utgave nr 9 2009
Førsteinntrykket Steady 520: Robust blandingsrase
Hvis du synes at RIBer og aluminiumsbåter er dyre og at landstedbåter og skjærgårdsjeeper i glassfiberarmert polyester er for fine til å trekke opp halvveis på land i fjæra, er polyetylenbaserte Steady 520 R et bra valg.
Tekst og foto: Staffan Westerling
Etter at Pionerprodusenten Cipax på Bjørkelangen overtok Steadybåtene, er det gjort en del forbedringer og videreutvikling av nye modeller. Steady 520 R er en av dem, basert på samme skrog som Pioner 17 Supersport. Begge rotasjonsstøpt i polyetylen, et miljøvennlig og gjenvinnbart materiale som er UV-bestandig og som tåler streng kulde, høye temperaturer og sollys.
Steady 520 R ser ut som en RIB med pongtonger. Skrog og dekk er støpt i ett stykke, og her trenger man ikke å pumpe opp pongtongene. Tilnærmet vedlikeholdsfri og så robust at den kan herjes med. Modellen kom i 2007. Den er 5,20 meter lang og 2,15 meter bred og veier 450 kg. Godkjent for seks personer og med påhengsmotorer fra 40 hk til 80 hk.
Innredning
Innredningen er ganske konvensjonell med en V-benk forut for fire personer, en midtmontert styrekonsoll som man kan gå rundt samt en tverrstilt sittebenk for tre personer akterut. Det er stuverom under benkene, men det kunne med fordel vært enda større stuverom, for det er plass til både lengre og bredere benker. Det er godt om gripemuligheter i form av rustfrie rekker samt to plasthåndtak på hver side forut. Ombordstigning forut er forbilledlig med integrerte trappetrinn. Dog er savnet av en pulpitbøyle å holde seg i ved om bord- og ilandstigning stort.
Det gjelder for øvrig både Steady-modellene og Pionermodellene. Her har Cipax en jobb å gjøre. Dørken av vannbestandig kyssfiner er skrudd godt fast og virker solid og robust.
Den midtmonterte styrekonsollen har passasje på begge sider. Det er en solid griperekke rundt der lanternene er plassert. Vi synes det er en dum plassering, for man dulter borti de hver gang man skal passere konsollen, og det er kun spørsmål om når man knuser dem. Båten er utstyrt med fast tank på 55 liter som er montert inne i konsollen. Det er en smart plassering, for man får en del vekt forover, men påfyllingen er ikke god. Den er plassert til babord på konsollen foran førerplassen. Her er det lett å søle bensin på dørken ved påfylling. Påfyllingsstussen burde enten vært i front av konsollen, eller aller best på utsiden av sittebrønnen.
Sittekomforten på akterbenken er god, men for føreren er den ikke ideell. Det er for langt fram til rattet slik at man ikke får benyttet ryggstøet når man kjører, og det burde også vært en skråvinklet fotplate å stemme mot når man kjører i røff sjø. Man ser godt instrumentene på konsollen og man har også plass til å flushmontere en kartplotter/ekkolodd. Imidlertid er det bare føreren som er godt skjermet bak vindskjermen, som for øvrig er sotet plexiglass. Den bør produsenten snarest skifte ut med en klar vindskjerm. Sotet skjerm hører ikke hjemme i båt, og er en soleklar bommert. Man ser ingenting når skumringen faller på eller det er nedsatt sikt på grunn av regnvær.
Istedenfor kryssholt til fortøyning har man integrerte hull i siderekkene. Det er praktisk og smart. I baugen er det også et støpt hull med metallbeslag for å kunne låse båten til brygga. Det er to store stuverom under akterbenken, hvorav det ene huser batterikassen. På hver side av motorbrønnen akterut er det også to små stuverom, og på den ene pongtongen akterut er det en nedfellbar bade-/redningsleider.
Sjøegenskaper
Steady 520 R er ekstremt stabil. Flere personer kan stå på den ene siden uten at den heller nevneverdig. Båten har lav planingsterskel med full sikt forover i akselerasjonsfasen og oppe i plan går båten mykt og fint til tross for bare 16 graders V-bunn akterut. De brede pongtongene på siden demper bølgene, stabiliserer båten og leder samtidig sidespruten bort. Båten virker stiv uten vridninger i skroget, og det er ingen slamring eller vibrering fra løse detaljer.
Med en 75-hesters Evinrude E-tec på hekken, toppet vi 35 knop, og skroget klarer seg bra i denne hastigheten. Selvfølgelig kan man få båten til å hugge i krappe svinger, men da skal man kjøre ekstremt. Siden båten oppmuntrer til litt sportslig kjøring, er det synd at ikke sittekomforten for fører er bedre. 75-hesteren passet for øvrig meget bra, og vi vil anbefale den motorstørrelsen. med minste motoralternativet på 40 hk tror vi båten blir heller kjedelig å kjøre.
Data:
Lengde 5,20 m
Bredde 2,15 m
Vekt 450 kg
V-bunn 16 grader
Godkjent for 6 pers
CE-kategori C
Drivstoff 55 liter
Motor 75 hk (40 – 80)
Veil pris kr. 208.300,-m Evinrude E-tec 75 hk.
Pris targabøyle(ekstra) kr. 8.718,-
Ytterligere info www.fischemarine.com