

Båtappene du bør laste ned
For mobiler og nettbrett finnes det en jungel av apper som egner seg til båtbruk. Her er de viktigste appene som du bør ha med i sommer.
Med mobilen kan du snart sjekke det meste under og før båtturen: Du kan bruke digitalt sjøkart, sjekke prognosene for været, få gode tips til turen, sjekke blåskjellvarselet, tilkalle hjelp med et trykk på skjermen, lære mer om båtlivet - og til og med sove bedre. Her følger våre favoritter for iPhone og Android.
Sjøkart
Sjøkart er noe av det første man tenker på når man snakker om apper til båtbruk. Helst vil vi ha det gratis og med mest mulig funksjonalitet. Det finnes flere gode sjøkart som du betaler for, og der du får en god løsning, som for eksempel Navionics.

Navionics: Den har blant annet en avansert funksjon med automatisk ruteplanlegging, også kalt autorouting. Tilbakemeldinger tilsier at dette har fungert bra, men at det er viktig å gå gjennom ruta og eventuelt justere den før du følger den. Du kan for eksempel velge at du skal fra Oslo til Kragerø, og kartappen foreslår en rute for deg. Navionics er komplett med flere spennende kartfunksjonaliteter, som tydelig markering av grunner i fargespekter, tidevann og vær, AIS og muligheter for å synkronisere med kompatible kartplottere. Prisen for Navionics for Europa er rett over 400 kroner.
Pris: 429 kroner • Terningkast 4

C-Map: En annen god app for sjøkart er C-Map, som for et par år siden kjøpte Embark og fikk tilgang til AIS, nedlastbare sjøkart og fem dagers værvarsel, tidevann og bølgedata. C-Map har mange av de samme funksjonene, og mange av dem er gratis å bruke. Vi synes brukervennligheten til C-Map er bedre enn hos konkurrenten Navionics. Vi merker oss også at C-Map har fått bedre tilbakemeldinger fra brukere sammenlignet med Navionics. For begge operativsystemene har C-Map 4,5 av 5 stjerner. Navionics har 3,5 og 4 stjerner hos henholdsvis Apple og Android (betalversjonen).
Pris: Gratis/365 kroner per år
Terningkast 6

Gule Sider på Sjøen: Med denne får du gratis sjøkart for hele Norge. Inkludert i gratisversjonen er også mann over bord-funksjonalitet. Appen viser din posisjon på nettet, men du må betale for å se markørens kurs. Da får du også AIS, du kan opprette interessepunkter på kartet, og du kan lagre sporene fra alle turene dine. Et stort pluss her er også at det er lett å dele interessante punkter på kartet med ulike mobile enheter, som for eksempel gode fiskeplasser med fiskekompiser. I gratisversjonen ser du ikke båtens hastighet.
Av disse tre sjøkartene er C-Map vår favoritt. Her får du i utgangspunktet mye i gratisversjonen, samtidig som du kan betale for å få ytterligere funksjoner. Men fullversjonen koster 365 kroner per år.
Pris: Gratis/365 kroner per år
Terningkast 4
Vær og vind
YR: Vær-appen til Yr er velkjent. Dette er en tjeneste som også utmerker seg i internasjonal sammenheng siden den tilbyr mye data gratis som man normalt må betale for å få tilgang til i andre land. Her er det gode verktøy for å se værprognosene. Vi savnet den samme sannsynlighetsvurderingen av værvarselet angitt med grønt, gult eller rødt som den vanlige Yr-tjenesten har. Appen har værradar.
Pris: Gratis • Terningkast 4

Windy: Enda mer tilpasset båtbruk er appen Windy. Som navnet sier, varsler den vind, men den viser også temperatur, luftfuktighet og tidevann. I tillegg viser den data fra nærliggende værstasjoner. Sjekker vi været for eksempel for Færder fyr, får vi informasjon fra værstasjoner i Larvik, Sandefjord og Koster. Er du villig til å abonnere for 639 kroner i året, får du flere tilleggsfunksjoner som værhistorikk og vindkart, og du får tilgang til arkivet over historiske værvarslinger. Høy pris for fullversjon trekker ned fra toppscore.
Pris: Gratis/639 kroner per år
Terningkast 5
Kystvær: En tredje værapp vi vil trekke fram er KystVær fra Kystverket. Her får vi målinger fra værstasjoner langs kysten av Norge. Applikasjonen brukes som beslutningsverktøy for Kystverkets operative enheter (sjøtrafikksentraler og lostjenesten), men er også gratis og åpen for publikum. Kystverkets målestasjoner oppdateres hvert femte minutt. Du får da værdata i tilnærmet sanntid om vindhastighet, vindkast og vindretning. Enkelte stasjoner oppgir også hvor god sikt det er akkurat nå.
Pris: Gratis • Terningkast 4
Turtips
UT: Denne appen gir turtips for hele landet, og flere gode alternativer langs kysten. I appen finner du god beskrivelse av den aktuelle turen, med vanskelighetsgrad, lengde og når på året turen er anbefalt. Kart for det aktuelle området, med rutebeskrivelse, kan også lastes ned. Dette er praktisk om du er i et område med dårlig dekning. I tillegg vises tilgjengelige hytter i regi av Den Norske Turistforening, med alt du trenger av informasjon for å leie, om en hytte er tilgjengelig med egen båt og mye annet. Med GPS-posisjon kan du også lett finne turmulighetene rundt deg. Appen er brukervennlig, landkartene er gode og detaljerte, og beskrivelsene er omfattende gode. Dette er absolutt en app som alle som er glade i å gå på tur bør ha på telefonen.
Pris: Gratis • Terningkast 5
Norgeskart: Denne appen har omfattende, nøyaktige kart av Norge og er levert av Kartverket. Kartene kan lastes ned og brukes uten nett, og det er mulig å søke i både stedsnavn og adresser. Ferdig nedlastet kan du forstørre til ditt aktuelle sted til et detaljnivå du bare kunne drømt om med papirkart, og du kan planlegge ut ifra gamle stier og tufter som er merket i kartet. Her finner du også detaljerte løyper for turer til fots og på sykkel. I tillegg er det faktisk her nøyaktige sjøkart for hele norskekysten. Ønsker du å laste ned kartene må du betale for appen.
Pris: Gratis (kjøp i app)
Terningkast 5

Navida: Et tredje svært detaljert kart som også inkluderer innlandet, er Navida. Her er det moro bare å gå ned til svært detaljerte nivåer. I tillegg har denne også sjøkart. Vi kommer tilbake til Navida i apper med AIS. Da koster den 10 kroner per måned, eller 99 kroner per år.
Pris: Gratis (kjøp i app)• Terningkast 4
Tryggere sjømat
Blåskjell: Er du på båttur hører det gjerne med å nyte delikatessene som du kan plukke i sjøen, om det er østers, kamskjell eller blåskjell. Uansett er det sterkt anbefalt å være sikker på at godbitene er spiselige. Blåskjellrådene kan variere fra sted til sted på samme kyststripe, og de gjelder kun for en uke av gangen. Mattilsynet publiserer blåskjellvarsel hver fredag innen kl. 15.00. Du ser varslene på kart eller i liste, og med grønne og røde skjellsymboler er det er ikke noen tvil om hva som er anbefalt og hva som frarådes.
Pris: Gratis • Terningkast 4
Når nøden er størst
Appene 113, som driftes av Norsk Luftambulanse, og RS SafeTrx, som driftes av Redningsselskapet, kan gjøre det lettere å ta kontakt for å få hjelp når nøden er størst. De finnes til både Android og iPhone. Når du bruker disse appene for å tilkalle hjelp, får mottakeren samme informasjon som fra en VHF med distress-funksjon (nødmeldingsknapp), det vil si din nøyaktige posisjon. I tillegg får de også opplysningene du fra før har lagt inn, som navn og mobilnummer.
113: På iPhone har vi merket oss at denne appen kan slite med å finne posisjonen når man er under tak. Men ellers er appen enkel i bruk og bør være lett tilgjengelig blant de andre appene du har. Sammenlignet med RS-appen går det her raskere å åpne for nødringing.
Pris: Gratis • Terningkast 4

RS SafeTrx: Her har du ved et nødstilfelle valget mellom å kontakte Kystradioen på 120 eller Redningsselskapet om det er assistanse du trenger. Ved å trykke på kameraet kan du også sende et bilde av hendelsen som observasjon til Redningsselskapet. I RS-appen kan du også registrere din planlagte reiserute, som igjen sender denne ruten som SMS til dine oppgitte beredskapskontakter hvis du er forsinket. Er forsinkelsen mer enn én time, vil Redningsselskapet og Kystradioen bli varslet. Du kan også velge sporing som du kan sende til dine beredskapskontakter.
Pris: Gratis • Terningkast 5
AIS
Båtfolk synes gjerne det er spennende å sjekke hva slags båt vi ser der ute. Flere av karttjenestene vi har presentert har AIS, men da som betalingsløsning.
Navida: I tillegg til kart, har denne appen også AIS-sporing, og denne er, i motsetning til de andre alternativene, gratis. Når vi trykker på båtene vi ser på kartet, får vi skjematisk informasjon om hva slags båt det er, hastighet, kurs og destinasjon. Du får også informasjon om hvor dyptgående skuta er, lengde og bredde. Vil du vite mer om båten, er det også en lenke som tar deg til nettsiden shipspotting, der du kan finne ytterligere informasjon.
Pris: Gratis (kjøp i app) • Terningkast 4

MarineTraffic: I denne rene AIS-appen, som også kan vise live vind og 48-timers vindvarsel på kartet, er det mye mer informasjon. MarineTraffic er tilknyttet det største nettverket av AIS-mottakere og dekker de fleste større havner og skipsruter rundt om i verden. Her kan du bla gjennom 1,5 millioner bilder av skip, havner og fyr, og du kan lage din egen liste med favoritter. Du får animert visning av fartøyets spor, og du kan se havneankomster og avganger for over 4000 havner og marinaer. Det opplyses for øvrig at appen har fått en tilleggsfunksjon som vi ikke har testet, og det er at du kan identifisere båter ved å «se på dem» med mobilens kamera.
Pris: 49 kroner • Terningkast 5
Boat Beacon: Vil du gjøre båtspotting ekstra avansert, er det verdt å ta en titt på Boat Beacon. Dette er den dyreste av AIS-appene. I tillegg til funksjonene som vi har sett på de andre appene, har denne kollisjonsalarm. En annen snedig funksjon er at du faktisk kan dele din posisjon på denne appen, men da kun med andre som bruker samme app. Dette kan være nyttig for eksempel for en vennegjeng som vil følge med på hverandres posisjoner for å kunne møtes. Vi har ikke prøvd denne appen, men ser at tilbakemeldingene er gode, og vi har av en bruker fått beskrivelsen fattigmannsradar. Prisen til tross, vi velger Boat Beacon som favoritt her, med alle de gode funksjonalitetene appen har.
Pris: 159 kroner (iPhone) og 195 kroner (Android) • Terningkast 5
Sov bedre
Har du ligget på svai har du sikkert også følt på bekymringen som følger: Sitter ankeret skikkelig? Apper for ankervakt har allerede eksistert i mange år. Med tiden har det kommet mange alternativer på markedet. Noen er gratis, andre må du betale for. Så hvor bra er egentlig de du bare kan laste ned, uten å betale én krone? Når du ser i appbutikkene er det flere alternativer til ankervakter som er gratis. Tilsynelatende. Når du laster ned en såkalt gratis ankervakt får du prøve gratis et antall ganger.
Anchor Zone er gratis å laste ned og prøve litt, deretter må du betale. Det koster rundt 50 kroner å få bruke appen mer. Det kan være greit å teste ut og bli kjent med appen før du stoler mer på at den faktisk varsler deg dersom båten driver av. Vi lastet ned for å prøve Anchhor Zone. Brukervennligheten opplevde vi som dårlig, og vi slettet etter hvert denne appen.
Pris: 50 kroner Terningkast 2
Anchor Watch: Denne er i større grad gratis, og vi føler oss ikke så lurt etter å ha lastet ned. Vil du slippe annonser kan du betale for pro-versjonen. Appens brukervennlighet er vesentlig bedre enn Anchor Zones. Her får du all informasjon som du trenger, som nøyaktighet, din nåværende GPS-posisjon, samt posisjonen der du kastet anker. Du legger selv inn når appen skal starte alarmen. Du kan også manuelt legge inn båtens posisjon og eventuelt GPS-posisjonen. Med premiumversjon slipper du annonser og får tilgang til historikken for ankring.
Pris: Gratis/45 kroner per år
Terningkast 4

Ankerlaram: Denne har et litt annet brukergrensesnitt, men den er også enkel å bruke. Her får du enkelt opp et kart, velger radius og starter appen. Ønsker du en ankerapp uten masse dilldall kan dette være løsningen for deg. Også her er det mulighet for å betale for å få litt ekstra, og prisen er ikke mer enn 33 kroner totalt. Du får da historikk, men kanskje det beste av alt er at den kobles til flere enheter, slik at du for eksempel får alarm om du har en enhet i båten og en annen på land, for eksempel når du skal i butikken.
Pris: 33 kroner • Terningkast 5
Andre praktiske apper

Knop og stikk 3D: Til knuter finnes det mange apper på markedet. Søker vi knuter i butikken for apper får vi en mengde treff. Mange av dem gratis. En av dem med best tilbakemelding er en versjon som du må betale for, og det er Knop og stikk 3D. For Android har den mer enn 14 000 tilbakemeldinger, og den har fått i snitt fem av fem stjerner. Vi har lastet ned appen til iPhone. Den har totalt 144 knuter du kan prøve deg på, 32 av disse dedikert båtbruk.
Pris: 44 kroner • Terningkast 6
Sjøvettspillet: Denne er gitt ut av Sjøfartsdirektoratet. Du får du styre båten mellom staker og skjær og møtende trafikk, finne nyttige gjenstander og løse utfordrende oppgaver. Det kreves både kunnskap og godt sjøvett.
Pris: 44 kroner • Terningkast Ikke prøvd