Blogg-Arnulf: Værmeldingen er kritisk viktig
Det er ingen spøk å runde Jæren og Lista når kraftig vind og bygevær har herjet i mange dager. Skipper Arnulf har kjørt havstrekket mange ganger, og har respekt for naturkreftene som råder.
Tirsdag 6. august – fra Tananger til Svinør, øst Lindesnes, 92 nautiske mil (nm)
Fortsatt hard vind fra SØ ved avreise kl 0700, men tidsvinduet på Yr er stramt (melder liten kuling kl 17) så jeg må avgårde fra Tananger. Rundingen av Jærens rev gir Antares ”grønn sjø over baugen”. Bølgelengden er kort her hvor det er så grunt. Baugen løftes skyhøyt, men denne amerikanske yachten tåler det. Bølgeslag, skjelvinger i skroget og vannspruten fra sjøen som kommer rett i mot er imidlertid utrivelige å oppleve, og jeg er veldig glad for ikke å ha med mannskap som lett ville kunne få båtskrekk. Både kursendring og hastighetsregulering prøves, men jeg skal jo sørøstover – ikke tilbake! Setter kurs 3-4 nautiske mil til havs, hvor bølgene er til å holde ut. Etter hvert roer også vinden seg, akkurat slik som Yr melder. Havet legger seg aldri, men nå har jeg fokus på å aktivere meg slik at jeg ikke blir sløv på ”utkikken”. Gymnastikkøvelser er en god avveksling, for den konstante balanseringen som kroppen utfører i dønningene, gir kroppsverk. Jeg nærmer meg Lindesnes og merker på været at det er noe i gjære. 15 minutter før ”neset” rundes, er opplevelsen som at Neptun ”slipper en grusom en”. Sjøen graver seg kraftig opp, men Antares er i mål og kan surfe inn til Svinør. En herlig følelse! Der blir jeg møtt av Ørnulf i jolle, og Ingrid på brygga som ønsker velkommen til hyttebesøk. Det er vindstille, så med nennsom hånd på ror og gass får vi fortøyd 18 meter skuteside inntil deres 2 meter steinbrygge. Deilig å komme i land etter 12 timer til rors, og besøke gode venner!
Onsdag 7. august – i Svinør
Ørnulf og Ingrid gir en innsiktsfull omvisning i dag. Med jolle ser vi på mange historiske bygninger i nydelige sund rundt Svinør. Befarer også 3 flotte overnattingshavner for Antares, som jeg aldri har vært oppmerksom på tidligere. Deilig avkopling med soling og bading ute på svabergene på øygruppen Våre. Herlig sommerdag i trivelig lag!
Vakker gjestebrygge ved Svinør.
Torsdag 8. august – til Mandal (kr200/400 inkl strøm), 9 nm
Reparasjon av generatoren ombord, som ikke er glad i at brennmanetene tetter kjølevannsinntaket.
Skalldyrfestivalen i Mandal fikk omtale i en stor artikkel i Båtliv i fjor, og jeg lurer på om det er den samme fine festivalen i år også. Noen hyggelige seilere tar sjansen på å få Antares utenpå sine «pinnebåter», ettersom gjestehavna ikke har særlig god kapasitet. (Urettferdig båtbetegnelse, for akkurat disse folkene er virkelig seilere!). Det nye kulturbygget Buen, med ”Rogna” (en skulptur midt i elva) og en lav gangbru, har redusert og komplisert havna. Men det er vakkert! Festivalen åpner i dag. Jeg får en prat med lederen, Jan Rune Eriksen. Han sier at de har suksess med å holde fokus på lokalbefolkningen som de viktigste gjestene, og at de vektlegger at dette er en familiefestival. Besøkstallene har ligget stabilt på 50.000 de siste årene. Med dagspass til kr 250 går det strålende økonomisk. Hver kveld opptrer kjente musikere fra hovedscenen på torget, og nytt av året er at Lunds tivoli, som er Norges største, og har fått samlet alle sine ”apparater”. Det tar så mye plass at de må fordele seg på hver sin side av elva i år.
Ved selvsyn ser jeg at tivoliet samler utrolig mye folk, men forøvrig undres jeg over at folk betaler dagspass for å få lov til å handle. Musikken fra hovedscenen på kvelden er selvsagt et trekkplaster for de som holder ut såpass lenge, men musikkprogrammet forøvrig virker å være noe krympet fra tidligere.
Rogna foran Buen i Mandal.
Fredag 9. august – til Olavssundet ved Ny-Hellesund, 14 nm
Det er deilig å komme til en uthavn etter en masete byhavn. Legger Antares på svai midt i Olavsundet. Slaraffenliv ombord og små turer på land i dagens solskinn og friske bris. Hilser på seilmaker Fredrik Brodersen som kommer inn i bukta med skøyta si, Kløvningen (hyggelig bekjentskap fra Kyststevnet på Bragdøya i fjor).
Lørdag 10. august – til Arendal (kr 300 for alle båtstørrelser, men store båter må betale ekstra for strøm), 43 nm
Nesten vindstille seilas utaskjærs til Arendal. Havneverten Jan kan fortelle at gjestehavna nå er samlet til ett bryggeanlegg. Flytebryggene som lå nærmest Pollen er fjernet og bryggene utenfor servicebygget er endret og modernisert. Totalt er det nå ca 160 plasser – en vesentlig reduksjon fra tidligere. Et avansert datasystem for betaling av alle tjenestene som havna byr på, er under utvikling. Heldigvis er det blitt billigere enn tidligere år! Går på land, til Barrique for å smake på flere gode ølsorter. Bartender Reidun er som en «lysfontene» der hun øser ut med smil og klemmer til de fleste! På Kunstkaffeen serverer Erwin alle sorter Nøgne Ø. Han kommer opprinnelig fra Rwanda. Etter noen forsiktige spørsmål om hans opprinnelige hjemland, får jeg en fantastisk åpenhjertig og reflektert utdyping av demografi og historie. For en historieinteressert skipper er det en veldig berikende samtale!
Flytende badestamp i Arendals havnebasseng.
Søndag 11. august – til Stenskilden v Lyngør, 15 nm
Kaster anker i den tilsynelatende skjermede bukta, for å ta en jolletur til ”Hegnar-byen”. Observerer at hekken til Kløvningen, seilmaker Fredrik, smetter inn sundet til sin hjemby rett foran Antares. Tenker at jeg må stikke innom han på en kveldstur, men vestavinden tar så hardt i bukta at jeg ikke tør å låre jolla.
Nå har jeg bare én uke igjen av denne deilige sommerturen langs kysten, og den skal foregå i sneglefart de drøyt 100 milene som gjenstår, før arbeidsgiver og studenter skal få min oppmerksomhet.
Enda en fantastisk sommertur på sjøen er snart over!
Arnulf Wiebe