Sommertokt 2020

Mesterkokk trakterer båtfolket

På Bekkjarvik Gjestgiveri hilser stjernekokken Ørjan Johannessen båtfolket velkommen med lokale delikatesser i historiske omgivelser. Se videointervju.

Publisert Sist oppdatert

Bekkjarvik

Matinteresserte båtfolk kommer ikke utenom Bekkjarvik. Her fortøyer du rett utenfor døren til gjestgiveriet, som i dag drives av tvillingbrødrene Arnt og Ørjan Johannessen. Arnt ble kåret til “Årets Kjøkkensjef” i 2014, og Ørjan tok gull i Bocuse d´Or Lyon i 2015. De driftige brødrene viser hva slags kulinarisk eventyr norskekysten kan være.

Ved øyene i havgapet litt sør for Bergen har brødrene tilgang til noen av verdens beste råvarer. I det krystallklare vannet finnes fisk, skalldyr, skjell og tare og på de grønne heiene beiter villsau og hjort. Kokkene går gjerne ut tidlig morgen for å sanke vill ramsløk og urter, og hver dag setter kjøkkensjefen opp en ny meny basert på dagens fangst fra fiskerne. Båtmagasinet fikk en prat med Ørjan Johannessen på Bekkjarvik Gjestgiver, og han ga oss noen tips om behandling av fisk.

På is

– Fisken skal ligge på is noen dager før den serveres. Som med annet kjøtt må fisken modnes litt for å bli mør og god. Unntaket er makrell og sild (pelagisk fisk), sier Johannessen.

Selv er han veldig glad i skalldyr, og særlig sjøkreps og kamskjell. Ellers synes han lysing er en undervurdert fisk, og den kommer i store mengder om sensommeren. Gjestgiveriet holder åpent hele året, og Johannessen minner om at mye sjømat smaker best om vinteren. Østers og kamskjell gyter om sommeren og blir da litt melkeaktig i konsistensen.

Båtfolk

Båtfolket er en viktig kundegruppe for Bekkjarvik Gjestgiveri om sommeren. Båtmagasinet besøkte stedet i en Viknes 1080, men det er fullt mulig å oppsøke bordets gleder her ute i havgapet med en mindre båt. Gjestgiveriet har nemlig 50 rom med plass til i alt 125 personer.

Vi testet stedets trerettersmeny, og valgte kamskjell med blomkål, mango og soyasirup til forrett, kveite med neper, hvitvinssaus og ramsløk til hovedrett og sitronkrem med marengs, mandelsmuler og sorbet til dessert, så overlot vil til personalet å sette sammen en vinmeny til rettene.

Hele måltidet inkludert kaffekopp kom på ca tusen kroner. Atmosfæren i restauranten er lun og stilfull, slik du bare finner det i tradisjonsrike spisesteder.

Historisk sted

Bekkjarvik Gjestgiveri ble bygget mot slutten av 1600-tallet da Kong Christian IV (1588-1648) besluttet at det skulle være gjestehus for hver halve dagsreise langs norskekysten. I tillegg til å tilby husrom og mat til farende folk, hadde Bekkjarvik også dampskipskai, tønnefabrikk, sildefabrikk, salteri, hummermottak, brenneri og notheng.

Siden 1982 har Bekkjarvik Gjestgiveri vært drevet og eiet av Asta og Øystein Johannessen. Tvillingbrødrene Ørjan og Arnt driver i dag kjøkkenet.

Les mer på gjestgiveriets hjemmeside