Skutesiden var møkkete da vi begynte å vaske, men skitten forsvant fort med blandingen.

Salmiakk + Zalo = Rent

Skitten forsvant fort da vi vasket båten med en blanding av salmiakk og Zalo i bøtta.

Publisert Sist oppdatert

En leser tipset oss om å blande salmiakk og zalo for å vaske båten etter vinteropplaget. Skrogsiden hadde sorte striper fra nedbør og skitt fra dekk, og dessuten noen striper og flekker fra møkkete fendere og kanskje noen litt ublide møter med brygger sist sommer.

Vil du ha et skikkelig super-rengjøringsmiddel i hus, bør du faktisk mikse to av dem med hverandre, bekrefter også ekspertene: - Noen rengjøringsmiddel-blandinger er fine blandinger, som for eksempel salmiakk og Zalo, sier også Malin Skaar, leder for forbrukerservice hos Orkla.

Det er derimot ikke alle rengjøringsmidler du bør blande. Dette gjelder i aller høyeste grad salmiakk og klorin. Klorin og salmiakk er begge svært effektive til sine formål, men om de blandes, vil de avgi svært helseskadelig kloramingass.

Vi testet Zalo og salmiakk på slippen sist helg. Da blandet vi noen korker salmiakk med zalo i en bøtte og vasket med svamp. Svampen hadde en ru flate på den ene siden, og kombinasjonen var svært effektiv for å fjerne de inngrodde flekkene fra sist sommer, samt mørke striper fra vinteropplaget.

Det er verdt å merke seg at Zalo er fettløselig og dermed også fjerner voksprodukter, så det er fornuftig å polere båten etter vårrengjøringen med denne blandingen. Zalo alene er også utmerket til vask av båten, om man ikke vil satse på dyrere spesialprodukter for båtvask.