Praktisk

LUFT: Kompressorhornet MA1-C fra italienske Marco består av et trompethorn, en 12V kompressor, slange og et relé. Bryter må suppleres i tillegg.
LUFT: Kompressorhornet MA1-C fra italienske Marco består av et trompethorn, en 12V kompressor, slange og et relé. Bryter må suppleres i tillegg.

Horn i siden til billige horn

Signalhornet står ofte utsatt til for sjøvann, og har begrenset levetid. På reportasjebåten har vi «brukt opp» to horn på ni år. Etter å ha fått et horn i siden til billige standardhorn, har vi nå montert et kompresshorn som forhåpentligvis skal ha lengre levetid enn de elektriske.

Publisert

I mange situasjoner til sjøs kan muligheten til å gi godt hørbare lydsignaler være avgjørende for å gjøre andre sjøfarende oppmerksomme eller signalisere en manøver. Dessverre er vår erfaring at elektriske horn har svært begrenset levetid, spesielt trompethorn som er montert horisontalt slik at de sprutes fullt av sjøvann. På både vår Viknes 1030 og Targa 27.1 har signalhornet takket for seg flere ganger. Det er nødvendigvis ikke så kostbart å bytte dem, men båtutstyr som åpenbart ikke er designet for å leve særlig lenge og bare tar kvelden etter kort tid er kilde til usikkerhet og irritasjon. Etter å ha byttet to elektriske trompethorn, byttet vi derfor til en såkalt hailer fra Raymarine for mange år siden. Den har kraftig lyd og en rekke smarte funksjoner, men må betjenes via VHFen, noe som tar for lang tid i akutte situasjoner.

Defekt

Den som har båt, vet at det til enhver tid alltid er noe som har sluttet å virke. Defekt signalhorn har vi med årene erkjent at er et ganske vanlig fenomen: Hornet sprøytes fullt av saltvann, ofte under et kraftig trykk, og dør før heller enn siden. Å reparere det er sjelden et godt alternativ. Et nytt horn er nødvendigvis ingen stor kostnad. Et alminnelig horn koster fra cirka 900 kroner og oppover til cirka 2 000, men vår erfaring er at de sjelden varer mer enn et par-tre år. Irritasjonen over at en nyttig funksjon ikke er til å stole på, er da uansett langt større enn kostnaden. Det enkleste kompressorhornet, som bare har en membran i selve hornet og en kompressor som er montert tørt, koster rundt 1 500 kroner. Vi gikk for den løsningen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS