadetilfeller pr. år, noe forsikringsbransjen mener er altfor mye, skriver BA.no

Powered by Labrador CMS