Årets Gjestehavn 2021

NY SEIER: Bekkjarvik har sterk posisjon blant gjestehavnene på Vestlandet. Her fra indre havn.

Overveldende seier til Bekkjarvik

Båtfolkets dom er klar: Bekkjarvik er Årets Gjestehavn 2021. Da avstemmingen ble avsluttet 14. mai, hadde idyllen i Austevoll fått over 40 prosent av stemmene.

Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er åpen for alle frem til og med onsdag 2. juni. Deretter er det tilgjengelig for Båtmagasinets abonnenter.

– Vi blir inspirerte og stolte når vi vår en slik pris, sier drivkraften Inge Halstensen når han får vite at båtfolket nok en gang har stemt Bekkjarvik frem til førsteplassen.

Det er båtfolket som avgjør vinneren i Båtmagasinets landsdekkende kåring av årets gjestehavn. I alt nominerte leserne og båtfolket 51 havner over hele landet. De fem som fikk flest nominasjoner gikk videre til finalerunden. Disse var:

Bekkjarvik gjestehavn, Austevoll

Våge Hamn, Tysnes

Skartveit gjestehavn, Halsnøy

Oscarsborg gjestehavn, Drøbak

Stavern gjestehavn, Stavern

Kåringen har vakt et stort engasjement, og nærmere 9 000 stemmer ble avlagt. Med over 40 prosent av stemmene ble Bekkjarvik gjestehavn en klar vinner. Populariteten til gjestehavna i Austevoll er med det solid befestet. Bekkjarvik ble også stemt frem i 2007 og i 2015.

DRIVKRAFT: Fiskebåtreder og austevolling Inge Halstensen finner inspirasjon i Bekkjarviks popularitet blant båtfolket.

Lange tradisjoner

Helt sør i Austevoll, på Selbjørnsøy, ligger Bekkjarvik – med en gjestfrihet som strekker seg tilbake til middelalderen. Oppturer og nedturer har det vært en del av hverdagen gjennom tiår, men knapt noen av de gamle gjestgiverstedene langs kysten byr like levende på seg selv den dag i dag – som Bekkjarvik, skrev Båtmagasinet i 2016.

Her har det vært virksomhet i over 350 år, og «væreier» Inge Halstensen har klart holde levende, og ikke minst fornye og utvikle, et lite knutepunkt i Kyst-Norge. I takt med at fiskeflåten vokste ut av havna, har fritidsbåtfolket gjeninntatt den. Gjestehavna omfatter i dag langt mer enn den indre havna, og den siste utvidelsen kom i 2019 med en tredje gjestehavn i sør.

Store investeringer

Investeringsviljen og skapertrangen har vært stor i Bekkjarvik. Den gamle nothengjo er den største i sitt slag som er tatt vare på langs kysten, og blir brukt i forbindelse med kulturarrangementer. De gamle bygningene er restaurert til selskapslokale og overnattingstilbud, og her er anlagt alt fra park og rosehage til sherpasti opp til Kongsen. Fiskebåtreder Inge Halstensen har investert og lagt til rette, og mange lokale krefter har trukket i samme retning for å skape et vitalt og levende samfunn med en infrastruktur for båtfolket som det neppe finnes maken til langs kysten.

PÅ KARTET: Den prisvinnende kokken Ørjan Johannessen har bidratt sterkt til å sette Bekkjarvik på kartet.

Det er livlig i stemningsfulle Bekkjarvik sommeren igjennom. Men også Bekkjarvik har ligget nede med brukket rygg, i likhet med store deler av vestlandskysten, da silda forsvant mer eller mindre over natta på slutten av 1950-tallet. I den perioden blødde Bekkjarvik, og mange av virksomhetene som hadde dannet grunnlaget for stedets ekspansjon gjennom tiår, ble lagt ned. Tønnefabrikk, notbarkeri, sildesalteri var aktiviteter som forsvant med silda. Men fra midten av 1960-tallet, etter de berømmelige syv magre årene, fikk fiskeriene et nytt oppsving og familien Halstensen i Bekkjarvik dreiet virksomheten mer og mer over mot fiskeri. Det la grunnlaget for et av landets største fiskebåtrederier, noe som på sikt ga Bekkjarvik en ny vår som nå må sies å ha gått over i full sommer.

Blomstrende knutepunkt

I hjertet av den opprinnelige havna i Bekkjarvik, som har vært en sentral havn for båtfarende gjennom Nyleia i uminnelige tider, finner båtfolket et komplett servicetilbud. Gjestgiveriet ble solgt til Asta og Øystein Johannessen i 1984, og sammen med sønnen Ørjan Johannessen har de satt Bekkjarvik på det kulinariske verdenskartet. Ørjan, som vant Bocuse d’Or Lyon og har en rekke utmerkelser på CV’en, driver en kystens fremste restauranter i “vika der bekken renner”. Fra 1996 har familiebedriften Halstensen satset aktivt på å utvikle servicetilbudet i bygda, med kjøpesenteret Bekkjarvik Torg i sentrum. Nå står den andre gjestehavna på sørsiden ferdig, og den totale kapasiteten i Bekkjarvik er nå på godt over 200 gjesteplasser. Alt ligger bare et steinkast fra kjøpesenteret, som har det meste, inkludert en båtutstyrsbutikk. Bekkjarvik er et knutepunkt for sjøveis transport, med hurtigbåtforbindelse mellom Bergen og Sunnhordland flere ganger daglig.

EN AV TRE: Den første store havneutbyggingen på sørsiden ble etterfulgt av nok en havn i 2019.

Om kåringen

Båtmagasinets kåring av Årets Gjestehavn er basert på båtbrukernes opplevelse og preferanser. Det er ikke en klassifisering av gjestehavner etter formelle krav, men havner som foreslås vil likevel bli vurdert mot noen grunnleggende kriterier før den blir nominert. Sammen med leserne ønsker vi å gi en ekstra honnør til kreftene som har klart å sette sin havn på kartet, og som har lykkes i å skape et populært havnetilbud hvor båtfolket trives og som de vender tilbake til år etter år. Grunnene til populariteten kan være mange. Alt fra gode, rene fasiliteter på land, lune havneforhold, tilgang til strøm og internett, en imøtekommende havnevert eller en trivelig spiseplass. I denne kåringen er det leserne som foreslår og stemmer frem Årets Gjestehavn.

Det er fritt frem å foreslå og stemme frem en vinner av Årets Gjestehavn, men før en havn nomineres vil Båtmagasinets jury kvalitetssikre at havna imøtekommer disse grunnleggende kravene:

1. Havna må være en offentlig eller privat drevet gjestehavn (ikke naturhavn).

2. Havna må være åpen for alle som ønsker å besøke den.

3. Havna må ha grunnleggende fasiliteter som sanitæranlegg.

4. Havna må tilfredsstille kravene i temaveilederen til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for brannsikkerhet i havner beregnet for småbåter.

5. Året etter at en havn har vunnet prisen, er ikke havna kvalifisert til å bli nominert.

Tidligere vinnere

2007: Bekkjarvik

2008: Helgøysund

2009: Husnes

2010: Farsund

2011: Farsund

2012: Klokkergården på Rødøy

2013: Tønsberg

2014: Skartveit på Halsnøy

2015: Bekkjarvik

2016: Mandal gjestehavn

2017: Arendal gjestehavn