Klare til avgang igjen!
Ellen og Lasse Ness med barna Therese, Henrik og Marcus er klare til avgang etter å ha skiftet bensinpumpe på sin Nordan 7800.
Medlemmer fra familiene Ness, Syversen og Nilsen klare til å spise lakrisknuter.

Slå et pålestikk og spis det

Båtliv inviterte store og små til reportasjebåten i Lillesand for å øve på maritime knuter med lakrissnører, som ble spist etter korrekt utførelse av knutene.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Marcus, Therese og Henrik Ness viser frem pålestikk og båtsmannsknop i lakris. Foto: Linn K. Hansen.

Lillesand;

Marcus, Henrik og Therese Ness er på båttur med foreldrene Ellen og Lasse, og har fått et lengre opphold i Lillesand enn planlagt. Båten deres, en Nordan 7800, fikk motorstopp på tur fra Blindleia til Lillesand, og fikk tauehjelp inn til marinaen i Lillesand.

Etter å ha skiftet bensinfilter og satt inn manuell pumpe for å lufte bensinsystemet, gikk familien ut igjen. Men magefølelsen tilsa at ikke alt var ok, og de bestemte seg for å gå tilbake til Lillesand etter noen hundre meter. Og der, rett utenfor havnen stoppet motoren igjen.

– Men vi hadde flaks, for vi blåste rett inn i en bås, ler pappa Lasse Ness. Ettermiddagen i dag er brukt til å sette inn ny bensinpumpe, som båtens forrige eier kom kjørende med til trebarnsfamilien.

– Vi kjøpte båten privat for to og en halv uke siden, og den forrige eieren er verdens snilleste. Han har ferie, men satte sge likevel i bilen og kom kjørende til oss med en pumpe han hadde liggende, smiler familien.

For å døyve ventettiden ble barna Marcus, Henrick og Therese med på knuteøvelser med lakrissnører hos Båtliv, hvor belønningen for å lage en en korrekt knute eller stikk, var å kunne spise den etterpå.

Sammen med familiene Syversen og Nilsen fra Høvåg ble både store og små utfordret til å vise hva de kunne. At kunnskapsnivået nødvendigvis ikke alltid er best blant de eldste fikk vi se flere bevis på. Pålestikk, halvstikk og båtsmannsknop slås ivrig, og flere av foreldrene må korrigeres av sine poder.

– Opp av dammen, rundt treet, ned igje og bite seg selv i halen...hm. sånn var det ja!, bemerker yngstemann Henrik Ness. Han holder opp et pålestikk og venter på godkjenning.

Båtliv fortalte også barna litt om hvordan de forksjllige knutene brukes og hvorfor: Halvstikk er ofte brukt på fenderne, pålestikk er en sikker knute som ikke går opp, men som er lett å løse opp, og båtsmannsknop er smart hvis man skal skjøte to tau som det ikke er så vikitg å få opp raskt igjen.

Etter to poser lakrissnører og flere overbevisende knuter, legger familien ut igjen for tredje gang og setter kursen nordover i finværet. Alle gode ting er jo tre..