
Båtselgernes kjøpstips
–Ikke kjøp for stor motor
Forhandlere råder folk til ikke å velge maksimal motorisering. Enkle båter brukes ofte mest. Tenk på hvem som skal bruke båten og hva den skal brukes til, råder erfarne forhandlere.
Valg av motor er viktig når du kjøper ny båt. Daglig leder Jarle Vikingstad i Smart Marine hjelper kundene til å gjøre riktige valg. Han forteller til Båtliv at han gjerne tar en samtale med båtkjøpere for å kartlegge deres behov. Motorvalget er da et av hovedelementene i nybåtkjøpet.
– Motoren skal være stor nok til å få båten i plan med normal last, eller så mye som båtkjøperen forventer av last, sier Vikingstad. Han legger til at ofte er produsentens valg av maksimal motorisering for stort i forhold til behov og normalt bruk.
Unngå for stor motor
– Største godkjent motor er ofte veldig langt over det folk har behov for. Ofte kjøper folk for stor motor fordi de tror at det skal til for å fungere bra, sier Vikingstad. Han mener at det var sånn for om lag 15 år tilbake i tid, den gang motorer på 25-40 hestekrefter var normalen. I dag snakker vi ofte om motorer med langt over hundre hestekrefter.
– I dag er båtene satt opp med 75 til 300 hester, så det mangler ikke på kraften. Jeg spør hvem som skal bruke båten. Skal også 16-åringen bruke den? I så fall er det jo høy risiko hvis båten går over 40 knop, sier den erfarne båtforhandleren.
Vikingstad påpeker at tunge motorer også gir dårlige kjøreegenskaper i den hastigheten de aller fleste båtene kjører mest i. Når Smart Marine får inn båter til service viser det seg ofte at motoren har gått 70 prosent av tiden på lavt turtall.
– Ofte brukes jo båten til koseturer, gjerne i havner og i leia. Full gass benyttes i svært korte perioder. Er det for stor og tung motor på båten, blir den ofte mindre komfortabel å kjøre i sakte fart. Båten begynner gjerne å pendle når man kjører i sakte fart, og en mindre motor gir en bedre båtopplevelse, sier Vikingstad.
Daglig leder Pål Herholdt hos Herholdt Andersen i Tønsberg holder seg også til moderasjon når han anbefaler motor til sine kunder.
– Jeg anbefaler normalt ikke største eller minste motor, men den som er i midten. Det kommer an båt båttype. Motorstørrelse er også viktig for bruktprisen ved salg senere. Det er viktig å forstå brukeren av båten. Er det unge folk som skal bruke den, er det viktig at båten er trygg på maks hastighet, sier Herholdt.
Ubrukte toaletter
En ikke ubetydelig andel av nybåtsalget er lukkede båter. Mange velger da toalettrom med septiktank. Men trenger de egentlig dette ekstrautstyret, som gjerne koster en god del tusenlapper ekstra? Vikingstad mener at også her bør kundene tenke godt gjennom hva de egentlig trenger.
– Jeg vil anta at 98 prosent av de som kjøper lukket båt også velger toalettrom med septiktank. Men av båter vi får i innbytte ser vi at halvparten av disse aldri har vært i bruk. Plasten er ofte fortsatt på, sier Vikingstad. Han medgir at det gjerne gir en bedre annenhåndsverdi om båten har toalett.
– Men det koster jo da også mer å få en båt med slikt ekstrautstyr, sier han.
Og hvor mye brukes egentlig båten til overnatting? På Vestlandet er ikke daycruisere så vanlig, men Vikingstad ser at mange av dem som velger mindre båter med overnattingsmuligheter ikke benytter seg av denne muligheten. Vikingstad synes båtkjøpere er blitt mer bevisste på at båten ikke brukes så mye til overnatting.
– De som har flest driftstimer er de som har valgt skjærgårdsjeeper eller styrehusbåter, sier Vikingstad. Dette har han fra kjøredata som hentes ut av motorene fra båtene som kommer inn til service eller videresalg.
– Og det som brukes minst er de som har valgt daycruisere og bowridere. At skjærgårdsjeeper og styrhusbåter brukes mest tror jeg skyldes at de er lettere å ta i bruk, sier Vikingstad. Han ser at mange også velger kalesje, men at de som ikke velger kalesje faktisk bruker båten mest.

Transport på vei
Ta også med i betraktning om båten skal transporteres med båthenger, råder Vikingstad. Er båten bredere enn 2,54 meter er det ikke lov å trekke den med en vanlig bil.
– Er det mange førstegangskjøpere?
– Ja, en stor andel er førstegangskjøpere, men de fleste har en eller annen formening og har en interesse for båtlivet. Når de har tatt skrittet og skal kjøpe båt, kommer de ofte med mye bakgrunnsjekk, sier Vikingstad.
Når bør du kjøpe båt, for best mulig handel? Pål Herholdt mener høst og vinter er den beste tiden.
– Da er det bedre priser, og utvalget er bedre, sier Herholdt. Som på Vestlandet opplever også butikken i Tønsberg at det er mer fokus på lukkede båter.
– Det er mer og mer utstyr og spesialbygde båter som er unik for hver enkelt kjøper. Da er det viktig å starte prosessen tidlig, påpeker Herholdt.
– Sjekk tilgang til service
Marius Kragstad som er daglig leder hos Kragstad AS selger større båter. Han anbefaler også at man definerer bruken, og ikke drømmer seg bort til et urealistisk behov. Kragstad legger vekt på valg av motor, som kan ha mye å si for den totale båtopplevelsen.
– Sjekk alltid tilgang til service for motoren i ditt nærområde. Noen leverandører har landsdekkende servicemuligheter, sier Kragstad. Han selger båter med utenbordsmotor og innenbordsmotor. Men hva skal man egentlig velge?
– Utenbordsmotor er lettere å vedlikeholde og gir enklere båthold. En innenbordsmotor krever noe mer av eieren, som å åpne motorluka og sjekke om det er tørt, og man må være mer nøye med vedlikehold. Samtidig har innenbordsmotoren helt klare forhold, da det ofte er diesel det er snakk om. En familiebåt med en utenbordsmotor med 300 hestekrefter drikker jo gjerne 60 liter i timen. Og til 18 kroner per liter skal man ikke fnyse av kostnadene, sier Kragstad. Når det gjelder valg av utenbordsmotor anbefaler Kragstad å ta hensyn til marsjhastigheten.
– En drevbåt må ha tilstrekkelig motor for at den skal gå bra. Toppfarten er uvesentlig, men for at den skal ligge i en behagelig marsjhastighet bør den være stor nok til at forbruket ikke blir for høyt og at lydnivået ikke irriterer som følge av at båten må ligge i for høyt turtall, sier Kragstad.