Økonomien i båtbransjen

VEKST. Arnulf Hansen & Co på Helgelandskysten er blant forhandlerne som opplever salgsrekord i år.

Rekordvekst i båtsalget i år

Kysten rundt melder forhandlerne om rekordsalg i år med vekst opptil 30 prosent fra i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Båtforhandlerne kan i år innkassere rekordsalg. Landets største båtforhandler anslår en vekst på hele 30 prosent. Flere forhandlere sier at de kunne ha solgt flere båter i år om de ikke hadde gått tomme for båter nokså tidlig på året.

Bergen Marine er Norges største forhandler av båter målt i omsetning. Bergensbedriften forventer en vekst på 30 prosent i omsetningen i år til 250 millioner kroner fra 195 millioner i fjor.

–Vi forventer en netto omsetning på over 250 millioner kroner for 2020 som gir en omsetningsvekst på ca 30 prosent fra året før. Det forventes et driftsresultat for Bergen Marine AS for 2020 på over ti millioner kroner, sier styreleder og partner Per Alvern til Båtmagasinet.

Utsolgt

Med nær ti millioner i driftsresultat var Herholdt Andersen i Tønsberg den mest lønnsomme forhandleren i landet i fjor, som tidligere år. Herholdt Andersen omsatte i fjor for 91 millioner kroner, og får en vekst i år, selv om de raskt ble utsolgt for båter i vår.

–2020 blir et bra år. Det blir nok ikke veldig økning i omsetning, men noe økning blir det. Vi ble veldig tidlig tomme for båter, og det var ikke mulig å få tak i flere. Det tror vi er sunt, også fordi bruktmarkedet har vært bra. Resultatet i 2020 blir bedre enn 2019 og 2020, sier Pål Herholdt.

På Helgelandskysten omsatte Arnulf Hansen & Co AS for 82 millioner kroner i 2019.

–I 2020 har vi forlengst passert 2019 og vi ligger an til en omsetningsrekord med vekst på cirka 30 prosent sammenlignet med 2019. Resultatet ser ut til å havne på rundt åtte prosent av omsetningen, sier daglig leder Trond Hansen.

Investerer

Litt lenger sør opplever også Ferd Båt i Ålesund rekordsalg i år. – Vi håper å passere 100 millioner kroner, noe som er en solid omsetningsøkning fra 88 millioner i 2019, men ennå mer gledelig er det at vi ser ut til å mer enn femdoble resultatet vårt for 2020. Vi forventer et resultat før skatt på rundt fem millioner kroner i år, sier daglig leder Rune Westad i Ferd Båt.

På Avaldsnes sliter Smart Marine litt med å få tak i nok nye båter, samtidig som mange tidligere kunder har oppsøkt forhandleren for å få service på sine båter.

–2020 blir omtrent som 2019. Vi forventer en vekst og noenlunde samme resultatmargin som i fjor.

Vi har i 2020 investert mye i utvikling av systemer for å kunne håndtere det volumet som må til for å drifte med normale marginer, og det holder litt igjen på veksten, sier Jarle Vikingstad i Smart Marine.

Båtmagasinet vil i en serie artikler sette søkelyset på økonomien i båtbransjen. Klikk på lenken under og få tilgang til en oversikt over omsetning og resultat for 72 båtforhandlere langs hele hele kysten.

Se oversikt over økonomien til norske båtforhandlere her (for abonnenter)