Kunst i fjærsteinan
Brandasundet
Brandasund.
Nytelser i Rogaland.
Snart historie
Fantastisk kysthistorie.
Vakkert Bømlolandskap,
Øyvind Johnsens museum
Arnulfs skipsblogg: Fra Boknafjorden til Bømlo

Arnulfs skipsblogg: Fra Boknafjorden til Bømlo

Rygg og knær knirker, så skipperen setter kurs 500 meter over havet. Bli med Arnulf fra nord i Boknafjorden til Bømlo.

Publisert Sist oppdatert
<COPY>
<COPY>

Arnulf med «Antares» juni-august 2013

 

Turens mål: Oppleve kystnatur og folk, og deres opplevelser med sine båter.

Betrakte båtens plass i sjela på menneskene – utfordringer, gleder, stress eller sjelefred.

Antares: «Chris Craft Constellation 57» fra 1969, mahogni skrog og teak dekk, med to stk. V8 totakters dieselmotorer fra GM Detroit, hver på 350 hk. Har moderne navigasjonsutstyr og elektrisk anlegg, hjelpemotor og sentralfyr. Er helårshjemmet til skipperen (56) på det femte året.

 

Mandag 8/7 - i en bukt på Toftøy, nord i Boknafjorden

Skrivedag, i nydelig vær. Mange inntrykk og bilder fra Skudefestivalen må bearbeides. Men jeg rekker både å kose meg i sofaen framme på bakken, bade og fiske. Setter også krabbeteiner på kvelden.

 

Tirsdag 9/7 - til Nedstrand, nord i Boknafjorden (kr 130/180 inkl strøm, 9 nautiske mil (nm)

Teinene inneholder fire store krabber, men de er ikke særlig innholdsrike. Forflytning en times kjøring mot Ryfylke, til Nedstrand. Her finner jeg et stort og flott bryggeanlegg, som er betydelig oppgradert de siste årene. Som så mange andre steder langs kysten, har lokalbefolkningen fått til mye med lite. Betaling på gjestebrygga er samordnet med den nærmeste Jokerbutikken (Nedstrand har to «Jokere», med hundre meters avstand og uten hørbare dialektforskjeller!) og sanitæranlegg er samordnet med den lokale kafeen.

Kroppen min forfaller kraftig når jeg står mye til rors. Rygg og knær knirker og skriker etter mosjon. Tar derfor en kveldstur oppover i fjellene, etter beskrivelser i en lokal informasjonsfolder. Frodig natur er en deilig kontrast til havet. Fjellene byr på vakre syn og herlige dufter fra skog, blomster og etter hvert lyng når Stølanuten (577) anstiges. Jeg opplever å være «helt i skyene» da jeg på 500 meters høyde må snu. Møter kraftig regn og vind som renser sjela, men som også betyr at det er riktig å snu. Vel ombord etter fire timer med beste sort mosjon, bruker Ole Lukkøye veldig kort tid på jobben sin.

Flott utsikt ved Boknafjorden

 

Onsdag 10/7 – i Nedstrand

Sterk nordvestlig kuling ute i havet i dag. Derfor er Antares godt gjemt her i le av fjellene. Det er rett og slett en varm dag, og det går an å bade i 16 graders krystallklart vann! Dagen brukes til småarbeider på båten, og enda en god tur opp i høyden. Utsikten over Boknafjorden er fantastisk. Askøy kystlag legger til på gjestebrygga med skøyta si Satlnesvåg. Etter en hyggelig prat er Antares invitert til å ligge på brygga deres i Strusshavn ved høve.

 

Torsdag 11/7 - til Borgøy sjøhus i Skjoldafjorden (kr 185 inkl strøm), 16 nm

En stille og lettskyet morgen, før enda en annonsert NV kuling. Antares tøffer vestover og finner ly i Skjoldafjorden. I Hattervågen på Borgøy har Antares vært tidligere. Her heter de fleste Hertevig og er i slekt med den kjente maleren Lars Hertevig. I vågen finnes to gjestebrygger, men vi kom tidlig for å få den eneste brubare plassen for oss – rett utenfor viduene til sjøhuset og restauranten. Åshild tar i mot, og tapper en duggfrisk som uten forsinkelse tømmes ned i skipperstrupen. Siden sist har kommunen laget en fin kultursti over til tuftene der maleren bodde, og ned til stedets eneste sandstrand. Nordavinden er kald og spisegjestene som kommer for å nyte Åshilds komper, kjører tidlig avgårde med båtene sine.

 

Fredag 12/7 - til  Haugesund (kr 130/180, inkl strøm – v SAS Maritim), 22 nm

Det er alltid mange fritidsbåter langs de lange gjestekaiene i Smedasundet, og mange må ligge utenpå hverandre. Antares får hjelp til å forhale en liten plastbåt som ligger alene på ”utstilling”, og dermed siger skuta inn rett foran inngangen til SAS Maritim hotel. Her er antagelig den roligste og billigste gjestebrygga i Smedasundet, og alle fasiliteter er tilgjengelig. De kommunale gjesteplassene lengre nord i sundet har samme grunnpris, men mangler fasiliteter...og strøm koster kr 180 ! Det er kort vei til Mackkjelleren, og der står jammen den samme gitaristen (?) og spiller Tore Tang, akkurat slik han gjorde for to år siden, og tre og fire år siden... En iskald havskodde kommer sigende. Hva er da mer naturlig enn trekke inn på Stuelands Apothek for å forebygge en eventuell forkjølelse? Her har de reseptfrie flasker og fat som fungerer etter hensikten.

 

Lørdag 13/7 - til Leirvik på Stord (kr 250/340 inkl strøm), 26 nm

Kyststrekket over Sletta er nesten alltid urolig, men ikke til å unngå når man skal nordover fra Haugesund. En times tid med slingring er imidlertid til å leve med. Har aldri ligget med båt i Leirviks gjestehavn, så det må prøves. Gjestehavna er stor og det er mange båter, men folkene holder seg ombord. Vinden blåser fra flytebrygga som er ledig, og tilleggingen mislykkes. 30 tonn med båt må ligge stille før jeg hopper ned på brygga. Mange betrakter dette skuet fra sine båter og lurer kanskje på når det skal dukke opp en matros på dekk? Et siste forsøk lykkes imidlertid ved at jeg «kaster lasso», og får fast i en bryggepuller med et spring. Da er det bare å presse inn båten med motorkraft. For øvrig er den minnerike opplevelsen fra Leirvik å få hjelpe noen danske seilere med å avlive en ganske stor torsk som de uforberedt får på kroken. Lurer på om det ble litt for brutalt for dem, ettersom jeg ikke hadde kniv?

Kontrast fra Leirvik.

Søndag 14/7 - til Brandasund på Bømlo (kr 60/100 inkl strøm), 20 nm

Det er fortsatt en kald og fuktig værtype, men det demper ikke den fantastiske naturopplevelsen det er å tøffe nordover i Bømloskjærgården. Den nesten avskogede øygruppa, siden hollenderne på 16-1700 tallet kjøpte opp furuskogen, er rett og slett utrolig vakker. Brandasund ligger helt nordvest, og har en historie som handels- og gjestiveristed tilbake til 1600 tallet. Ikke lett å se hvor Antares kan legge til ved ankomst, men plutselig fosser en Princess ut fra kaia og flytter seg til en mindre bryggeplass. Tore Johnsen er en av tre brødre som driver næringsvirksomhet ved kaia der jeg ønsker å legge til, og det er han som ser Antares fra butikkvinduet sitt og raskt får stokket om på båtene.

Brandasunds historie er beskrevet flere steder, men både Tore og broren Øyvind, som er stedets tusenkunstner, gir meg en levende innføring i ganske mye av det som alle forfedrene har bedrevet her i Brandasundet. Noen stikkord er: baroniet Rosenkrans som tidligere eier, handel, butikk, «borgervirksomhet», telegraf, bakeri, fiske og fiskemottak, hermetikkfabrikk, strømproduksjon, hjemmebrentproduksjon, skyssbåt og båtbygging! Og jeg får omvisning på Øyvinds private museum. Dagens middag inntas på loftet i de gamle lokalene etter hermetikkfabrikken, en historisk restaurant som er smakfult innredet. Kveldsturen opp på Såta gir enda et praktfullt skue over vakre øyer og helt ut i «englandsnaustet» (lokal betegnelse for havet).