Økonomi i båtbransjen

UTSOLGT: Pål Herholdt hos Herholdt Andersen i Tønsberg ble tidlig utsolgt i år.
UTSOLGT: Pål Herholdt hos Herholdt Andersen i Tønsberg ble tidlig utsolgt i år.

Gikk tom for båter

Båtmagasinet har spurt daglig leder Pål Herholdt i Heroldt Andersen i Tønsberg om trender i båtbransjen, hvilke modeller han selger mest av, og forventningene til neste år.

Er du fornøyd med salg og regnskapsresultat i 2019, og hvordan vil du kommentere regnskapet for fjoråret?

– Ja, vi klarte å holde en stabil driftsmargin. Vi hadde noen båter som ble forsinket, slik at levering ble flyttet over til 2020, derfor nedgang i omsetning.

Hvordan er 2020 sammenlignet med 2019, er det vekst i omsetning, er det bedring av driftsresultat?

– 2020 blir et bra år. Det blir nok ikke veldig økning i omsetning, men noe økning blir det. Vi ble veldig tidlig tomme for båter, og det var ikke mulig å få tak i flere. Det tror det er sunt, også fordi bruktmarkedet har vært bra. Resultatet i 2021 blir bedre enn 2019 og 2020.

Hvilke modeller solgte dere mest av i fjor? Hvilke selger dere mest av i år?

Axopar 28 er en velig viktig modell hvert år. Men også Yamarin 63BR/DC og Yamarin 65dc. Axopar 22 Spider kommer som nyhet for 2021, den vet vi nå at blir veldig populær. Vi har solgt veldig bra av Axopar 28 og 37 for levering til våren 2021.

Hvilke trender generelt ser dere i båtmarkedet nå?

–Folk planlegger båtkjøp bedre, de skjønner at det blir tomt for de mest populære modellene. Folk ønsker å bruke båtene lenger, både tidlig og sent. Folk er opptatt av å kjøpe kurante merker, og sjekker mye på nett og filmer på nett. Kunder er godt informert og kan mye om produktene.

Utsolgt

Forventer dere videre salgsvekst i 2021, evt hvor mye? Hvilke båttyper og modeller forventer dere at vil selge bra neste år?

–Ja, vi forventer økning fra i år til neste år. Det vet vi. Vi har allerede solgt veldig bra, og er nesten utsolgt for noen modeller. Vi får ikke flere. Vi forventer at Yamarin 63BR/DC, 65DC og Axopar 22 Spider, 28 og 37 vil selge bra. (Dette vet vi nå)

Hvordan har Covid19 påvirket din virksomhet i år, og hvordan forventer du at pandemien vil påvirke salget neste år?

– Det er klart at når mange feriere hjemme, så er det positivt for bransjen. Vi vet også at mange skal feriere hjemme i 2021. Jeg tror at mange har endret sine reisevaner permanent.

Andre forhold som påvirker båtsalget, som valuta, tilgang på nye båter for salg neste år, endring i ferievaner og annet?

–Valuta er utfordrende. Norske kroner er svak og veldig volatil. Vi får ikke nok båter, når det er tomt nå, så er det tomt for hele neste sommer. Vi er også spent på om båtproduksjonen går som planlagt, det er nedstengninger over hele Europa, dette vil føre til leveringsforsinkelser.