utgave nr 4 1994

Navigasjon - landemerker og overettmerker

Publisert Sist oppdatert
Navigasjon (del 4)

Fra ett kart til et annet, landemerker og overettmerker

Serien av både sjøkart og båtsportkart er ganske logisk bygget opp. Det vil si at man ved noe lengre seilaser må bla seg gjennom flere kart. Disse er gjerne nummerert i rekkefølge, og en liten del av det kartet du befinner deg på er gjengitt i neste kart, med andre ord en overlapping.

Av Hans Due

Alle kart er nummerert, enten det nå er båtsportkart eller sjøkart, men nummereringen er forskjellig. Båtsportkartene er delt inn i serier markert med bokstaver fra A-701 og oppover, mens sjøkartene kun har ett nummer fra 1 og oppover. I båtsportkartene er numrene plassert nederst i venstre hjørne og øverst i høyre, mens i sjøkartene er numrene plassert i hvert hjørne. På begge typer kart finnes det i rammen rundt kartet henvisning til hvilket kart du skal bla opp for å komme videre i seilasen. Enten står det "Tilstøtende kart nr...." eller "Tilstøtende sjøkart nr....". Når du går over til et nytt kart, vil du finne en liten del av det gamle kartet her, en overlapping.
Båtsportkartene er delt inn i serier med fra 6-9 kartblad. Med hver kartserie følger et eget blad med oversikt over hvilke områder de forskjellige kart dekker, og hvilke områder hver serie dekker. Sjøkartene er logisk bygget opp, stort sett i tallrekkefølge fra svenskegrensen til Jan Mayen.Oversiktskart med avmerkede felter for hvilket område hvert enkelt kart dekker er trykt på baksiden av hvert sjøkart.

Overettmerker/landemerker

Overettmerker kalles to faste punkter som vi kan trekke en tenkt linje gjennom. De er gode hjelpemidler for all navigasjon langs kysten. I tillegg til at det er satt ut en rekke overettmerker i innseilingsleder, kan vi også bruke vanlige sjømerker og landskapsformasjoner som overettmerker.


Overettmerkene kan enten være satt opp for å markere veien inn i trange leder eller som markering for en nautisk mil. Men de kan også brukes til å bestemme posisjon med. Da må man ha to sett med overettmerker, og det behøver i denne sammenheng ikke være faste oppsatte merker, men landemerker som fyr, fjelltopper, hus, varder osv. Vi skal senere komme tilbake til hvordan vi bruker sjø- og landemerker til å bestemme posisjoner. Men husk at alt du ser av faste gjenstander er verd å merke seg, for de er alle til hjelp når du skal finne fram på sjøen.