Praktisk: Ankring

Slik ligger du på svai

Å ligge på svai, som det heter når man ankrer fra baugen, byr på stor frihetsfølelse: Båten ligger der som en liten verden i verden.

Publisert

Blant oss motorbåtfolk er det ikke like vanlig å ligge på svai som blant seilere. Gleden ved å ligge på svai er like stor, enten man har motorbåt eller seilbåt. Mange foretrekker å ligge på svai på dagtid, og heller fortøye mot fjell eller legg seg i havn for natta. Enten man ligger på svai om dagen eller natta, krever denne formen for ankring at man har det riktige utstyret og planlegger ankringen for å være best mulig forberedt på at festet holder.

Mot vinden

Når man ligger på svai, settes ankeret vanligvis over baugen slik at båten retter seg etter vinden og belastningen på ankeret reduseres. Denne formen for ankring forutsetter imidlertid at man har et anker som graver seg ned og hele tiden får nytt feste når trekkretningen endrer seg og ankeret brekkes ut av bunnen. Et vanlig Bruce-anker, eller et Rocna-anker, egner seg godt i skandinaviske farvann fordi de skjærer seg godt ned i bunnen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS