Praktisk

LUFT: Kompressorhornet MA1-C fra italienske Marco består av et trompethorn, en 12V kompressor, slange og et relé. Bryter må suppleres i tillegg.

Horn i siden til billige horn

Signalhornet står ofte utsatt til for sjøvann, og har begrenset levetid. På reportasjebåten har vi «brukt opp» to horn på ni år. Etter å ha fått et horn i siden til billige standardhorn, har vi nå montert et kompresshorn som forhåpentligvis skal ha lengre levetid enn de elektriske.

I mange situasjoner til sjøs kan muligheten til å gi godt hørbare lydsignaler være avgjørende for å gjøre andre sjøfarende oppmerksomme eller signalisere en manøver. Dessverre er vår erfaring at elektriske horn har svært begrenset levetid, spesielt trompethorn som er montert horisontalt slik at de sprutes fullt av sjøvann. På både vår Viknes 1030 og Targa 27.1 har signalhornet takket for seg flere ganger. Det er nødvendigvis ikke så kostbart å bytte dem, men båtutstyr som åpenbart ikke er designet for å leve særlig lenge og bare tar kvelden etter kort tid er kilde til usikkerhet og irritasjon. Etter å ha byttet to elektriske trompethorn, byttet vi derfor til en såkalt hailer fra Raymarine for mange år siden. Den har kraftig lyd og en rekke smarte funksjoner, men må betjenes via VHFen, noe som tar for lang tid i akutte situasjoner.

Defekt

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER