PERMITTERER: Geir Søraker i Ertec permitterer åtte ansatte på grunn av de løpske strømprisene. «Høye kostnader til primærbehov gjør det uaktuelt for flere og flere å investere i, eller bruke båt», sier han. Foto: Båtmagasinet.

Millionsmell på strøm - Ertec permitterer

Ertec i Tvedestrand har sendt varsel om permitteringer til åtte ansatte. Ekstra strømkostnader på to millioner kroner er mer enn vindskjermprodusenten kan leve med.

Publisert Sist oppdatert

Ertec er en hjørnesteinsbedrift i Tvedestrand, som vi i båtbransjen kjenner som spesialist på vindskjermer, dører, aluminiumsprofiler og syrefast til fritidsbåter. Selskapets leder,

Geir Søraker har tidligere uttalt seg kritisk i Båtmagasinet til regjeringens manglende evne og vilje til å hjelpe norsk næringsliv i en krisetid. Søraker var også å se blant demonstrantene foran Stortinget i september.

«Primærbehovet rammer båten»

Samtidig med permitteringsvarsel til åtte ansatte har Søraker sendt et brev til alle storingsrepresentantene på agderbenken.

- Høye kostnader til primærbehov gjør det uaktuelt for flere og flere å investere i, eller bruke båt. Det samme registrerer vi både i bobil- og i hyttemarkedet, skriver Søraker. For Ertec har dette resultert i kanselleringer, ordre som settes på hold og utsatte leveranser.

- Vi går direkte fra to år med underbemanning til overtallighet i produksjonen, på svært kort tid, skriver Søraker i brevet til stortingsrepresentantene. For Ertec har situasjonen resultert i kanselleringer, ordre som settes på hold og utsatte leveranser.

Truer lønnsomheten

- Galopperende priser på strøm en av de kritiske innsatsfaktorene som for øyeblikket preget norsk næringsliv. I år er prognosen hos Ertec at de får en strømkostnad som er mer enn to millioner kroner høyere enn et normalår. Dette truer lønnsomheten, og gjør det tvingende nødvendig å redusere kostnader, varsler Søraker til stortingspolitikerne.

- Derfor kommer Ertec nå ikke utenom permitteringer, legger han til.

Søraker har i flere år forsøkt å trenge igjennom hos rikspolitikerne med beskrivelse av den stadig mer vanskelige situasjonen, men han har snakket til døve ører, har han tidligere uttalt til Båtmagasinet. Nå er det en realitet at selskapet i første rekke må permittere åtte av sine 60 ansatte.

Her er brevet som Geir Søraker i Ertec sendte Agderbenken på Stortinget.

Ertec har i dag dessverre varslet 8 ansatte om permittering f.o.m. 2.11.

Markedet for bedriftens produkter er på sterk tilbaketur, og usikkerheten hos kundene våre er økende. Høye kostnader til primærbehov, gjør det uaktuelt for flere og flere å investere i, eller bruke båt. Det samme registrerer vi både i bobil og i hyttemarkedet.

For Ertec har dette resultert i kanselleringer, ordre på hold og utsatte leveranser.

Vi går direkte fra 2 år med underbemanning til overtallighet i produksjonen, på svært kort tid.

Dessverre opplever Ertec som flere andre norske virksomheter galopperende priser på en rekke innsatsfaktorer.

Strøm er som STN+ (Et nettverk av industribedrifter i kommunene Åmli, Gjerstad, Vegårshei, Risør og Tvedestrand) har informert om tidligere, en av disse. I 2022 er prognosen at Ertec får mer enn 2 mill. høyere strømkostand, enn et normalår.

Dette truer lønnsomheten i bedriften og gjør det tvingende nødvendig å redusere kostnader.

Derfor kommer Ertec nå ikke utenom permitteringer.

Jeg håper dere lykkes i å vedta en strømkompensasjonsordning som fungerer og gjennom tilskudd bidrar til økte investeringer i ENØK-tiltak, for industrien også.

Vennlig hilsen

Geir H Søraker

Daglig leder i Ertec AS

Styreleder i Suntec AS og Teloks AS

Arbeiderpartiets Kari Henriksen, som er valgt inn som representant for Agder, kvitterte på Sørakers brev på denne måten:

«Dette var triste nyheter. Håper markedet bedrer seg snart. Det skal bli spennende å se om det blir noen forbedringer av den når den behandles i komiteen»

(Henriksen vil se om det ikke er plass til Geir Sørakers og bedriftene han representerer på det neste benkemøte i november).