utgave nr 12 2006

Test: 3 "Boblevest-flytevester"

Publisert Sist oppdatert

Test: 3 "Boblevest-flytevester"


Pynt og nytte


En flytevest trenger ikke se ut som en flytevest. Vi har testet tre flytevester av "boblevest-typen", og fant tydelige forskjeller.


TEKST: JØRN SØDERHOLM
FOTO: ROLF W. MARTHINSEN
Denne sommeren har vi sett det mer enn før: Båtfolk i alle aldre og båttyper iført flytevester som ikke ser ut som flytevester, men mer som boblevester, vindvester eller andre "vanlige" klesplagg. Flytevester av denne typen er fritatt for den oppblåsbare vestens vedlikehold, og gir bedre bærekomfort og større bevegelsesfrihet enn tradisjonelle rednings- og flytevester.
Vi har testet tre vester som er aktuelle på markedet for båtsesongen 2007: Baltic Surf&Turf, Regatta Breeze og Watski vest 50 N. Helly Hansen hadde en vest av denne typen på markedet sesongen 2006, men den vil ikke bli produsert for 2007-sesongen. Derfor er den ikke med i denne testen. Sailracing tilbyr også en vest av denne typen, men den er identisk med Baltics Surf&Turf.
Land og vann
Testen var todelt: På land vurderte vi utforming, bærekomfort, detaljer og materialer. Deretter tok vi mot til oss, og hoppet i høstkjølig vann og sjekket hvordan vestene fungerer i det elementet. Alle vestene ble prøvd uten skrittstropp i vannet. En av vestene i testen var ikke ustyrt med skrittstropp, og etter vår erfaring er det få som bruker skrittstroppen i praksis. Derfor testet vi vestene slik de i praksis vil bli bruk.
Felles for alle vestene er at de luner godt i fartsvinden eller på kjølige dager. Gjennom sommeren og høsten har vi brukt vestene mye, både på varme "badedager" og kjøligere høstdager. I sakte fart på de varmeste dagene blir vestene i tetteste laget, selv om det hjelper godt å ha glidelåsen åpen. Vi klarte oss ganske langt nedover på gradestokken før vi måtte ta langermede plagg under vesten, og vestene er ikke tykkere enn at det går utmerket å ta en regn- eller seiljakke utenpå for å skjerme mot regn og blåst. Dessuten er vestene så behagelige i bruk at de gjerne blir sittende på, også utenfor båten.
Å kåre en testvinner vil ikke være rettferdig mot noen av vestene. Alle er utmerkede produkter, med tydelige forskjeller seg imellom. Det er du som til syvende og sist vet hva som er best for deg.

Regatta Breeze:

Mest som "vanlig" klesplagg

Norske Regatta lanserte denne vesten våren 2006, og har etter eget utsagt solgt alt de har klart å produsere. Av de tre testede vestene, var det denne den rimeligste og den som mest minner om et "vanlig" klesplagg. Flyteelementet er i ett sammenhengende stykke, men virker tynnere og mer fleksibelt enn i de andre to. Vesten er kortere i livet enn Watskis og Baltics vest. Om det siste er en ulempe eller en fordel får være opp til hver enkelt å vurdere. Testpanelets kvinnelige medlem mener det gjør vesten mindre komfortabel. Verken Regatta Breeze eller noen av de andre utgjør noen hindring når man sitter. Vesten har ikke magebelte eller skrittstropp, og presses oppunder haka når man henger i vannet med beina nedover. Dette reduseres bare marginalt av strikkstrammingen nederst på vesten.
Viktige detaljer:
Fleecefòret krage
Vanntette glidelåser
2 utvendige lommer m/glidelås, 1 innerlomme m/glidelås
Toveis glidelås i front
Grovt utvendig stoff, glatt innvendig fòr
Stramming med strikk nederst
Vurdering:
+ Myk og fleksibel
- Presses opp i vannet

Veil. pris: kr 798,-
Mer informasjon:

Baltic Surf&Turf:

Best i vannet

Dette er kanskje den som minner mest om en tradisjonell flytevest. I bruk, med glidelåsen fullt opptrukket, gir vesten en tett og kompakt følelse. Vi setter pris på følelsen, og mener det er denne vesten som har best bærekomfort på land. Andre vil kanskje mene at den kjennes for trang. Flytelementene er tykkere enn i Regatta-vesten. Men de er delt opp i større og mindre stykker, og gir vesten en passform som kjennes behagelig for oss.
Vesten har skrittstropp, som er snedig pakket bort i en bunt nederst på ryggen når den ikke er i bruk. Der har vi en mistanke om at den vil forbli for de aller flestes vedkommende. Ute i vannet holder nemlig vesten seg utmerket på plass, uten å skli oppover.
Surf&Turf finnes i flere forskjellige versjoner. Vesten i testen er den rimeligste i serien, som for øvrig inkluderer utgaver med to farger og stikklommer på sidene.
Viktige detaljer:
Fleecefòret krage
Ènveis glidelås i front
To utvendige lommer med glidelås, en innerlomme med glidelås og innvendig mobiltelefonlomme med borrelåshempe
Glatt utvendig stoff, innvendig nettingfòr.
Skrittstropp.
Strikkstramming nederst.
Vurdering:
+ Tettsittende og kompakt
+ Sitter godt i vannet
- Tykk, flytevestaktig

Veil. pris: Fra kr 990,-
Mer informasjon: EOL Agenturer AS, telefon 33 38 71 30

Watski / Marinepool:

God på land og i vann

Watskis vest er en mellomting av Regatta-vestens "landvennlige" mykhet og Baltic-vestens tykkere, mer flytevestlignende utforming. Flyteelementene er også her delt opp, men i større stykker enn på Baltics vest.
Den har det samme, glatte stoffet inn- og utvendig. Innvendig magebelte gjør at vesten holder seg godt på plass i vannet, mens vesten i seg selv har en mer romslig passform enn de andre to. Vesten har skrittstropp, som er festet i en hempe oppunder nakken når den ikke er i bruk. Stroppen er litt i veien hvis man har vesten rett på kroppen uten skjorte under. Den har også en hette innrullet i kragen, noe Watskis vest er alene om. Dette er vesten testpanelets kvinnelige medlem mener sitter best. I vannet fungerer den nest best, etter Baltic. Det forutsetter at magebeltet er i bruk. Dersom beltet ikke er festet, gjør vesten sitt beste for å legge seg som en boa rundt nakken og halsen på den som henger i vannet med beina nedover.

Viktige detaljer:
Uforet krage
Hette i kragen
Enveis glidelås i front
To utvendige lommer med glidelås, en innerlomme med borrelås
Innvendig magebelte
Skrittstropp
Taustramming nederst
Samme stoff inn- og utvendig.
Vurdering:
+ Romslig passform
+ Innebygget hette
Veil. pris: kr 998,-
Mer informasjon: www.watski.no