
Test: Saga 365
God plass i trange tider
Saga Boats AS gjør som sine norske kolleger Marex, Viknes og Viksund: Møter et tøft marked med nye og knallbra modeller. I likhet med Marex og Viksund, viser Saga en ny trend med sin splitter nye modell 365. Langturbåten er tilbake, med stort fokus på bokomfort og plass til flere generasjoner om bord.
Saga 365 er blitt en praktbåt som skiller seg ut fra mengden med voldsomt innvendig volum og komfort. Prioriteringen av disse egenskapene er en tydelig trend blant de nye nordiske familieturbåtene. I Saga 365 er det henimot to meter ståhøyde over alt, en fantastisk fin flyt mellom uteplass, salong og fasilitetene under dekk. Toalett- og dusjrom er høyt prioritert og det samme er byssa, som i denne båten begynner å nærme seg det man forventer å finne i en liten leilighet. Det er imidlertid de to lugarene som er Saga 365’s særmerke: Den grandiose lugaren under salongen er perfekt for to generasjoner, for eksempel barn og barnebarn mens enda en generasjon har en førsteklasses lugar forut.

Sjøegenskaper
Med den mektige Saga 365 har produsenten for alvor tatt steget over i den planende båtens verden. Saga har vært berømt for sine halvplanere i sin egentlige forstand med et marsjfartområde mellom 12 og 17 knop. Den nye modellen har ingen kjøl, kun en solid flyndre, og med en toppfart på 27 knop og et skrog som legger seg merkbart innover i svingen, har Saga nå tatt opp konkurransen i et bredere segment. Båten oppfører seg svært kontrollert og behagelig, har en fullt akseptabel svingradius og tar ror like godt begge veier selv ved toppfart. Akselerasjonen med en Volvo Penta D6-435 er markant og her rikelig med krefter som bør holde til en god marsjfart selv med fullastet båt. Med en total lengde på nesten 12 meter og et deplasement fullastet på ca 8.000 kg fremstår D6-435 som det riktige motorvalget, men kan man leve med noe lavere toppfart er også D6-370 et aktuelt motoralternativ.

Uteplassen
I Saga 365 har produsenten lykkes i å kombinere et meget bra og luftig innvendig volum med et riktig stort og romslig akterdekk. Takket være en delt skyvedør åpner man opp salongen på en måte som gjør at ute og inne nesten løper i ett. Akterdekket har en benk som standard, men testbåten var også utstyrt med en ekstra sidebenk på babord side som gir en komfortabel L-sofa. På styrbord side er det en stor port som leder ut på en gigantisk badeplattform. Her er det en formidabel kasse i plattformen med plass til fendere og tauverk. Her er også en badestige som er lett å få ut. Adkomsten ut på dollbordet er bra, både via trinn i siden på akterdekket, men også via solide trinn på hver side av badeplattformen. Dollbordene er meget brede, de solide kryssholtene (totalt åtte) er vinklet utover for lettere passasje, og kombinasjonen av kraftig rekke og håndrekker langs hardtopen gjør ferdsel på dekk meget trygg. På fordekk er det en høy pulpit og et skikkelig baugnebb, samt en stor og todelt dreggkasse med plass til fendere og ankerkjetting i det dypeste, og fortøyningstau i det grunneste. En praktisk og smart løsning. På fordekket er det en dobbel solseng med solid rekke rundt og koppholdere.
En fortsettelse av takskjegget over akterdekket i kalesjeduk og en selvbærende bøyle gir en åpen og fleksibel kalesjeløsning. Den utvendige førerposisjon (ekstrautstyr) på styrbord side fungerer veldig bra (ekstrautstyr), og er fremfor alt perfekt når man skal håndtere båten alene. Takket være kjempestore vindusflater over alt har man god sikt også herfra. I forbindelse med denne førerplassen er det et skap til landstrømkabel. Det er rikelig med stuveplass i akterbenken med separat, drenert rom for propanflasken.
Salong
Når man trer inn i den luftige salongen, får man lyst til å bosette seg der for en god stund. På babord side er det en flott U-sofa med en original løsning på den fremre ryggputa som er hengslet slik at den kan vendes forover eller akterover, avhengig av om man vil sitte rundt bordet eller i fartsretningen. Bordet kan heves og senkes og har god middagsplass til fem-seks personer. I forkant av den komfortable passasjerplassen er det et kartbord med kartlampe og oppbevaringsplass. Her er dessuten montert panel for uttak av 12 volt, 220 volt og TV-antenne, samt to koppholdere og en håndrekke.
Båten har gjennomgående svært god belysning, med totalt 13 downlights bare i salongen. I hardtopen er det dessuten to gigantiske takluker med solblender. I kombinasjon med ekstra store sidevinduer og den store skyvedøren får man en meget åpen løsningen på fine sommerdager. Antirefleksbehandlet dashbord gir minimalt med refleks i vinduene, som for øvrig er forsynt med skikkelig solide vindusviskere med intervallfunksjon.

Førerposisjon
Rent bortsett fra en førerstol med litt for skrå ryggvinkel, er førerplassen svært gjennomarbeidet og komfortabel. Førermiljøet er ryddig og oversiktlig, og fremfor alt romslig. Alle funksjoner er bra plassert, og her er en fin hylle til å legge fra seg mobil m.v., samt koppholder og 12 volts uttak. Et integrert alarmpanel med lense- og brannalarm, samt alarm for eksostemperatur er sjelden vare, men desto mer prisverdig. Den store kartplotteren er montert midt i førerens siktlinje i behagelig betjeningsavstand, og alle motorinstrumenter er lettleste. Det eneste vi minuset vi noterte ved førerplassen, er at motorspaken bør monteres noe lenger frem.

Hovedlugar
Planløsningen i hovedlugaren forut er førsteklasses. Ståhøyden er på hele to meter og innredningen holder meget høy kvalitet. Det er et gjennomgående trekk ved båten at trearbeider og interiørfinish er blant de ypperste i Norden. Man har lett adkomst opp i køya via brede trinn på hver side og det er gode avsettingsflater (nattbord) på hver side av køya. Vi savnet imidlertid 12 volt og 220 volt uttak ved køya. I tillegg kunne det ha vært et 220 voltuttak og et antenneuttak på akterskottet. Ventilasjonen består av to koøyer som kan åpnes, samt en dekksluke. Både dekksluke og koøyer har rullegardin med både myggnetting og blending. Også hovedlugaren har svært god belysning som består av seks downligths oppunder dekk og to leselamper i køya. God stuveplass har vært høyt prioritert i utviklingen av Saga 365. På babord side i akterkant av lugaren er det et meget stort skap med hyller i, og et tilsvarende stort hengeskap på styrbord side. Under køya er det store skuffer med plass til bager osv. Via luke i køyebunnen har man adkomst til baugpropellinstallasjon med separat AGM-batteri. En forbilledlig løsning som stadig flere nordiske produsenter velger siden kortere kabelstrekk gir mindre strømtap og dermed bedre effekt.
Stikklugar
Selve kronen på verket i den nye modellen, er lugaren under salongen. Den har en helt spesiell planløsning, med to separate dobbelkøyer tverrskips under salongen. Her er det plass til en hel familie. Fra mellomgangen kommer man inn i en stor omkledningsavdeling med en meget bra langsgående sittebenk med stuverom i. I forkant av lugaren er det et kjempestort skap i skottet forut, med både hyller og hengeskap. Også her er belysningen overveldende god, med totalt 13 lyspunkter. I denne lugaren er det plass til en hel familie, med mor og far i en separat køye, og ett eller to barn på den andre siden av et skilleskott i en noe mindre køye. Ventilasjonen er god, med tre koøyer samt en luke i dekk som alle kan åpnes. Alle køyene om bord er utstyrt med behagelige overmadrasser. Innerst i den største køya er det adkomst til et panel med hurtigsikringer samt et eget teknisk rom hvor man har lett tilgang til batteribank, batterilader og andre tekniske installasjoner.
Byssa
Nok et kjennetegn ved den moderne familieturbåten er en særdeles romslig og flott bysse med en stor og innholdsrik byssebenk som har meget god arbeidshøyde. I tillegg til en skufferekke med fire dype skuffer og en skjærefjøl, er det også en stor skuffrekke i akterkant av. I tillegg til skuffene er det et dobbelskap under vasken samt en stor gryteskuff under stekeovnen, og oppunder hardtopen er det skap med nisjer til kopper og glass. Her er både 130 liters kjøleskap og 220 volt uttak på plass, samt en skikkelig tre bluss bysse med stekeovn. Dessuten to dype stålvasker med et solid ettgrepsarmatur.
Toalettrom
Båten har et av klassens klart beste toalettrom, som både med tanke på plass og layout innfrir de fleste behov. Rommet er todelt, med en toalettavdeling og en dusjavdeling. Doen er fritt og romslig montert i det første rommet. Her er benk med et stort overskap, tannkrusholdere, dorullholder og et kjempestort speil. Vi kunne i tillegg ha tenkt oss speil på skapdørene over vasken. Også her er belysningen førsteklasses, med seks downlights. Det separate dusjrommet lengst akter er adskilt med en dusjvegg. Her er det en sittebenk, men det går også utmerket an å dusje stående med godt armslag. Rommet har både elektrisk ventilasjon og et koøye som kan åpnes.

Motorrom
Saga 365 har en plassbesparende V-gear-installasjon. I testbåten satt det en Volvo Penta D6-435 montert i en kassett under akterdekket. Tre luker i akterdekket gir adkomst til motoren og de øvrige (relativt få) installasjonene i motorrommet. Selv om motoren står i en lydisolerende kassett, er den enkel å kle av og man kan enkelt foreta daglige inspeksjoner. Vi er likevel ikke overbegeistret for denne typen kassettløsninger, og andre produsenter har vist at det er fullt mulig å få ned støynivået med andre metoder.
Dieseltankene er montert på hver side av motoren, og grovfilteret er noe vanskelig tilgjengelig. Ifølge produsenten skal tankene flyttes lenger ut til siden slik at man får bedre adkomst på hver side av motoren, og dermed også bedre adkomst til de ytterst prisverdige tappepungene på hver tank. I tillegg til utligningsslange mellom tankene, har Saga også et eget system med en splitfunksjon i dekkspåfyllingene slik at man fyller begge tankene samtidig, uavhengig av hvilken side man fyller på. En riktig smart løsning.
Roranlegget er forberedt for nødstyring, men denne løsningen må justeres slik at man kan stå i rommet, eller aller helst på akterdekket, dersom det skulle bli nødvendig.
TESTFAKTA SAGA 365
KONKLUSJON:
Saga 365 er en kraftanstrengelse av så vel designere som produsent. Denne båten troner blant våre favoritter i bobåtsegmentet. Den er meget praktisk og er en suveren familieturbåt. Vi gir den toppkarakter for bokomfort og interiørlayout, så vel som finish på tre- og plastarbeider. En reorganisering av motorrommet som sørger for enklere adkomst ville være prikken over i-en.
PLUSS
+ Ekstremt romslig
+ Høy bokomfort
+ Praktisk dekkslayout
MINUS
Adkomst i motorrom
Plassering av gearhendel
SPESIFIKASJONER
Største lengde: | 11,50 Meter |
Skroglengde: | 11,10 Meter |
Største bredde: | 3,50 Meter |
Vekt tørr båt: | 7.000 Kg |
Vekt fullastet båt: | Kommer Kg |
Største dyptgående fullastet: | 1,20 Meter |
Kapasiteter i liter |
|
| 300 |
| 600 |
| 150 |
| 60 |
MOTOR OG FREMDRIFT
Motorfabrikat: | Volvo Penta |
Modellbetegnelse: | D6-435 |
Årsmodell: | 2012 |
Drivstofftype: | Diesel |
Ytelse ahk: | 422 |
Ytelse kW: | 310 |
Antall sylindere: | 6 |
Max turtall ihht produsent: | 3.500 |
Type fremdrift: | Strak aksel |
Propeller: | Clemens |
- materiale: | Kommer |
- stigning i tommer: | 23x22 |
- antall blad: | 5 |
ELEKTRISK ANLEGG
Batteribank |
|
- type og størrelse: Ah | 3x90 Ah AGM |
- antall standard: | 1xforbruk, 1xstart, 1xbaugpropell |
- antall testbåt: | Som standard |
Ladespenning forbruk i volt¹): | 14,3 |
Ladespenning start i volt¹): | 14,3 |
¹) Anbefalt ladespenning: 14,4 volt |
MÅL I CM
Dollbord, bredde: | 21 |
Uteplass akter: | 220x250 |
Badeplattform: | 96x310 |
Arbeidshøyde byssebenk: | 93 |
Ståhøyde |
|
| 203 |
| 203 |
| 156 |
| 200 |
| 195 |
| 198 |
| 198 |
Køyemål |
|
| 200x200 |
| 190x95 |
| 155x200 |
CE-MERKING
I ORDEN MANGELFULLT |
Designkategori: B |
HIN-nummer: Kommer |
Samsvarserklæring: Kommer |
Brukerhåndbok: Kommer |
FRA CE-SKILTET |
Max antall personer: Kommer |
Max antall pers. og last i kg: Kommer kg |
Max motorstyrke: Kommer (??? kW/??? Hk) |
TESTRESULTAT
Turtall (omdr./min) | Fart (i knop) | Støy (i dBA) |
3.470 | 27,0 | 80 |
3.170 | 23,2 | 77 |
2.870 | 20,0 | 75 |
2.570 | 16,5 | 74 |
2.270 | 13,5 | 70 |
1.970 | 10,7 | 69 |
1.670 | 9,0 | 65 |
1.370 | 8,2 | 59 |
1.070 | 6,5 | 57 |
700 | 4,6 | 50 |
TESTBETINGELSER
Temperatur |
|
- Luft: | 20˚C |
- Sjø: | 17˚C |
Vindstyrke: | 0-2 m/sek |
Tankinnhold ved test |
|
- Diesel: | 1/3 Liter |
- Ferskvann: | 3/3 Liter |
- Septik: | 0 Liter |
Antall personer om bord: | 2 |
UTSTYR
BESKRIVELSE | STANDARD | EKSTRA | I TESTBÅT |
Baugpropell | X |
| X |
Skyveluker med gardriner | X |
| X |
Delt vegg akter | X |
| X |
Overmadrasser | X |
| X |
Dieselvarmer 5,5 kw | X |
| X |
Landstrøm | X |
| X |
Plotter Raymarine C125 | X |
| X |
Trimplan | X |
| X |
Alarmsystem (vann, brann) | X |
| X |
To elektriske lensepumper | X |
| X |
Kjøleskap 130 liter | X |
| X |
Sjøvannsfilter | X |
| X |
Stekeovn | X |
| X |
Defroster | X |
| X |
Visker med spyling og intervall | X |
| X |
Teak ute |
| X | X |
Ekstra benk akterdekk |
| X | X |
Alcantara-stoff |
| X | X |
Radar |
| X | X |
Hekkthruster |
| X | X |
Søkelys |
| X | X |
VHF |
| X | X |
Utestyring |
| X | X |
Kalesje |
| X | X |
Ankervinsj |
| X | X |
Baugspyd |
| X | X |
Ankervinsj forut |
| X | X |
PRIS OG OPPLYSNINGER
Pris fra (inkl. avg.) | 2.790.000 Kroner |
Pris testet båt (inkl. avg.) | 2.990.000 Kroner |
Konstruktør: | Geir Arnestad/JIB Design/Saga |
Produksjonsland: | Norge |
Ytterligere opplysninger: |
KONKURRENTENE