Førsteinntrykket Axopar 25

Livlig daycruiser fra Axopar med elmotor fra Evoy

SE VIDEO: Axopar 25 Cross er en livlig daycruiser til rundt en million kroner, som fås i mange varianter. Vi prøvekjørte den med elmotor fra Evoy på hekken. Det var gøy!

Publisert Sist oppdatert

Axopar har hatt stor suksess med sine nokså enkle, lette og moderne båter med utenbordsmotor. I løpet av få år har finske Axopar blitt Nordens største båtprodusent, og den nye 25-foteren vil nok treffe godt i det tøffe markedet for daycruisere. Den er både leken og lettstyrt.

Axopar 25 Cross fås i en versjon med tak, som kalles Top, og en versjon uten tak, som kalles Bow.

Begge har en asymmetrisk løsning med tilgang til fordekket på babord side. Litt uvanlig er det at også førerposisjonen er plassert på babord side. På styrbord side er nedgangen til kabinen under fordekket.

Top er dyrest av de to versjonene. Det ligger to nye Axopar 25 Cross Bow avertert på Finn til rundt en million kroner med Yamaha på hekken, og Top-versjonen vil ligge rundt ti prosent høyere i pris. Med 250 hk motor oppgis toppfart til 48 knop, altså rett under grensen for høyhastighetssertifikatet som innføres neste år.

Vannskibøyle

Man kan diskutere om dette er en skjærgårdsjeep eller daycruiser. Båten har en stor dobbelkøye under fordekket, samt en vask og et lite toalett som er smart plassert under et sete ved siden av køya. Vask og kjøleskuff er plassert under førersetene, som kan vippes forover for tilgang, men båten har ingen bysse med kokemuligheter.

Til gjengjeld har båten vannskibøyle, musikkanlegg og stor solseng forut. Her blir det altså vannski, solbading, salat og kaldt drikke fremfor varme gourmetretter om bord. Denne båten lever helhjertet opp til Axopars slagord om å leve ut eventyret med aktiv fritid.

Med sitt slanke og steppede skrog er dette en liten kjøremaskin som sitter som klistret i vannet.

SKUMMEL: Førerposisjonen er behagelig og oversiktlig, men vindskjermen kan være skummel i stor fart i høy sjø.
SKUMMEL: Førerposisjonen er behagelig og oversiktlig, men vindskjermen kan være skummel i stor fart i høy sjø.

AXOPAR 25 CROSS
CE-kategoriC
ProduksjonslandPolen
Lengde i meter8,00
Bredde i meter2,23
Vekt tørr båt u/motor i kg:1 750
Drivstoff i liter230 (med bensinmotor)
Max antall personer8
Motoreffekt fra-til i hk200-300
Motor testbåtEvoy Storm
Toppfart i test i knop50 + knop
Batterikapasitet126 kWh
Pris fra i kronerCirka 1 000 000
Pris testbåt i kronerCirka 2 000 000

Lekende lett

Vi fikk en svingom ut fra Vieux Port i Cannes med en 300 hk elektrisk motor fra Evoy på hekken. Det blåste frisk bris, og sjøen var nokså ruglete etter hekksjøene fra de mange båtene som sirkulerte utenfor havnen, men 25-foteren behersket forholdene lekende lett. Båten gikk trinnløst i plan. Marsjfart er 26 knop. Den skarpe baugen og de markante chinene kløvde sjøen og tok oss mykt over bølgene. Det sporty rattet ga god kontroll. Girspaken er på høyre side av rattet, slik vi er vant med på de fleste båter. Vi la båten over i sving og den krengte passe over på siden og holdt uten problemer taket i vannet.

Ekstra gøy var det å kjøre prototypen med elektrisk motor fra norske Evoy. 300-hesteren med modellnavnet Storm kan yte 450 hestekrefter over kortere perioder. Dreiemomentet gir en kraftig akselerasjon. Vi ble fortalt at kraftoverføringen til propellen er noe av det Evoy har lykkes godt med i sine motorer, og det føltes helt riktig. Med denne motoren går båten i over 50 knop med fire personer om bord, forteller designer Antti Lipsanen, som var skipper på prøveturen.

STORM: Axopar 25 Cross Electric er utstyrt med Evoy Storm som yter 300 hestekrefter.
STORM: Axopar 25 Cross Electric er utstyrt med Evoy Storm som yter 300 hestekrefter.
TYNGRE: Axopar 25 Cross blir 400 kilo tyngre og nesten dobbelt så dyr med elmotor.
TYNGRE: Axopar 25 Cross blir 400 kilo tyngre og nesten dobbelt så dyr med elmotor.

Prisforskjell

Med elmotor blir båten tyngre og adskillig dyrere enn med bensinmotor. Selve motorvekten er omtrent det samme, men batteriene og de øvrige installasjonene gjør at båten kommer ut 400 kilo tyngre med elmotor. Den store forskjellen er likevel prisen. Evoy-installasjonen beløper seg til 140 000 euro, opplyser Lipsanen. Dermed dobles nesten prisen på båten til rundt to millioner kroner i utsalg.

Axopar 25 Cross Electric kan kjøre 25 nautiske mil i 25 knop, hevder produsenten. Vi kjørte ut fra Vieux Port med 64 prosent batterilading og returnerte etter 20 minutter med 47 prosent. Dashbordet gir god oversikt over batteristatus, kraftforbruk og andre nøkkeltall, slik vi er vant med fra elbilene.

Axopargründer Jan-Erik Viitala anslår at rundt fem prosent av kundene vil velge elektrisk drivlinje i nærmeste fremtid. Prisene må ned før elmotor blir et reelt alternativ i massemarkedet, mener han. Han kjenner nok atferden til kundene i dette segmentet bedre enn de fleste, men for egen regning vil vi fremheve godfølelsen med elmotor. Vi hører vindsuset og bølgene som klapper mot skroget når vi gir gass. Fraværet av eksoslukt og lite motorlyd gir båtlivet en ny dimensjon.

Prototype

Den elektriske prototypen som vi kjørte, var utstyrt med fire stoler, men båten kan fås med ulike løsninger i cockpiten. Vindskjermen er uten bøyle, og kan være skummel om du stuper forover i fart, og slår hodet mot den skarpe kanten. Positivt er at det er rikelig med gripetak rundt båten og i båten. Gripetakene kom godt med da vi akselererte opp i 30-40 knop i skvalpesjøen i Golfe de la Napoule. Da blir det bevegelser, selv om båten altså går upåklagelig i sjøen.

Axopar 25 Cross med bensinmotor er i salg allerede, men vi forsto det slik at den elektriske versjonen blir klar til levering først i 2024.

Tror ikke på elbåter over 25 fot

På få år har Jan-Erik Viitala bygget opp Axopar til en ledende båtprodusent i Norden. Han tror ikke på elbåter over 25-fot.

– Norske og finske båtkjøpere er ikke klare for elbåter ennå. Vår målgruppe med Axopar 25 Cross Electric er superyachteiere. De bryr seg ikke så mye om prisen, og vil ha tendere som frakter dem inn til strender eller havner. Prisene må ned om elbåter skal bli et alternativ i massemarkedet, og det vil ta minst fem år. I våre prognoser har elbåter en markedsandel på fem prosent, sier Viitala til Båtmagasinet.

Han er en av Nordens mest suksessrike båtbyggere. I fjor bygget Axopar over 1000 båter, og de selges nå i alle verdenshjørner fra Finland til Thailand, og nesten halvparten av alle båtene går i dag til USA.

Florøbedriften Evoy er svært fornøyde med at Axopar har valgt dem som partner i sin elbåtsatsing. Fra før av har Evoy stort sett hatt sitt salg i proffmarkedet, men nå leverer de motorer til både Goldfish og Axopar, som begge er i vekst og fremgang.

– Avtalen bidrar til at vi kan utvikle oss videre, og vil gjøre Evoy kjent for et mye større publikum, sier Thomas Kolstad hos Evoy til Båtmagasinet.

I dag byr Evoy på 400-hesteren Hurricane, 120-hesteren Breeze og 300-hesteren Storm skal være på markedet om litt over et år.

Se video av prøvekjøring:

.