utgave nr 9 201

Trangt om plassen

Tror du politiet ville stoppet deg i din båt om de oppdaget at du hadde med deg åtte stående passasjerer i din Ibiza? Svaret er trolig ja, for det ser ikke bra ut. Politiet selv påstår nei, for det er ikke lovlig, selv om antall passasjerer er flere enn anbefalt i CE-merket.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: AMUND RICH. LØKEN

FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK, AGDERPOSTEN

Agderposten i Arendal måtte bite i det sure eplet og dementere sin egen historie om politibåten som fraktet mekanikerteamet til Victory Team under NGP-løpet i Arendal i sommer. De påsto at politiet brøt egne regler. Ved første øyekast virket som om også politiet innså at det var en tabbe, men de trodde det var et en nødssituasjon og hasteoppdrag til en havarert klasse 1-båt. Det viste seg å være et rent fraktoppdrag av folk som skulle overvære premieutdelingen. Avisen påpeker samtidig at passasjerer ikke hadde redningsvester på seg, og avisen mener å vite at det også er et regelbrudd.

-Av og til må vi bryte regler for å utføre politioppdrag, men det er klart et slikt bilde er uheldig, sier Torstein Philmann i politiets ordensavdeling til Agderposten.

 

Men så viser det seg at politiet likevel ikke har noen grunn til å ha så svart samvittighet. Den alltid poengterte Helge Duus i Ibiza Boat sendte et innlegg til Agderposten der han klargjør for reglene. Det er ingen krav til at alle om bord bærer redningsvest, men det skal være flyteutstyr tilgjengelig for alle om bord. Det er heller ingen forbud mot å stå i båt. Riktignok er det godt båtvett å sitte, men ingen lov forbyr deg å stå. Og det viktigste; CE-merket innebærer blant annet at båtprodusenten kan dokumentere at båten i dette tilfelle tåler åtte personer. Det er ikke automatisk et lovbrudd at båtfører finner det forsvarlig å ta om bord flere passasjerer.

  

Agderposten stilte disse spørsmål til underdirektør Bjørn Reppe i Sjøfartsdirektoratet. Også han må slå fast at ingen norsk lov sier at det er ulovlig å ha flere personer i en fritidsbåt enn antallet som er oppgitt på CE-merket, selv om han medgir at det ikke er tilrådelig. Det er båtføreren, altså politimannen, som må ta ansvaret.

  

Tilbake til politibetjent Torstein Philmann, så var båten utstyrt med redningsvester til alle. Han påpeker samtidig at politiet normalt ikke stopper båter på sjøen for å sjekke antall personer i forhold til CE-merke.

  

Ta en ny titt på bildet. Vi tror faktisk du hadde blitt stoppet….

  

Men Agderposten måtte, med rette, beklage sine feilaktige påstander. Det er ikke alltid ting er slik en ønsker og tror.