Fra arkivet:

FRA PRAKTISK BÅTLIV: Enes 25 ble testet i bladet i 1999.
FRA PRAKTISK BÅTLIV: Enes 25 ble testet i bladet i 1999.

Enes 25 - Første halvplanende snekke

Norges første såkalte halvplanende snekke heter Enes 25 og ble utviklet for snart et kvart hundre år siden. Nærmere 1.000 båter ble produsert i årene fra 1975 til 1989, Praktisk Båtliv har prøvd en av de siste som ble laget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er hentet i sin helhet fra Praktisk Båtliv, nummer 9 1999. Du finner hundrevis av båttester i regi av Båtmagasinet og Båtliv i arkivet, som abonnenter har tilgang til.

De fleste Enes 25-båtene ble solgt som halvfabrikata. En slik kjøpte Grete og Øystein Solheim fra Radøy nord for Bergen i slutten av 80-årene. De kjøpte skroget, med dekk og overbygg montert, for 38.000 kroner (uten

innredningsmaterialer) og brukte to år på byggearbeidet. Øystein Solheim holdt seg stort sett til originaltegningene, men foretok selv noen heldige forbedringer ut fra diverse besiktigelser i tilsvarende selvbyggerprosjekter. Blant annet hevet han dørken 20 cm ved sittegruppen og monterte skott ved forpiggen, noe som ga en ekstra lugar. Heving av dørken ved sittegruppen har gitt bedre utsikt for dem som sitter her. Både de store vinduene og de små undervinduene", stemmer helt med naturlige synsvinkler og gir godt utsyn i alle retninger, også skrått nedover. Dessuten sitter man godt rundt bordet her. Riktignok er det noe trangt for fire personer, men for to er plassen ideell.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS