
Test av elmotor

Kraftig elpåhenger som trenger finjustering
Impulse Power er en serie elektriske påhengsmotorer som utfordrer Torqeedo. Teknologen virker lovende, men utstyret vi testet er ikke ferdigutviklet.
Impulse Power er et norsk selskap som har utviklet elmotorer perfekte for mindre båter. Vi testet deres kraftigste elmotor i Oslofjorden på sensommeren.
Motoren fra Impulse Power yter 6,5 kW på full gass, og det skal tilsvare en 8-10 hk bensin, en typisk motorstørrelse på slepejoller, eller for seilbåter med påhengsmotorer. Produsenten har også to mindre modeller tilsvarende 4 og 5 hk, men det er lite å spare på pris om du velger samme batteri. Den minste motoren veier noen kilo mindre, men det blir ikke så mye å hente på størrelse og vekt heller.

Separat batteri
Vi har testet små elektriske påhengere før, men disse hadde langt mindre kraft, kun 1 kW. Disse motorene fra Torqeedo og ePropultion har batteriet montert på motoren. Når motoren krever mer kraft, så kreves det også et større batteri, og da er det best å ha batteriet som en adskilt enhet. Torqeedo dimensjonerer gjerne batteristørrelsen til å gi full kraft i en time. Det er et fornuftig størrelsesforhold.
Batteriet som Impulse Power har utviklet inneholder 3 kWh med strøm, cirka tre ganger mer enn batteriene som de små motorene vi testet i 2018 hadde. Det gir strøm til 30 minutter på full fart. Om det ikke holder, så er det alltid mulig å doble kapasiteten med ett batteri ekstra.
Motoren koster 25 000 kroner, mens batteriet koster 28 000 kroner. Det kan virke dyrt, men ikke sammenlignet med andre tilsvarende motorer fra andre produsenter. Det er også på linje med bensindrevne firetaktere med samme effekt.
Norsk design
Impulse Power ble startet i 2017 av Arne Johannessen og Erik Skaarnæs, begge seilere som var lei av tunge bensinmotorer som ikke vil starte. De søkte etter en elmotor som kunne tilfredsstille deres behov, og endte opp med en løsning fra Golden Power i Kina. Motoren de mottak var teknisk bra, men kunne med noen grep gjøres mye bedre. Erik Skaarnæs har bakgrunn fra elbilen Think, og har også jobbet i Eker Design. Sammen med Bård Eker utviklet de motoren, og startet også søken etter en batteriløsning. I samarbeid med en europeisk produsent har de utviklet en lett og kompakt batteripakke som klarer å levere alt av strøm som motoren krever over lang tid, på et 48 volts anlegg. Det kan være utfordrende. Impulse Power har utviklet en spesialkabel for bruk av to batterier, og anbefaler denne løsningen om motoren skal kjøres på full effekt over lang tid.

Motoren sitter direkte på propellen, og får automatisk kjøling av vannet rundt. Stammen er et stålrør hvor det går en strømkabel fra styringsenheten på toppen til motoren. Den enkle stammen gjør det mulig å justere motorhøyden. Det gjør at samme motor passer både en jolle, som vanligvis har en kort stamme, og en seilbåt som har en lang stamme.
Den børstefrie elmotoren er også spesiell. Vanligvis er motorens bevegelige del i senter, men her står senteret i ro, mens det er sylinderen rundt denne enheten som roterer.
Godt med kraft
Vår tur var på 90 minutter, hvor vi brukte motor omtrent i en time. Vi testet motoren på ulike hastigheter, men den gikk stort sett på redusert kraft. Vi var aldri engstelige for å gå tom for strøm.
Motoren er ikke lydløs, men støyen er akseptabel. Vi har testet elmotorer som bråker mer, og elmotorer som har gitt mindre ulyd.
Tross for at undervannskroget på seilbåten var litt grodd, så var toppfarten imponerende. Den var på 6,8 knop, som er høyere enn skrogets vannlinjebegrensning. Vi fikk seilbåten opp i halvplan, hvilket betyr at denne motoren lett vil få en liten jolle i plan. Men i den farten så tømmes batteriet raskt, og rekkevidden ville bare blitt tre nautiske mil.
6 kW er i det meste laget på den lille seilbåten som kunne klart seg med den minste modellen på 2,8 kW. Da ville vi oppnådd en fart på 5,5 knop, og fått cirka 6 nautiske mil rekkevidde. I vindstilla så er 4,5 knops fart den ideelle farten med tanke på rekkevidde. Vi målte et forbruk da på 1,5 kW. Det vil gi en rekkevidde på 9 nautiske mil.
Sammenlignet med testen vi gjorde i 2018, så er ikke Impulse Power like effektiv som ePropultion. Med den klarte vi 4,3 knop med 1 kW på en IF, en seilbåt som er tyngre og har mer våt flater enn Elvstrøm 717. Dette kan skyldes mange faktorer. IF har nok lengre vannlinje, testbåten var grodd, eller propellen var ikke optimal.
Ikke helt ferdig
Impulse Power har levert første produksjonsrunde til kunder, og er i dialog med dem for å kunne utvikle produktet videre. Allerede ut fra brygga opplevde vi at motoren kan forbedres. Låsepinnen som skal hindre motoren i å løfte seg under revers ville ikke gå på plass. Gassen var også for brutal, og vi fikk virkelig demonstrert motorens krefter. Gassen skal nå programmeres om.
Impulse Power jobber nå også med propeller for å se om de kan hente mer fart ut av kilowattene.
Batteriet i båten er også under utvikling. Cellene skal plasseres i en ny kasse som skal redusere vekt og størrelse. Det skal også komme bedre bærehåndtak. Batteriet skal etter hvert veie 20 kilo.
Motoren mangler display som viser fart, effekt, batteristatus og rekkevidde, men har en app for motoren, og en annen app for batteriet. Dette er for tungvint, og det utvikles nå en app for hele systemet.
Som alle andre elmotorer, så er styrekulten plassert midtstilt på motoren, og ikke på babord side som er vanlig på påhengsmotorer. For seilbåten så spiller det mindre rolle, men i en jolle så kan det bli litt trangt å styre.