utgave nr 11 2007

TEST: ASKELADDEN Z7, GRANDEZZA 23 DC, SEA RAY 220 SUN SPORT

Publisert Sist oppdatert

TEST: ASKELADDEN Z7, GRANDEZZA 23 DC, SEA RAY 220 SUN SPORT


Samme båter - store forskjeller

En daycruiser er ikke bare en daycruiser. Det er store forskjeller i planløsningene. Ulike prioritering av uteplass, sovekomfort og dekksareal vitner om kulturforskjeller mellom USA og Skandinavia. Vi har testet en norsk, en finsk og en amerikansk båt som hører hjemme i samme kategori, men som likevel skiller seg mye fra hverandre.

TEKST: LARS H. LINDÉN OG ATLE KNUTSEN
FOTO: ATLE KNUTSEN

Da daycruiseren kom inn på det nordiske markedet for nesten 40 år siden, fikk vi en båttype som fortsatt er like populær til tross for vårt solfattige klima. Og nesten hvert år komme nye båter og modeller fra USA, men også fra de andre nordiske landene. De amerikanske modellene er fortsatt utpregede ”solbåter”, mens de nordiske produsentene satser mer på komfort. Et typisk eksempel er Askeladden Z7 som ble lansert for få år siden, med en mengde finesser som gjør båtlivet litt enklere, blant annet en heldekkende kalesje som man monterer på noen få sekunder. I 2006 kom finske Grandezza med sin nye daycruiser på 23 fot, også den meget romslig og utrustet med en moderne diesel. Begge disse nordiske nyhetene har vi testet sammen med en amerikaner – Sea Ray 220 Sun Sport. Som navnet antyder er denne daycruiseren mer en solbåt enn en bobåt. Men komfort koster også penger. Sea Ray 220 er hele ?00.000 kroner billigere enn Askeladden Z7 med samme motor.
Akseptabel sovekomfort
Daycruiseren som båttype har mange fordeler, og fremfor alt er det en perfekt skjærgårdsbåt med overnattingsmulighet. Lugaren ligger under hele fordekket og soveplassen er fullt godkjent i disse båtene på 22 - 23 fot, det vil si rundt syv meter. Samtlige har to køyer på minst et par meter på hver side, som i tillegg kan utvides med en ifyllingsplate og -pute for å få en mindre køye til et barn. I og med at lugaren ligger langt forover, får man en romslig uteplass. Med aktersofa og stoler som kan vendes, får man enkelt en komfortabel sittegruppe. Bysse og toalett er ikke tilgjengelig i visse modeller, men det er ikke umulig å arrangere en bysse på den store uteplassen, eller et bærbart toalett i lugaren.

Nesten alle nye DC-båter mangler dollbord, og det er på godt og vondt. Man får en større uteplass og fremfor alt en større lugar under fordekket. Men når man skal opp på fordekket er det er det ikke alltid så lett via trinnene fra uteplassen og gjennom porten i vindskjermen. Og med kalesjen oppslått, på en båt som ikke har dollbord, kan det være vanskelig overhodet å ta seg ombord. Ofte får man entre via badeplattformen akter.

Kalesje er likevel noe man må ha i våre farvann, og på alle daycruisere må man ha ganske store kalesjer for å dekke hele uteplassen og gi en god høyde slik at man kan bevege seg også under kalesjen. Askeladden Z7 har dog løst dette på en enkel måte. En kalesjegarasje rundt sofaryggen akter åpnes elektrisk. Deretter klarer en person å dra opp hele kalesjen med sine bøyler og feste den med et hurtigbeslag i vindskjermen. Hele operasjonen tar rundt 15 sekunder. En tradisjonell kalesje, som for eksempel Sea Ray 220 har, kan ta opp til 10 minutter for en person å få opp.
Herlige i sjøen
Askeladden Z7, Grandezza 23 DC og Sea Ray 220 Sun Sport har alle V-bunnede skrog, og passende motorstørrelser mellom 200 og 250 hk. Med disse ytelsene når man toppfart på mellom 35 og 40 knop. Felles for samtlige båter i vår test er de gode sjøegenskapene i planende fart. Denne båtlengden passer godt for forholdene i den nordiske skjærgården, og båtenes tyngde på nesten to tonn gjør at de beveger seg rolig og stødig i vannet. Det har fornøyelse å dra i vei og legge seg i en marsjfart rundt 30 knop med disse båtene, som alle har gode sjøegenskaper. Her utmerker Sea Ray 220 seg litt ekstra, og den er riktig morsom å kjøre. Innredning og detaljer er kanskje ikke amerikanernes sterke side, men de kan lage bra skrog og ikke minst bra utformede førerplasser.

Askeladden Z7 er testpanelets mest rendyrkede motorbåt, med vannklosset, bysse og en mengde andre komfortdetaljer og finesser. Grandezza 23 DC er den elegante med fine linjer utvendig og gedigen innredning. Her kan man velge mellom en tradisjonell bensinmotor eller en moderne diesel. Sea Ray 220 Sun Sport er den klassiske USA-båten med innredning i plast og stoff, og en gigantisk solseng i den aktre delen av uteplassen.

Når vi vurderer alle elementer oppbygning, finish, utstyr, komfort, sjøegenskaper og ikke minst pris, så kårer vi Grandezza 23 DC til vinner av denne sammenligningstesten. Tett fulgt av Askeladden som et lite minus for høydene i lugaren, under kalesjen og for en noe markert planingsteskel. Og som nummer tre havner Sea Ray 220 som får minus for beskjeden standardutrustning og mye motorstøy.

Askeladden Z7


Romslig og innovativ

Da Askeladden Z7 ble lansert for et par år siden, var det en daycruiser med mye nytenkning bak. Man hadde gjort studier av vanlig båtfolks bruk av båt, og forsøkt å skape en båt som var lettere å bruke. Resultatet ble en båtmodell fullstappet med finesser og smarte innredningsløsninger.

Vi har testet Askeladden Z7 tidligere, men ville også sammenligne den med andre båter i denne klassen. Med en bredde på hele 2,65 meter er den testgruppens bredeste, og det gir fremfor alt mye innvendig volum. Dette merket vi allerede ved førerplassen der opp til tre personer kan sitte ved siden av hverandre. På babord side er det nemlig et dobbeltsete, og ryggstøet til dette setet kan stilles i ulike posisjoner. Når man ligger i havn felles ryggstøtten frem og blir da en del av en sittegruppe sammen med båtens aktersofa. Mellom dette dobbeltsete og den brede aktersofaen, har man gjemt unna et lite matbord som felles opp på en smart måte. Totalt kan opp til åtte personer sitte i Askeladden Z7, og fortsatt føles det ikke overmøblert på uteplassen. Ryggen på den aktre sofaen kan dessuten felles helt ned og dermed danne en solseng (eller reservekøye) på babord side.
God dørkplass
Dørkplassen i Z7 er rene og ryddige, med gode bevegelsesmuligheter fra forut til akter. Askeladden er den eneste båten i testgruppen som har en bysseseksjon langs styrbordsiden med portabelt kokeapparat og vask med trykkvann. Her er det dessuten plass til et lite kjøleskap. Stort pluss også for alle runde innredningsdetaljer på uteplassen, ingen skarpe kanter som man støter borti eller hekter seg fast i med klærne.
Førerplassen er veldisponert med hensyn til instrumentplassering, brytere, ratt og spak. Alt sitter på rett plass, og man har også reservert en plass for en kartplotter. Førersetet er komfortabelt med bra plass for beina, og frontputen kan vippes opp når man stør og kjører. Siktfeltet fremover, mellom instrumentkonsollen og vindskjermens overkant, er dog noe begrenset når man sitter og kjører.
Lugaren entrer man via en skyvedør i plexi som er ren og ikke har trinn. Det innebærer at man kan komme opp på fordekket også når denne døren står åpen. En pute foldes til siden slik at man kan sette ned foten på et trinn. Begge køyene har en lengde på rett over to meter i lengde, og har fullt godkjent komfort. Askeladden Z7 er den eneste båten i testgruppen som har en et ordentlig vanntoalett med septiktank. Den ligger under styrbordkøya og trekkes ut med et enkelt håndgrep.
Lav høyde i lugaren
Innredningen forøvrig i lugaren er elegant utført med polstring oppunder dekk og langs skrogsidene. Høyden oppunder dekk er imidlertid begrenset, men man har valgt denne høyden for å få et så plant fordekk som mulig.
Kalesjens utforming er i en klasse for seg. Det er merkelig at ingen båtprodusent har lykkes i å løse denne utfordringen tidligere. På Askeladden Z7 ligger hele kalesjen med sine bøyler i en garasje rundt aktersofaen. Et par luker åpnes elektrisk, og deretter klarer en person enkelt å trekke ut hele kalesjen og låse den fast i vindskjermens overkant. Hele operasjonen tar rundt 15 sekunder. Andre finesser, som Askeladden er alene om, er permanente fortøyningstamper på ca 5,5 meter som sitter på fjærende ruller, og tampen trekkes ut gjennom et kryssholt. Enklere kan det knapt bli å fortøye.
Når man åpner den store motorromsluken, kommer man enkelt til hele motoren. Plassen er så stor at man kan krype ned og komme til alle viktige servicepunkter. I motorrommet er det også plass til en stor dieselmotor uten problemer. Et kraftig stag som låser motorromsluken oppe mangler, idet gassdemperne er dårlige. Dekksflatene er noe begrensete, som på alle båter uten dollbord. Fordekket er svakt rundet og har en stor luke i midten. Passasjen over denne delen av båten er godkjent, men ikke mer. Her er det risiko for å skli, om dekket er vått. Akter har Askeladden Z7 en liten, integrert badeplattform med hånddusj.
Som et tog i sjøen
Toppfarten passerer 40 knop med en V8-eren på 260 hk, og der er riktig bra for denne båten. Men den har en ganske markant planingsterskel som gjør at føreren mister noe av sikten forover i noen sekunder. Vel oppe i plan går den derimot i perfekt balanse. Båtens tyngde gjør dessuten at den går stødig i sjøen. Veid toppfart kan motorens høye innsugningslyd være noe sjenerende, men drar man av rundt 300 omdreininger er lydnivået fullt godkjent. Ved 30 knops fart ligger støyen under 80 dBA. Forbruket ble ikke målt, men vi vet at det er vanskelig å komme under 1,5 liter per nautisk mil med disse V8-erne i planende fart. Askeladden Z7 kan også leveres med en 191 hk diesel fra CMD.

Pluss
+ smart kalesje
+ førerkomforten
+ uteplassens utforming
+ bysse
+ vannklossett
+ stort motorrom
+ store dørkflater
+ selvlensende dørk

Minus
- sittehøyde under dekk
- ståhøyde under kalesje
- liten planingsterskel
- sikt forover

Grandezza 23 DC


Testvinner

Grandezza er navnet på en helt ny motorbåtsserie som uten tvil kommer til å gi de etablerte båtprodusentene en tøff kamp fremover. Serien omfatter daycruisere og overnattingsbåter fra 23-fot og oppover. Samtlige bygges i finske Österbotten der man har meget rik båtbyggertradisjon og ligger i verdenstoppen innen sitt felt. Firmaet startet med en 31-foter og i vår kom daycruiseren Grandezza 23 DC. Både navnet og båtenes runde og sporty linjer fører tankene til Italia, men hele konseptet er utviklet i Finland.

Grandezza 23 DC har en noe mer tradisjonell innredningslayout sammenlignet med Askeladden Z7. Man har satset på den klassiske U-sofaen i den aktre delen av utplassen og et par stoler ved førerplassen. Sofaen har plass til opp til seks personer, og under denne seksjonen finnes det store stuverom både på babord og styrbord side. Løfter man opp midtseksjonen kommer man til hele motorrommet og her er det ingen problemer å krype ned ved service. Her er dessuten plass til en varmtvannsbereder om man skulle ønske det.
Plass for plotter
Førerplassen er elegant utformet med plass til kartplotter foran rattet. Nesten som i Askeladden, men i Grandezza har man løst dett mer elegant. Alle viktige instrumenter og strømbrytere har fått en noe mer fremtredende plass, og alle mindre viktige instrumenter og brytere sitter en bit ned. Sikten er perfekt og det er like lett å sitte eller stå og kjøre i denne båten. Vindskjermens overdel har en kraftig ramme i rustfritt stål, og innenfor denne sitter en rustfri rekke som er perfekt å holde seg i når man står og kjører. Stolene ved fører- og passasjerplassen har fått en ny design til 2007-modellene. Under dørken ved førerplassen har man disponert plass til et defrosteraggregat.
Det er flere forskjellige dørknivåer på uteplassen, og det er noe irriterende. Men man har valgt denne løsningen for å få en bra dybde midt i båten og samtidig en sittegruppe som ligger noe høyere.
Beste fordekket
Grandezza 23 DC har ingen dollbord, og passasjen opp til fordekket går via en trapp som også fungerer som dør inn til forlugaren. Det betyr at døren må være stengt for at dette skal fungere, hvilket er et minus. Samtidig gir denne løsningen en langt bedre trapp. Vel oppe på dekk har denne båten den klart beste dekket med store rekker på hver side.
Lugaren er elegant innredet med polstring i tak og på skott. Innredningen er delvis i kirsebærtre, og de fire ventilene i skrogsiden slipper inn mye lys, og kan åpnes. Ståhøyden og sittehøyden er fullt godkjent, og langs skrogsidene er det bra ryggstø. Køyene er hele 216 cm lange og mellom disse kan båten enten utsyres med et kjemisk toalett, eller et vannklosett. Grandezza 23 DC har uten tvil den romsligste og mest elegante lugaren i testgruppen.
En annen fin detalj er badeplattformen som er integrert i skroget. Den har flere trinn og er lett å bevege seg på. Har er det badestige, dreggkasse og alle påfyllingsbeslag. Mellom denne plattformen og U-sofaen er det en kalesjegarasje som også har plass til bøylene. Med kalesjen oppe har man en ståhøyde på hele 203 cm i denne båten, og sikten fremover er meget bra, både når man sitter eller står og kjører – en viktig detalj på en daycruiser som skal brukes våre farvann.
Stille med diesel
Denne daycruiseren ble konstruert med tanke på Volvo Pentas nye femsylindret 190-hester med DP-S-drev. Denne motoren satt også i vår testbåt og ga den en toppfart på 34 knop. Båten går meget bra i sjøen – høyt i vannet, men likevel stabilt og trygt. Ved kraftige svinger forblir båten liggende i plan, men faller ikke gjennom som vi erfarte med båtene med bensinmotor. Formodentlig skyldes dette kombinasjonen av høyt dreiemoment i dieselmotoren og drevets doble propeller. Dette gir seg også utslag i minimal kavitasjon ved sving, i motsetning til to andre båtene som hadde Alpha One og Bravo III-drev. Planingsterskelen er minimal, og retningsstabiliteten ved lav fart er også bra takket være duoprop-drevet. Til tross for at den har dieselmotor, har Grandezza 23 DC de laveste støyverdiene i denne testen. Forbruket ble ikke målt, men vi vet at tilsvarende båter med denne motoren bruker ca 1 liter per nautisk mil ved 30 knops fart.

Pluss
+ lav motorsøy
+ gode sjøegenskaper
+ fordekkets form
+ romslig lugar
+ elegant førerplass
+ dyp uteplass
+ høyde under kalesjen
+ elegant motorrom
+ kraftig vindskjerm

Minus
- mange nivåer på uteplassen
- upraktisk stoff på putene

Sea Ray 220 Sun Sport


Herlige sjøegenskaper

Amerikanske sportsbåter kommer og går på det nordiske markedet, men Sea Ray tilhører uten tvil de mer etablerte og har en lang rekke modeller. Bare i kategorien ”sport boats” finnes et 20-tall ulike modeller mellom 17 og 29 fot. I denne gruppen finner vi også vår

testbåt, Sea Ray 220 Sun Sport. Den ble lansert allerede i 2004 og fikk navnet 210 Overnighter. Vi kåret 220 Sun Sport til testens solbåt.

I 2005 ble det gjort visse forandringer, den byttet navn og ble kåret til Powerboat of the year i Europa. Båten har også etter det vært gjenstand for små forandringer. Den har blant annet fått et større soldekk akter, med en seksjon som kan settes opp til ryggstøtte. Under denne delen finnes et stort rom der kalesjen oppbevares. Man har også bedret passasjen babord, slik at man ikke lenger behøver å krabbe opp i sofaen for å komme til badeplattformen.
Solbåten
Sea Ray 220 SS er en klassisk amerikaner med et dypt v-bunnskrog på hele 21 grader. Den har elegante skroglinjer, en lav, men kraftig vindusrute og en solseng som tar opp nesten halve sittebrønnen. Og akter av solsengen har man montert en fin badeplattform på hele 70 cm. Dette er en uten tvil ”solbåten” i denne testgruppen. Kalesje finnes, men man kjører helst uten, både fordi det kan være krunglete å få den opp og fordi den er et høyhus hvor vinden får godt tak. I denne båttypen hadde Askeladdens lave kalesje passet bedre.

Sea Ray 220 har en dyp sittebrønn på nesten en meter, og den har omtrent samme dørkplass som Grandezza 23 DC. Men antall sitteplasser er begrenset i Sea Ray 220 SS, og det henger sammen med den store solsengen som tar så mye volum. Båten har en rett aktersofa og to stoler, hvilket betyr at rundt fem personer sitter hyggelig. Dette kan sammenlignes med Askeladden Z7 som har hele åtte sitteplasser.
Under aktersofaen og solsengen ligger motorrommet som er oppdelt i tre seksjoner, men mellomveggene kan kans bort ved service. Med en stor V8 blir det ganske trangt i denne båten, spesielt foran motoren. Under motorluken finnes et smart rom for oppbevaring av bordet.

Klassisk innredning
Innredningsmaterialet i Sea Ray 220 SS er klassisk for amerikanske båter, med det meste i glassfiber og tepper på dørken. Teppene er oppdelt i seksjoner for at de enkelt skal kunne tas av.
Førerplassen holder høy klasse som på nesten alle USA-båter. Rattet er justerbart i høyden. Instrumenter og strømbrytere sitter helt riktig. Et av instrumentene viser drivstofforbruket. Bare synd at man i dette miljøet ikke finner plass til en liten kartplotter. Ved førerplassen sitter til og med fjernkontrollen til den standard monterte CD-anlegget fra Clarion. Vi gir også pluss for alle de praktiske koppeholdere og en godt håndtak på passasjerplassen.
Sea Ray 220 SS har to gode stoler med puter som kan felles opp når man står og kjører. Begge er nye i 2007-modellen med ekstra høy ryggstøtte. Førerplassen har også en bekvem fotplate. Mellom stolene finnes en luke som skjuler et stort stuverom under dørken. Sikten forover er noe begrenset når man sitter og kjører. Tar man opp sitteputen og ”halvsitter” på kanten, fungerer det mye bedre.
Inngangen til forkabinen fungerer til og med som trapp til fordekket. Her finnes brede trinn, som i Grandezza 23 DC, men ikke like godt med håndtak. En fornuftig rekke savnes på fordekket som er noe avrundet og har en dekksluke i midten. Ved regn eller fukt er det stor fare for å skli. Lengst fremme sitter et ankerbeslag og et par minimale pulpitter. Slik er det dessverre på mange USA-båter og det henger nok sammen med at man nesten alltid legger til med akterenden mot bryggen.
Forruffen har omtrent samme volum som Askeladden Z7, med en takhøyde på bare 123 cm og en køyelengde å på litt over to meter. Mellom køyene finnes et bærbart kjemikalietoalett. Dekksluken gir godt med lys og ventilasjon, og man kan til og med få inn luft via en inspeksjonsluke bak rattet.

Vass V-bunn
Sjøegenskapene er det mest positive hos Sea Ray 220 SS. Med en bensindrevet V8 fra Mercruiser på 260 hester, havner toppfarten på nesten 40 knop. Selv i denne høye farten er båten herlig å manøvrere. Den har et lettdrevet skrog og kommer raskt opp i plan uten noen sjenerende planingsterskel. Man kjenner at en har en vass v-bunn, ikke minst i kraftige svinger der båten oppfører seg som om den går på skinner. Den svarer perfekt på trim og det er lett å finne en god marsjfart. Eneste minus er støy fra motoren, spesielt på høye turtall. Her har nesten alle V8-motorne dessverre en høy innsugningslyd. Drar man av til en marsjfart på rundt 30 knop blir det mye stillere og man kan nyte båtens gode sjøegenskaper.

Bemerk: I følge Sea Ray skal denne båten og motoren nå en toppfart på 45 knop, og det tror vi stemmer for tidligere testbåter. Det er mulig at båten som ble stilt til vår disposisjon ikke var helt ren i bunnen.

Pluss
+ førerplassen
+ sjøegenskapene
+ høyde under kalesje
+ bra plastfinish

Minus
- ingen rekker på fordekket
- spinkle kryssholt
- motorstøy
- motorrommets utforming
- komplisert kalesje

Kalesje på tre måter

Bild 001:
Z-TOP: Askeladden Z7 har den klart smarteste løsningen. Med enkelt håndgrep drar man opp hele kalesjen over uteplassen og låser den fast i vindskjermen. Både bøyler og duk ligger i en garasje med elektrisk drevne luker rundt aktersofaen.

Bild 002:
RASKT: Cabrioletløsningen er smidig – det tar bare mellom 10 og 15 sekunder å få opp kalesjen på Askeladden Z7. Den eneste ulempen med denne løsningen og denne lave kalesjen, er at ståhøyden begrenses til 163 cm og at sikten gjennom vindskjermen er i minste laget.

Bild 003:
TRADISJONELT: Grandezza 23 DC har en mer tradisjonell kalesjeløsning med mengder av trykknapper rundt hele vindskjermen. Men her har man satset på en meget bra ståhøyde på hele 203 cm under den øverste bøylen. Vinkelen på vindskjermen og de store ”vinduene” i kalesjen gir meget god sikt forover, både når man sitter og står og kjører.

Bild 004:
KOMPLISERT: Også Sea Ray 220 har en heldekkende kalesje med en bra ståhøyde på 195 cm under den øverste bøylen. Sikten forover gjennom vindskjermen er noe begrenset, men takket være ”vinduene” i kalesjen har man grei oversikt likevel. Men dette er ikke en kalesje man monterer ved en liten regnskur. Det tar minst 10 minutter før alle delene er på plass.

Fakta

Produsent/importør: Askeladden: www.askeladden.noGrandezza: www.yamaha-motor-scandinavia.comSea Ray: www.husvikholmen.noNoen mål i cm


Testresultat


Anmerkning: Målingene er utført med to personer ombord og full drivstofftank. Målingene er utført ved fem ulike turtall, dels ved toppturtall og deretter har vi redusert med 300, 600, 900, 1200 og 1500 omdreininger i minuttet. Støyverdiene er målt ved førerplass. Samtlige tester er utført hos GBM i Havstensund. Lufttemperatur: + 10°C, vanntemperatur + 15°C. SeaRay har synpunkter på våre målinger av toppfart på deres båt, som man mener skal ligge opp mot 45 knop med denne motoren. Også turtallet ligger noe lavt. Vi gjør alltid målinger på den båt som stilles til test, og det er mulig at denne var en del grodd etter sommeren. DrivstofforbrukMålinger var drivstofforbruk blr ikke gjennomført på de tre båtene i testen. Målinger fra tre liknende båter utført i 2006, ga disse verdiene.

Båt/modell

Askeladden Z7

Grandezza 23 DC

Sea Ray 220 Sun Sport

Lengde i meter

6,95

6,90

7,01

Bredde i meter

2,65

2,48

2,55

Vekt med testmotor i kg

1805

1800

1730

Anb. Motorstyrke i hk

200- 260

160 – 225

220 – 260

Maks belastning i pers.

6

6

10

Drivstofftank i liter

190

160

174

Vanntank i liter

54

15

-

Septiktank i liter

54

-

-

CE-kategori

C

C

C

Standardutstyr:

Dreggkasse

Ja

Ja

Ja

Badplattform

Ja

Ja

Ja

Badestige

Ja

Ja

Ja

Bord på uteplass

Ja

Ja

Ja

Brannslukker, motorrom

Ja

Ja

Ja

Drivstoffilter, ekstra

Ja

Ja

-

Vask

Ja

Ja

-

Dusj – utvendig

Ja

-

-

Puter i lugar

Ja

Ja

Ja

Puter på uteplass

Ja

Ja

Ja

Dekksluke

Ja

-

Ja

Ferskvannstank

Ja

Ja

-

Ferskvannskjøling

Ja

Ja

-

Førerstol med ståfunksjon

Ja

Ja

Ja

Kalesje

Ja

Ja

Ja

Kompass

-

Ja

-

Lanterner

Ja

Ja

Ja

Lensepume, manuell

Ja

-

Ja

Lensepumpe, elektrisk

Ja

Ja

Ja

Motorromsvifte

Ja

-

Ja

Bysse med kokeapparat

Ja

-

-

Radio med CD

-

-

Ja

Septiktank

Ja

-

-

Servo-styring

Ja

Ja

Ja

Signalhorn

-

Ja

Ja

Teak på uteplassen

-

Ja

-

Toalett – portabel

-

Ja

Toalett – fast

Ja

-

-

Trimplan

Ja

Ja

-

Trykkvannssystem

Ja

Ja

-

Koøyer

-

Ja

-

Vindusvisker

Ja

Ja

Ja

Pris med motor:

Mercruiser 4,3 MPI – 220 hk

464.000 kr

Mercruiser 5,0 MPI – 260 hk

603.700 kr

504.000 kr

Volvo Penta 4,3 GXI – 225 hk

554.375 kr

Volvo Penta D3-190 -190 hk

639.501 kr

Båt/modell

Askeladden Z7

Grandezza 23 DC

Sea Ray 220 Sun Sport

Luke til lugar – bredde

47

46

43

Ståhøyde i lugar

124

142

123

Køyer i lugar

203 x 188

216 x 189

210 x 182

Arbeidshøyde – bysse

68

--

--

Ståhøyde under kalesje

163

203

195

Dyde, uteplass

77

113

93

Badeplattform

164 x 47

206 x 37

184 x 70

Båt/modell

Askeladden Z7

Grandezza 23 DC

Sea Ray 220 Sun Sport

Motor i testbåt

Mercruiser 5.0 MPI

Volvo Penta D3-190

Mercruiser 5.0 MPI

Effekt i hk

260

190

260

Motortype

Bensin

Diesel

Bensin

Antall syl. / volum i liter

V8 / 5,0

5 / 2,4

V8 / 5,0

Drev

Alpha One

DP-S

Bravo III

Anb. Toppturtall i omdr./min.

5000

4000

5000

Toppturtall i test i omdr./min.

4900

3850

4550

Fart i knop:

- ved toppturtall

40,5

34,0

38,0

- 300 omdr./min.

38,0

30,8

35.6

- 600 omdr./min.

36,6

27,8

32,5

- 900 omdr./min.

33,5

23,8

30,3

- 1200 omdr./min.

29,1

19,4

26,5

Støy i dBA):

- ved toppturtall

87

84

89

- 300 omdr./min.

84

82

86

- 600 omdr./min.

83

80

85

- 900 omdr./min.

80

79

82

- 1200 omdr./min.

78

78

81

Motor

Mercruiser 5.0 MPI

Volvo Penta D3-190

Effekt i hk

260

190

Drivstoff

Bensin

Diesel

Forbruk, liter/nautisk mil:

- ved toppturtall

2,00

1,25

- 300 omdr./min.

1,80

1,04

- 600 omdr./min.

1,50

0,99

- 900 omdr./min.

1,40

0,95

- 1200 omdr./min.

1,35

0,88