Testet på langtur - Askeladden P92 SUV

MAGISK BÅTTUR: Vi tok Askeladden P92 SUV inn mot Svartisen.
MAGISK BÅTTUR: Vi tok Askeladden P92 SUV inn mot Svartisen.

Tøff tur- og fiskebåt

Båtmagasinet fikk testet Askeladden P92 SUV i kuling ut til Lovund, og bodde og jobbet bra om bord i en uke på Helgelandskysten.

Publisert Sist oppdatert

Askeladden P92 SUV kan minne om en lillesøster til Viknes, med utenbordsmotor. Båten utpreger seg med et stort akterdekk med soft-top og kalesjeløsning. Den ser tøff ut med negative frontruter og et butt forskip. Merkevaren er åpenbart sterk for noen gutter kom ut på brygga og vekselsvis kysset på båten og la seg på knær og tilba båten da vi lå fortøyd på Lovund. Også hotelleier Sivert Olaisen ymtet frempå at han hadde planer om å kjøpe modellen.

Vi testet båten med 350 hk Suzuki med duopropell. Vi kjørte (seilte) om lag 250 nautiske mil i løpet av toktet og logget 17 motortimer. Vi brukte i alt 534 liter bensin som utgjør 2,1 liter per nautisk mil, eller 31,4 liter i timen. Da startet vi ut med fulle tanker, en del kamera- og dykkerutstyr og mannskap på to mann.

UT PÅ TUR: I en uke var Båtmagasinet på tur med Askeladden P92 SUV langs kysten av Helgeland.
UT PÅ TUR: I en uke var Båtmagasinet på tur med Askeladden P92 SUV langs kysten av Helgeland.

Båtmagasinet har tidligere testet båten, og kommer derfor ikke her med en typisk test, men en oppsummering av våre erfaringer på en ukes tokt langs Helgelandskysten.

Askeladden P92 SUV er sertifisert for ti personer i designkategori C, som betyr at båten er ment for kystnær bruk og skal tåle 13,8 sekundmeter og to meter høye bølger. Yr meldte om vindkast opptil 17 sekundmeter da vi kjørte ut mot Lovund i havgapet vest for Svartisen. Båtfører sitter godt i stol med dempere. Oversikten er god til alle kanter. Plotterskjermen er stor og godt plassert over rattet. Vi brukte automatisk rutefunksjon gjennom mylderet av holmer og skjær, og det fungerte heldigvis veldig bra.

VEGA: Fra Vega kastet vi loss og satte kursen mot Brønnøysund.
VEGA: Fra Vega kastet vi loss og satte kursen mot Brønnøysund.

Strømsjøen hamret mot skroget der vi styrte mot det pyramidelignende fjellet som brøt horisonten, delvis skjult av tåke, skyer, yr og sprut. Det butte forskipet kastet vannet over båten. Tre vindusviskere jobbet iherdig med å gi oss sikt forover. Tidvis traff bølgene oss med knytteneveslag midtskips, og vi måtte dra av gassen ned til seks-syv knops fart. Båten virker godt sammenskrudd, men det smeller når store skrogflater treffer bølgene i fart.

Lovund Båtforening har en fin gjestehavn bak solide moloer. Vinden kom likevel i sorte rosser rundt fjellet og over havnen da vi skulle legge til, og ga oss umiddelbart et par knops fart med det store vindfanget i kalesjen. Vi måtte gjøre flere forsøk på tillegging før vi omsider kunne fortøye under kontrollerte omstendigheter med fortøyninger og spring.

PLASS: Det er god plass for to voksne i styrehuset, der det også er en funksjonell bysse.
PLASS: Det er god plass for to voksne i styrehuset, der det også er en funksjonell bysse.

Akterdekket

Det er to køyer ombord, en dobbelkøye forut og en stikk-køye akterover i samme kabin. Det fungerer nok fint med et par med et barn, men Jørn er friluftsmann og foretrakk å snorke usjenert på benken under soft-toppen på akterdekket. Han klaget ikke, og ga meg dermed god plass til min klesbagg, samt friheten til å lage frokost eller jobbe når han fortsatt sov. Det er nemlig også mulig å omgjøre salongen til køye, men ikke med full lengde.

Salongbordet kan nok gi plass til fire, og fungerte bra som kombinert arbeids- og spiseplass for oss to. Derfra er det kort vei til kjøleskap, vask og kokeapparat på styrbord side bak førerplassen. Vi hadde stor glede av vannkoker til kaffe, for Wallas-systemet i byssa bruker litt tid på oppvarmingen, og tid er ikke noe vi har til overs på tokt. Den krever også mye strøm, slik at man helst bør ligge under land med strøm eller koke med motoren i gang.

EKSTRA MYE PLASS: Akterdekket byr nesten på et lite dansegulv. Benker og bord kan fjernes etter behov.
EKSTRA MYE PLASS: Akterdekket byr nesten på et lite dansegulv. Benker og bord kan fjernes etter behov.

Det er nokså bra med stuveplass i båten. Vi oppbevarte tørrmat og brødmat under det ene setet. Det er plass til tallerkener, bestikk og kokekar i skuffene ved siden av byssa. Under akterdekket og benkene der, er det mye plass. Her la vi blant annet dykkerutstyr og esker med Båtmagasinet, som vi hadde tatt med for å dele ut til folk vi traff på ferden. Akterut er det port ut til akterdekket. Utmerket for rekkepiss i usjenerte omgivelser, men også praktisk for bading og dykking fra badeplattformene ved siden av utenbordsmotoren. Den vanntette porten gjør det også mulig å bakke uten å få vann over akterdekket.

Båten egner seg opplagt godt for transport, dykking og fiske. Hensikten med denne båten er å kombinere gode fiskemuligheter med ferieturer. P 92 er tilgjengelig med en utvendig styreposisjon som gjør det enklere å håndtere båten alene eller når den brukes i forbindelse med fiske. 150 liter is- eller fisketank er standard, og det kan leveres sirkulasjonspumpe som tilbehør. Det store akterdekket med den modulbaserte innredningen gjør Askeladden til en typisk «vestlandsbåt» med muligheter til å tilpasse båten til ulike sesonger. Når samtlige benker er montert, byr dekket på komfortable sitteplasser til åtte personer.

HVIT SUZUKI: På hekken hadde vi en Suzuki med 350 hestekrefter.
HVIT SUZUKI: På hekken hadde vi en Suzuki med 350 hestekrefter.

Marsjfart

Da vi satte kursen sørover mot Vega, hadde vinden løyet og sola tittet frem. Vi åpnet taket med den store elektriske skyveluken, som slipper himmelen inn i båten. Motoren høres knapt når døra i bakveggen er lukket, og vi hører fugleskrik og kjenner lukten av fjære på lavvann mellom holmene.

Den doble propellen får godt tak i vannet. Båten går uanstrengt og trinnløst opp i plan. I såkalt nordisk pakke er den også er utstyrt med zipwake som gir automatisk trimkontroll, og vi opplever at den balanserer godt med lite krengning også i sidevind. Toppfarten er ca 40 knop og vi marsjet fint i oppunder 29 knop på smul sjø. Straks det ble litt bølger slo vi av til 25 knop for å dempe risting og slag, og kjøringen ble mer komfortabel. Askeladden P92 SUV har, i likhet med de øvrige modellene i Askeladden-programmet, to step. Fordelen med dette er at man ikke behøver å tenke noe særlig på motorenes trimvinkel. Ulempen er at båten i liten grad reagerer på trim.

Fortøye

Blant detaljene du verdsetter er de mange koppholderne som er godt plassert på bord og rundt førermiljø. En kaffekopp eller et krus med kaldt drikke må til når man kjører lengre strekk, og da er det godt å vite at ikke innholdet kastes utover interiøret i første og beste bølge.

Båten er utstyrt med toalett og vask i behagelig interiør, men vi brukte ikke dette på turen, for å slite minst mulig på båten vi hadde til låns. Det var alltid toaletter i gjestehavnene, og dessuten enkelt for to karer å late vannet fra hekken.

Litt krevende kan det være å henge ut fendere og fortøyninger, og da særlig med kalesjen oppe blir utgangen til fordekket smal og litt utfordrende. Skrogsiden er nokså plan og med det store vindfanget er det fornuftig å fendre ordentlig fra baug til hekk. Båten har baugpropell, og du har gode manøvreringsmuligheter. Det kan være lurt å bakke inn på lesiden av brygga, og kjøre baugen inn med hjelp av fortøyning og baugpropell, men man må selvsagt vurdere tilleggingen fra gang til gang avhengig av bryggeanlegg og strøm-og vindforhold. Poenget er at det er en lett og grunn båt som raskt får avdrift.

FØRERPLASS: God oversikt med store panoramavinduer.
FØRERPLASS: God oversikt med store panoramavinduer.

Allsidig

Vi kjørte et langt strekk på nesten 90 nautiske mil i motvind fra Torghatten til Vågaholmen, som siste etappe på turen. Kjørekomforten var upåklagelig i time etter time i motvind, for det meste innaskjærs i flott natur. Alt i alt må vi si at båten fungerte godt for to karer på reportasjetokt med mye utstyr. Vi brukte også båten som studio for livesending fra turen. Dette er neppe et behov hos mange, men forteller om en allsidig båt med mange bruksområder. Med doble tanker på til sammen 460 liter behøvde vi bare å fylle bensin en gang på turen, før vi toppet tankene ved hjemkomst til Arnulf Hansen & Co på Vågaholmen. Vi hadde ikke hatt noe imot å være ute en uke til.

Askeladden P92 SUV er testet i Båtmagasinet 12 i 2020. Abonnenter har tilgang til å lese testen i vårt arkiv uten ekstra vederlag. Husk at du finner tidligere årganger av Båtmagasinet i vårt arkiv på batmagasinet.no, og her ligger det hundrevis av båttester.

LUKKET: Kalesjeløsningen gjør Askeladden P92 SUV til en funksjonell helårsbåt.
LUKKET: Kalesjeløsningen gjør Askeladden P92 SUV til en funksjonell helårsbåt.