Brukttest: Tresfjord 29 Nordic

STABIL PRIS:
STABIL PRIS:

Bruktbåttest av Tresfjord 29 Nordic

«Fiskebåt som også egner seg godt til ferietur for familien. Familiebåt som også egner seg godt til fisking.» Det var Båtmagasinets konklusjon da vi testet Tresfjord 29 Nordic i 1988. Konklusjonen står fortsatt fjellstøtt.

Publisert Sist oppdatert

Allerede i 1988 var 29 Nordic en modell som hadde noen år på kjølen. Den var en videreutvikling fra Tresfjord 28 Combi. Og begge var basert på skroget fra Tresfjord 9000.

Den nesten ikoniske båten stammer fra Tresfjord Boats AS på Vestnes som ble etablert som trebåtbyggeri allerede i 1914. De var også blant pionerene i plastbåtalderen og tok steget fra tre til glassfiber med modellen Tresfjord 26. I 1974 lanserte de Tresfjord 28, som senere ble videreutviklet til Tresfjord 28 Combi og Tresfjord 29 Nordic og 29 AC. Rettighetene til Tresfjord 29 ble senere solgt til svenske Carlanders Båtvarv Ab som fortsatte produksjonen under navnet Westfjord.

FAKTA
PRODUSENT:Tresfjord Boats AS
KONSTRUKTØR:Jan Bjerke
BYGGEPERIODE:1983-1989
MODELLHISTORIE:
1990-2012:Westfjord 29 Fiske/Nordic
VANLIGE MOTORALTERNATIVER
- ALTERNATIV 1:Volvo TMD 31, 94 hk
- ALTERNATIV 2:Volvo TAMD 31, 124 hk
GANGTID MOTOR:4 800 timer
PRIS SOM NY I 1985:Cirka 450 000 kroner
TESTBÅT SIST OMSATT FOR:350 000 kroner

SPESIFIKASJONER
STØRSTE LENGDE:8,81 meter
STØRSTE BREDDE:2,85 meter
VEKT TØRR BÅT:Cirka 3 000 kg
KAPASITETER
- FERSKVANN:140 liter
- DRIVSTOFF:285 liter
- VARMTVANN:25 liter

HALVPLANER: Tresfjord 29 Nordic er en «ekte» halvplaner som trives best i fartsområdet opp mot 16 knop.
HALVPLANER: Tresfjord 29 Nordic er en «ekte» halvplaner som trives best i fartsområdet opp mot 16 knop.

Hva får du for pengene?

Når dette skrives i april 2022, så er det seks Tresfjord 29 til salgs på finn.no. To av disse er 29 Nordic og fire av dem er versjonen med akterlugar, nemlig 29 AC. Prisene på AC-versjonene varierer mer, og de ligger vesentlig lavere i pris enn Nordic-utgavene. Fortsatt forlanges det mellom 400 000 og 600 000 kroner for nesten 40 år gamle Nordic-modeller. Den nominelle prisen i 1988 var omlag 500 000 kroner. Det forteller en hel del om båtenes popularitet og hvordan konseptet fortsatt står seg med tanke på bruksverdi.

Tresfjord 29 Nordic inngår i den eksklusive gruppen av norske klassikere som bare «tok av» og var i salg gjennom tiår. Og den fellesnevneren er den samme: En halvplanende hytte på sjøen med strak aksel og mye innvendig volum. Tresfjord 29 Nordic var dessuten definerende for det som skulle bli den typiske norske bakveggbåten, i likhet med Nord West 740.

Vår testbåt fra 1985 ble sist omsatt for 350 000 kroner for to år siden. Nåværende eier har oppgradert båten noe, blant annet byttet dieseltank og vanntank, og dessuten hevet dørken i salongdelen slik at også passasjerene får utsyn gjennom vinduene. Båten er utstyrt med eldre Icom VHF, PC-basert kartsystem og har i tillegg ny Raymarine kartplotter og autopilot. Den har dieselvarmer, kjøleskap og kokeapparat. Båten er fullt utrustet for turbruk.

KOMBIBÅT: Det store, selvlensende akterdekket er blant løsningene som gjør at 29 Nordic fortsatt nyter stor popularitet.
KOMBIBÅT: Det store, selvlensende akterdekket er blant løsningene som gjør at 29 Nordic fortsatt nyter stor popularitet.

MOTOR OG FREMDRIFT
MOTORFABRIKAT:Volvo Penta
MODELLBETEGNELSE:TAMD 31
ÅRSMODELL:1985
DRIVSTOFFTYPE:Diesel
YTELSE HK:130
ANTALL SYLINDERE:4
MAX TURTALL IHHT PRODUSENT:3 800 omdr./min.
MAX TURTALL I TEST: -
TYPE FREMDRIFT: Strak aksel

ELEKTRISK ANLEGG
BATTERIBANK:
- TYPE, ANTALL OG STØRRELSE
(FORBRUK):1x115 Ah
- TYPE, ANTALL OG STØRRELSE
(START):1x115 Ah

Bruksegenskaper

Tresfjord 29 Nordic er hva vi i Båtmagasinet i en periode på 1980-tallet betegnende omtalte som en «kombisjark»: Båten har et stort, selvlensende akterdekk som kan brukes til både fiske og transport, men som også egner seg godt til turbruk. I grove trekk er layouten den samme som samtlige produsenter av denne typen av båter har benyttet seg av gjennom tiår. I likhet med Nord West 740 har Tresfjord 29 Nordic et romslig toalettrom – med inngang fra akterdekket. Båten er relativt lav, og man går ned ett trinn fra akterdekket i salongen. Likevel har man full ståhøyde under dekk.

29 Nordic kom i to versjoner. Standardversjonen ble levert uten kalesje og uten vindskjerm i bakkant av styrhustaket. Båten vi testet hadde den sistnevnte løsningen, men uten kalesje. Det selvlensende akterdekket utgjør en vesentlig del av båtens egenskaper, med luker ned til motorrom og stuerom som gjør båten utmerket til fiske.

VINDSKJERM: Tresfjord 29 Nordic ble levert i to versjoner. Den mer påkostede hadde vindskjerm i akterkant av hyttetaket.
VINDSKJERM: Tresfjord 29 Nordic ble levert i to versjoner. Den mer påkostede hadde vindskjerm i akterkant av hyttetaket.

Skal man bruke den som turbåt ville vi ha satset på versjonen med kalesje siden salongen under dekk i praksis kun byr på to komfortable sitteplasser rundt bordet. På styrbord side aktenfor førerplassen er det en bra bysse med god avsettingsplass, kokeapparat, godt med skapplass og en stålvask.

OPPSKRIFTEN: Layouten følger de samme grunnprinsippene som dagens norske bakveggbåter.
OPPSKRIFTEN: Layouten følger de samme grunnprinsippene som dagens norske bakveggbåter.

Sovefasilitetene er enkle og greie, med et køyearrangement under fordekket. Båten ble levert med ulike køyeversjoner, og vår testbåt hadde en V-køye uten overkøyer, som trolig er den mest hensiktsmessige varianten. Originalt ble båten levert med mulighet til å konvertere sittegruppen til en soveplass.

V-KØYE: Vår testbåt hadde en V-køye som kan konverteres til dobbeltkøye. Andre versjoner ble levert med overkøyer i tillegg.
V-KØYE: Vår testbåt hadde en V-køye som kan konverteres til dobbeltkøye. Andre versjoner ble levert med overkøyer i tillegg.

Det store selvlensende akterdekket gjør 29 Nordic til en meget praktisk bruksbåt. Her er det utvendig styreposisjon på styrbord side og praktisk adkomst til stuerom, motorrom og batterier via store dekksluker.

Takket være en vindskjerm i akterkant av hardtopen er det full ståhøyde under kalesjen. Dollbordenes bredde på 22 cm og høy og kraftig håndrekke på overbygg og hardtop gjør det meget enkelt å bevege seg frem på fordekket.

Båten har et lettdrevet, halvplanende skrog med mye utfall i den høyreiste baugen og den regnes for å være en svært god sjøbåt. Motoriseringen, med Volvo Penta TMD 31 på 94 hester og TAMD 31 på 130 hester, var moderat nettopp fordi båten er en «ekte» halvplaner som trives best opp til 12-15 knop. Allerede ved 16 knop viser den antydning til legge seg utover i svingen.

STØRSTE: Vår testbåt hadde det største motoralternativet, en TAMD 31 på 130 hk. Motoren er fra 1985.
STØRSTE: Vår testbåt hadde det største motoralternativet, en TAMD 31 på 130 hk. Motoren er fra 1985.

NOEN MÅL I CM
DOLLBORD, BREDDE:22
AKTERDEKK:250x306
STÅHØYDE
- SALONG:195
- TOALETT:200
- UNDER KALESJE:200
KØYEMÅL
- HOVEDKØYE:190x200

FART OG STØY
MAX TURTALL:3.800 omdr./min.
MAX FART:14 knop
MARSJFART:11 knop
MAX STØY¹):82 dBA
STØY VED MARSJFART:78 dBA

Båtmagasinets vurdering

Prisnivået på nesten 40 år gamle Tresfjord 29 Nordic er imponerende, og holder seg stabilt år etter år. Det skyldes først og fremst at dette er en funksjonell bruksbåt med mye lasteplass og gode sjøegenskaper. Godt, tradisjonsbasert design går rett og slett ikke ut på dato. Båten har mye uteplass og god bokomfort for to personer som vil på weekendturer, men den vil også være en ypperlig langturbåt med god driftsøkonomi. Dette en meget kurant investering.

Teknisk tilstand

• Plast

Velholdt og uten større skader. Kan fortjene en skikkelig rubbing og polering.

• Motor og fremdriftssystem

Motoren er den opprinnelige fra 1985. Motor og motorrom fremstår som svært velholdt.

• Skroggjennomføring/drenering

Samtlige skroggjennomføringer i god stand og lasterom og motorrom er tørre uten synlige til lekkasjer. Dieseltank og vanntank er ny.

• Lekkasjer/vannskader

Virker helt tett, også rundt vinduene med elokserte aluminiumrammer og rundt takluker. Ingen lukt om bord.

• Elektronikk/elektrisk

Båten er utstyrt med ny autopilot og ny kartplotter. Deler av det elektriske anlegget er også oppgradert.

• Interiør

Putene er i god bruksstand og har fått nytt trekk i senere år. Treinnredningen er i god stand. All polstring er også hel og viser ingen tegn til å slippe fra underlaget.

TEKNISK SJEKKLISTE TRESFJORD 29 NORDIC
KONTROLLPUNKTTilstand i testbåt
CE-MERKING:Bygget før kravet.
MOTOR/FREMDRIFT
- SERVICER FULGT:OK.
- STARTER LETT:Ligg tregstartet.
- LYTT ETTER ULYDER:Ingen.
- STYRING:Presis og smidig.
- MOTORSPAK:Presis og smidig.
FUKTSKADER:Ingen synlige.
LEKKASJER:Ingen synlige.
SKROGGJENNOMFØRINGER:Meget bra.
ELEKTRISK ANLEGG:
LADESPENNING:Ikke kontrollert.
ELEKTRONIKK:Delvis fornyet.
PUTER OG POLSTRING:I god bruksstand.

Listen er ingen komplett sjekkliste for bruktbåtkjøp. Den er ment som en huskelapp – med utgangspunkt i kjente feil og mangler ved den aktuelle båtmodellen. Før du kjøper bruktbåt er det viktig at du tar deg god tid til å sjekke båten. Du bør fortrinnsvis også besiktige den på land. Ta med deg en kyndig person dersom du er usikker.