ALDER: – Hvis du har en gammel båt, med en gammeldags dynamo og kobler et litiumbatteri til den med kraftige kabler, så vil sannsynligvis ikke den holde så veldig lenge, ifølge Øyvind Raaen i Skanbatt. (FOTO: PRIVAT).
ALDER: – Hvis du har en gammel båt, med en gammeldags dynamo og kobler et litiumbatteri til den med kraftige kabler, så vil sannsynligvis ikke den holde så veldig lenge, ifølge Øyvind Raaen i Skanbatt.

Anbefaler DC-DC-lader ved litiuminstallasjon

I veiledningen for bruk av litiumbatterier i båt, anbefales det sikring av systemet mot feil på utsiden av batterienes interne BMS, tiltak for å sikre mot at batteriene lades med for høye strømmer og mot varmgang i dynamo. Vi søkte råd hos batterileverandørene Skanbatt og Gylling Teknikk AS.

Publisert

En svært varm dynamo i egen båt aktualiserte de tekniske og sikkerhetsmessige utfordringene ved å foreta en såkalt «drop-in»-installasjon av litiumbatterier i båten. Hvilken risiko innebærer problemet i praksis?

Diskusjonen om bruk av litiumbatterier i fritidsbåt er preget av sterke meninger, som til dels spriker i forskjellige retninger. Derfor kan det være utfordrende for en vanlig båteier å finne entydige og konsistente råd når båtens eksisterende elsystem skal tilpasses bruk av litiumbatterier. Når heller ikke rådene fra båtbyggere, myndigheter og batteriforhandlere er konsistente, og flere uttrykker at de ikke er enig i rådene som gis i den eneste offisielle veiledningen som foreligger, er det desto større grunn for en båteier til å sette seg grundig inn i problematikken på egen hånd.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER