MDG vil forby fossile fritidsbåter innerst i Oslofjorden.
SNART SLUTT? MDG vil forby fossile fritidsbåter innerst i Oslofjorden.

MDG vil forby fossile fritidsbåter i Oslofjorden

MDG vil på sikt forby fossile fritidsbåter i Oslofjorden. – Et helt sinnssykt forslag, tordner Båtforbundet.

Publisert Sist oppdatert
FORURENSER: -Fossile båtmotorer forurenser og skaper klimautslipp, forklarer bystyrerepresentant for MDG Arne Haabet, som vil forby denne typen båtliv i Oslofjorden.
FORURENSER: -Fossile båtmotorer forurenser og skaper klimautslipp, forklarer bystyrerepresentant for MDG Arne Olav Haabeth.

«På sikt vil vi også forby fossile fritidsbåter innerst i fjorden,» heter det i MDGs vedtatte partiprogram foran årets kommunevalg i Oslo. -I programmet vårt for Oslo foreslår vi å teste ut nullutslippssoner i utvalgte områder i Oslos deler av fjorden, bekrefter bystyrerepresentant for MDG i Oslo Arne Olav Haabeth. - Fossile båtmotorer forurenser og bidrar til klimagassutslipp, derfor mener vi at fossile fritidsbåter må fases ut på sikt, forklarer han.

-MDG må ha røyka sokka sine

MDG vil forby fossildrevne båter i Oslofjorden, noe generalsekretær Stig Hvide Smith i Kongelig Norsk Båtforening mener at er galskap.
A RØYKA SOKKA SINE: -Forslaget til MDG er simpelt hen galskap, sier generalsekretær Stig Hvide Smith i Kongelig Norsk Båtforening.

-De må ha røyka sokka sine, og de må ha vært ekstremt sure, sier en kampklar generalsekretær Stig Hvide Smith i Kongelig Norsk Båtforbund. Og det kan du gjerne sitere meg på. Dette er jo et helt sinnssykt forslag. Det ville jo i så fall bety slutten på båtlivet i Oslofjorden slik vi kjenner det i dag. Alle båtene har jo fossile motorer, også seilbåtene, poengterer Smith. Hvilket klimaregnskap legges til grunn for noe slikt? undrer han. Der er fint at Båtmagasinet skriver om dette så folk kan se hvor gale de er. I første omgang møter vi dette forslaget med latter fordi det viser jo en total mangel på forståelse for samfunnsverdier. Vi har friluftsliv i marka og vi har friluftsliv på sjøen. Dette ville jo være å frarøve folket friluftslivet på sjøen. Det er simpelt hen galskap.

Også båtfolk må bidra til å ta mer vare på fjorden

-Oslofjorden er under et enormt press og vi som liker oss i båt må også bidra til å ta mer vare på fjorden vår. Fossile båtmotorer forurenser, bidrar til klimagassutslipp, og skaper etterhvert ganske store støyutfordringer for dyrelivet rundt og i fjorden.

-Selv om svært mange kun bruker båtene sin til fritid og en form for friluftsliv bør også båter bli fossilfrie på sikt, sier Haabet. På lik linje med biler, motorsykler, ferger, og busser. Vi mener at nye båter bør bli fossilfrie slik at vi på sikt kan fase ut fossile båter. Og da må vi for eksempel legge til rette for lading for elbåter i båthavnene i Oslo sammen med andre insentiver til å velge utslippsfritt. Samtidig som biodiesel egnet for båt må bli bedre tilgjengelig.

*Siste setning er lagt til kl 12 etter anmodning fraHaabeth.