Nr. 8 2013

Navigere etter lesebrett eller mobil-app?

Smarttelefoner og lesebrett bør holdes under dekk. Der kan de fungere greit som backup for maritime navigasjonsinstrumenter, men aldri erstatte dem. Vi har testet seks forskjellige skjermer. Noen mobil-apper er veldig bra og det kunne vært interessant om de også kunne brukes i marine kartplottere.

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: Lars H. Lindén

Norsk tilretteleggelse: Hans Due

Vi har fanget opp noen signaler fra båtutstyrsbutikker som hevder at salget av tradisjonelle kartplottere har sunket, og forklaringen skal være at mange laster ned et eller annet sjøkartsprogram på sin smarttelefon eller lesebrett, eventuelt i en PC om man har litt større båt. For så vidt en grei tanke at man både kan holde kontroll på mail og kontakt med kontoret via internett samtidig med at man forsøker å holde båten på rett kurs, men neppe helt godt sjømannskap, og apparatene man bruker har sine klare begrensninger.

     I App-store, Google Play eller Android Market finnes det en rekke navigasjons-apper til rimelige priser og noen er sågar helt gratis. Flere av sjøkartprogrammene er ganske bra, og de benytter seg i de aller fleste tilfeller av hvert enkelt lands sjøkartdatabase. Rett og slett en digital kopi av papirkartene.

AIS-data i Seapilot

Noen av appene man kan laste ned har også kystværprognoser og AIS-data bygget inn dersom man er i et område med god internettdekning. I enkelte av programmene kan man også sette opp en skjermvisning etter egne preferanser, akkurat som på en vanlig kartplotter. Vi snakker da om bildeorientering (baug opp, kurs opp, nord opp), veksle til nattvisning og ta bort fyrsektorer, stedsnavn og dybdekoter. Man kan også legge inn kurspunkter, ruter og slepestreker.

     Navigasjonskart til tradisjonelle kartplottere kommer som regel på kartbrikker, eller er lagret i apparatene, og man betaler for områdene man ønsker å ha, enten ved å kjøpe andre kartbrikker, eller ved å kjøpe koder som låser opp bestemte områder. Jo større områder, jo dyrere. Men til smarttelefoner og lesebrett kan man laste ned spesielle områder under gange. Det eneste som kreves er en spesiell konto og god internettdekning.

Forskjellige skjermstørrelser

I løpet av et døgn, både i dagslys og i mørke, har vi testet en iPhone, en iPad og en PC med program fra Seapilot og Fugawi. De tre skjermene ble så sammenlignet med tradisjonelle kartplottere fra Garmin, Raymarine og Simrad i størrelser på rundt 4 tommer, 9 tommer og 12 tommer (diagonalmål av skjermen).

     Garmins sjøkartprogram heter BlueChart g2 og de andre benytter seg av Navionics-kart. Samtlige ble montert i en båt og ble testet i hastigheter på 7 knop og 25 knop. Vi har delt opp testen i tre deler. Først sammenlignet vi en iPhone 4S med Seapilots sjøkartprogram mot en Garmin Montana 600 med BlueChart g2. Deretter en iPad med retinaskjerm mot en Raymarine e95 og til slutt en Dell-PC mot en Simrad NSS12.

     En klar konklusjon etter testen er at båtens hovedinstrument for navigasjon bør være en dedikert marineplotter som tåler regn og rystelser og som kan bygges inn ved førerplass. Smarttelefoner, lesebrett og PCer bør holdes under dekk eller i et styrhus, og der kan de fungere greit som backup-instrument, eller for å laste ned værvarslingsinformasjon eller som spillkonsoll for den yngre garde om bord.

 

iPhone 4S mot Garmin Montana 600

Med en skjermstørrelse på ca 4 tommer passer disse best i mindre båter eller som backup-instrumenter i en større båt. Man kan få holdere som gjør at man kan plassere disse apparatene foran rattet, men for å benytte apparatene i høye hastigheter og i sjø er det enklere å holde dem i hånden. Men selv her kan det være vanskelig å betjene apparatene, for eksempel ved ruteplanlegging. Bildeskjermene er rett og slett for små.

     Som navigasjonsinstrumenter virker Garmin Montana best fordi den har flere basisfunksjoner fremme på skjermen og en separat knapp for belysning. Dessuten har den en utforming som gjør at den tåler støt, vannsprut og er ergonomisk god. Til denne plotteren kan man også få kjøpt egen holder med fast 12 voltstilkobling.

     Styrken til iPhone ligger i sjøkartprogrammet fra Seapilot som vi installerte. Zooming og bildeforskyving er enkelt, og man kan sette opp et stående kart med egen posisjon lengst ned i kartet. Man har også et logisk menysystem som gjør det enkelt å forandre innstillinger, men skjermen til iPhone er veldig følsom og det er lett å trykke feil i litt sjøgang.

     Garmins bildeskjerm får så vidt godkjent i dagslys, mens iPhone 4S er alt for mørk. I sollys og med solbriller på ser man absolutt ingenting på skjermen. Det er rett og slett for lyssvak skjerm.

     Begge disse instrumentene er som sagt best egnet som backup-instrumenter, og kan meget godt brukes som en reserveløsning for å finne posisjon dersom hovedinstrumentet skulle slukne.

     Ca-priser: En iPhone 4S koster ca. 4.100 på billigste nettbutikk. Seapilots program koster ca. 195 kroner på download.com og sjøkart fra 340 kr/år. Garmin Montana 600 koster 3.190 kroner på billigste nettbutikk (magasinet.no) og sjøkart (Bluechart G2) fra ca 1.800 kroner.

 

PLUSS OG MINUS

 

 

iPad mot Raymarine e95

 

Med skjermer på 9 tommer får man et helt annet navigasjonsinstrument. Det er mye bedre oversikt over sjøkartområdet og enklere å navigere seg fram og tilbake i menyer ved å trykke på touch-skjermene. Her er det ingen problemer med å legge ut kurspunkter og ruter. Menysystemene er enkle og lette å forstå, selv for en som er uvant.

     Raymarine e95 har både berøringsskjerm og faste knapper til de viktigste funksjonene som for eksempel zoom, belysning og meny. En annen funksjon på dedikerte kartplottere er at man kan dele opp skjermen i flere seksjoner, for eksempel sjøkart i forskjellige skalaer eller kart i en del og ekkolodd i en annen. Det finnes dessuten ferdige tilkoblinger på baksiden for radar, ekkolodd og andre instrumenter som brukere dataprotokollen NMEA 2000.

     Også iPad er enkel å bruke med Seapilots logiske program. De har smart zooming gjennom å knipe sammen bildet og dra bildet for enkel bildeforflyttning. Her kommer også AIS-funksjonen i Seapilot mer til sin rett sammenlignet med iPhone. Båtene som sender ut identifikasjon med navn, kurs og fart synes betydelig bedre. Så langt er de to apparatene ganske like i prestasjonene, men når vi sammenligner skjermer, ser vi den store forskjellen. Her er den tradisjonelle kartplotteren fra Raymarine fullstendig overlegen iPad. Akkurat som på iPhone er skjermen alt for lyssvak og svartner i sollys og dersom man ikke har skjermen i rett vinkel foran seg. Vår iPad var montert i en låsbar holder, men hele denne konstruksjonen var vi lite bekvemme med i en åpen motorbåt. Det beste er om kartplotteren kan monteres inn i dashbordet ved førerplass slik de aller fleste dedikerte marineplottere kan. iPad passer best ved et navigasjonsbord under dekk i en seilbåt eller i et styrhus i en motorbåt der kravet til et bra dagslysbilde ikke er til stede i samme grad. Der er det dessuten tørt, noe som er en forutsetning for å få iPaden til å virke.

Ca-pris: iPad med Retinaskjerm koster fra ca. 4.300 kroner. Seapilots program for iPad koster 355 kroner på download.com. Kart over Norge koster 470 kroner. Raymarine e95 koster 24.000 kroner uten kart og en tusenlapp mer med kart (seatronic.no). Bare apparatet kan du kjøpe en tusenlapp billigere hos Høcom.

 

PLUSS OG MINUS

 

 

 

(Bilde 03 + 03a)

Dell Inspiron 15 mot Simrad NSS 12

Dette er en størrelse for litt større båter. Simrads 12-tommer kan bygges inn i et instrumentpanel foran rattet og mange nyproduserte båter har reservert plass for dette på dashbordet. Akkurat som Raymarine e95 har Simrad NSS 12 både berøringsskjerm og noen faste knapper til de viktigste funksjonene som zoom, belysning og meny. På bildeskjermen kan man lage sitt favorittoppsett som åpnes med et enkelt trykk. En ekstra liten finesse med dette apparatet er at det også kan fungere som radio- og musikkanlegg med en forsterkerenhet fra Fusion. På samme måte som med Raymarine e95 kan skjermen dels opp i forskjellige seksjoner. Med en 12-tommers skjerm får man et riktig fint bilde forover med sjøkartet på den ene siden av skjermen og radar på den andre siden, eller med radaroverlay der radarbildet ligger over kartbildet. For at det siste skal fungere optimalt, kreves også et såkalt rategyro-kompass.

     Vår PC i testen er en lavprisvariant fra Dell, men med Fugawi Marine 5 blir det et meget interessant navigasjonsinstrument. Skjermbildet i dagslys er dårlig sammenlignet med Simrads meget lyssterke skjerm. Hvis man vinkler lokket optimalt på PCen der skjermen sitter, kan man under ikke alt for lyssterke forhold få et ganske bra bilde, i hvert fall noe bedre enn på iPaden. Sjøkartet fra Fugawi er veldig skarpt og fint og en direkte kopi av vanlige papirkart. Det er et avansert kartprogram, men kanskje ikke så selvforklarende. Rundt kartbildet finnes det en rekke små symboler som man må lære seg hva betyr. Her hadde det vært en fordel med noen større symboler for zoom, finne eget skip og andre av de mest brukte kommandoene. Raskheten i bildeoppdateringen, forflyttningen og zoomingen avgjøres naturligvis av prosessoren i PCen, og en mus med scrollingfunksjon gjør alt mye enklere. GPS-signalene får man gjennom å koble til en liten mottaker til en USB-port på PCen.

Ca-priser: Dell Inspiron 15 koster fra 3.269 kroner og programmet Fugawi Marin 5 koster 2.995 kroner. Sjøkart kommer i tillegg. Navionics Gold koster fra ca. 1.800 kroner. GPS-mottager får man fra et par hundre kroner og oppover på nettbutikker eller Clas Ohlson. Simrad NSS 12 koster ca. 30.000 kroner uten kart.

 

PLUSS OG MINUS

iPhone 4S

Garmin Montana 600

+ bra menysystem

+ bra menysystem

+ internettilkobling

+ smart holder som tilbehør

-følsom for fuktighet

+ tåler fuktighet

-mørk skjerm i sollys

+ bra karosseri

-liten bildeskjerm

-liten bildeskjerm

 

iPad Retina

Raymarine e95

+ bra pris

+ lyssterk skjerm

+ enkel å bruke

+ enkel å bruke

+ internettilkobling

+ tåler fuktighet

-mørk skjerm i sollys

+ kan bygges inn

-tåler ikke fuktighet

+ mange tilkoblinger

 

-høy pris

Dell Inspiron 15

Simrad NSS 12

+ bra pris

+ lyssterk skjerm

+ enkel å bruke

+ enkel å bruke

+ internettilkobling

+ tåler fuktighet

+ rask med mus

+ kan bygges inn

-mørk skjerm i sollys

+ mange tilkoblinger

-tåler ikke fuktighet

-høy pris