TIL TJENESTE: Alt-mulig-mannen Martinius Dyreng i Larvik strekker ut en hjelpende hånd til båteieren som trenger hjelp til små og store jobber. Denne båten i Larvik reddet han. FOTO: PRIVAT.

Han har en hjelpende hånd når båtfolket trenger det

Det er mange båteiere som trenger assistanse på havna eller på sjøen som ikke er typisk oppdrag for Redningsselskapet. Alt-mulig-mannen Martinius Dyreng i Larvik har gjort det til en forretningsidé.

Den driftige Martinius Dyreng, som elsker sjø og båtliv og som bruker så og si all sin fritid i båten, har alltid strukket ut en hjelpende hånd når folk i båt har søkt om assistanse. De siste årene har han sett en tendens til at stadig flere har spurt pent om praktisk hjelp både til lensing, sikring av fortøyning, vintersjekk av båten ved sykdom eller utenlandsopphold eller små reparasjoner.

Skal være enkelt å spørre

MANGLENDE TILSYN: Fortøyde båter går gjerne til bunns på grunn av dårlig fortøyning og manglende tilsyn. FOTO: PRIVAT

-Jeg opplever at det er mange årsaker til at folk ber om hjelp. Kanskje tiden ikke strekker til, kanskje skorter det på erfaring, kanskje trengs det litt ekstra muskelkraft eller kanskje transport av materialer ut til landstedet, sier han. Da Martinius opplevde at behovet for en hjelpende hånd var økende, etablerte han et enkeltmannsforetak for å formalisere tjenesten.

-Til daglig jobber jeg i vaktturnus, så da passer det å fylle opp friperiodene med noe så meningsfylt som å stå til tjeneste med små og store oppdrag til båtfolket, sier han til Båtmagasinet. Det skal være enkelt å spørre om hjelp.

Ser et voksende behov

Martinius har allerede hatt flere oppdrag med å redde båter som har gått under eller har vært nær ved å synke ved bryggene sine.

-Når noe så trist skjer, må jo eierne ha assistanse for å få de opp igjen, selv om det er lett å være etterpåklok å si at et regelmessig tilsyn kunne sikret båten flytende. Det er faktisk ikke alle som er gode på fortøyning og fendring. Jeg gir ofte tips og triks som uerfarne har takket for, sier han.

Martinius er veldig mobil. Det skal være greit for pensjonisten å slå på tråden når han ikke klarer et tungt løft, eller han som har fått ødelagt hengeren når båten skal opp. Trengs det dykker, så ordner alt-mulig-mannen også det gjennom samarbeidspartnere.

Stor aksjonsradius

Selv om hovedbasen til Dyrengs Skjærgårdstjenester er i Larvik, har han hele Østlandet som nedslagsfelt. Det han ikke kan nå sjøveien fra Larvik, ordner han med vaktmesterbåten som står på henger klar til tjeneste.

-Det er jo ikke alltid nødvendig å tilkalle et stort mannskap på ei svær redningsskøyte for å gjøre småjobbene. Her er det enklere å spørre en handyman som har skapt seg en forretningsidé, smiler han. Mens Martinius er ute på oppdrag er det kona Line Michelle som tar det administrative på hjemmekontoret.