Praktisk Verktøyet ombord

BRA BAGER: En tekstilbag er etter vår erfaring den beste oppbevaringsløsningen for verktøy ombord.
BRA BAGER: En tekstilbag er etter vår erfaring den beste oppbevaringsløsningen for verktøy ombord.

Utstyret som kan hjelpe deg ut av knipa

I en båt er det nesten alltid noe som må fikses. Et smart utvalg basisverktøy gjør det enklere å løse små utfordringer som dukker opp underveis. Dette bør du ha i verktøybagen ombord.

Publisert Sist oppdatert

For mange er det en del av båtgleden å kunne gjøre enkle reparasjoner selv. Det hører også med til godt sjømannskap å ha den nødvendige kunnskapen og det nødvendige utstyret til å kunne løse en del utfordringer på egen hånd. Skuta skal være i sjødyktig stand når den forlater havn, men problemer kan alltid dukke opp underveis. Da kan hjelpen mange ganger være et stykke unna. Et sett med riktig verktøy av god kvalitet, og gjerne også noe reservedeler, gjør båtlivet enklere og turen tryggere.

Kvalitet og pris

Et raskt søk på nettet, avslører at kvaliteten på verktøy er et omdiskutert tema i mange kretser. Hobbymekanikere av alle slag har sterke meninger om hva som er bra eller dårlig verktøy. Vi skal ikke begi oss inn i den diskusjonen, men holde oss til vår egen erfaring: Basisverktøyet, som vi bruker ofte, bør være av god kvalitet. Og siden det ikke er all verden man trenger, er det en overkommelig investering. Vår erfaring er at bra verktøy lønner seg – i form av færre irritasjoner og verktøyet er bedre tilpasset jobben du skal gjøre. Mens billigverktøyet ikke sjelden er utslitt etter noen gangers bruk, varer kvalitetsverktøyet vesentlig lenger. Dessuten er det et problem med billigverktøy at det er, eller raskt blir, slarkete og unøyaktig slik at man lett ødelegger skruer, muttere eller bolter. Vår erfaring er også at billigverktøy tåler det salte og fuktige klimaet ombord dårligere enn kvalitetsverktøy.

Verktøybag for båt

I båt er det som regel trangt om plassen, og man må være kresen med hensyn til hva man velger å ta ombord. Vi har valgt å oppbevare verktøyet i smidige tekstilbager, og vi har to favoritter. Den ene er en kompakt veske i kraftig nylonstoff fra Robship. Den kan man henge fra seg slik at den holder seg åpen med lett tilgang til innholdet. Ikke setter den merker, og den er veldig lett å stuve unna. Dessuten rommer den utrolig mye til tross for beskjedne ytre mål. Den er også lett å holde orden i. I tillegg har vi en kraftig, åpen bomullsbag fra en seilmaker som har mange av de samme egenskapene.

Dette bør bagen inneholde

Skrutrekkere

Siden de vanligste skruetypene ombord er Phillips (PH), Pozidriv (PZ) og Slot (vanlig rett spor), bør man ha et sett som dekker alle disse skruesortene. Det er avgjørende å vite forskjellen på hva som er PH og PZ når man velger hva slags skrutrekker man skal bruke. Da unngår man å ødelegge sporet i skruen. Vi har best erfaring med skrutrekkerne fra Wera med Lasertip. Materialet og sporene i enden på trekkeren gir både lang holdbarhet og en veldig godt feste i skruesporene. Prisen for et sett med seks trekkere fra Wera Lasertip ligger på rundt 500 kroner.

Slangeklemmetrekker

Dette er et kjempeverktøy. Den har en fleksibel, plastbelagt stålspiral som er bøyelig og som gjør at man kommer til slangeklemmer som er kronglete plassert. Passer til slangeklemmer med 7 mm skruehode. Vi har en variant fra tyske Wera i vår verktøykasse. Den koster cirka 300 kroner.

Sekskantnøkler

Ett sett med gode sekskantnøkler (unbrako) hører hjemme ombord. Standardsettet har nøkler fra 1,5 til 10 mm. Teng Tools har et bra sett. Slike nøkler er nødvendige blant annet dersom du skal stramme slangeklemmene på eksosslangen. Ett sett fra Teng Tools koster cirka 200 kroner. I tillegg til settet med metriske sekskantnøkler, har vi også et sett med tommemål og et sett torxnøkler.

Tenger

Du bør ha en avbiter, en kraftavbiter, nebbtang og vannpumpetang i veska. Tengene fra Knipex holder høy kvalitet og varer lenge. Særlig merkes det på vannpumpetanga, der muligheten til å stille inn gapet er veldig enkel og nøyaktig i motsetning til rimeligere versjoner.

Skiftenøkler

Har man ett sett med kombinasjonsnøkler og pipenøkler med skralle, kommer man langt. Men en liten (for eksempel 0-20mm) og en mellomstor skiftenøkkel (0-40mm) bør man uansett ha tilgjengelig. Igjen går vi for Teng Tools, men også Bacho, Irega og andre merker duger bra.

Pipenøkkelsett

Med et pipenøkkelsett opp til 13 mm dekker du det meste. Bacho og Würth har et hendige og bra sett til overkommelig pris.

Kombinasjonsskrallenøkkel

Disse nøklene har vi hatt stor glede av. Vi har vært godt fornøyd med nøklene fra Biltema (den dyreste, leddete utgaven med 10 års garanti). Teng Tools har også et veldig bra sett, men til godt og vel doble prisen. Velg et sett med 8 til 19 mm nøkler.

Multimeter

Multimeteret har også sin selvskrevne plass i verktøyveska. I Båtmagasinet 11/2014 hadde vi en omfattende reportasje om hva slags måleutstyr du bør velge. De fleste profesjonelle bruker merker som Fluke, men blant andre Biltema har gode alternativer. Prisen ligger fra 500 kroner og oppover. Til vanlig, enkel feilsøking klarer du deg bra med et multimeter til rundt hundrelappen fra Biltema.

To typer tape

Gorillatape og vulkbånd. Om en slange går i stykker, så biter et vulkbånd veldig godt som en midlertidig reparasjon. Det er føyelig til underlaget og tetter. Forhåpentligvis får en aldri bruk for det, men når du trenger det så er det uvurderlig. En skikkelig solid tape har et stort bruksområde, gjerne også sammen med en pakke med solide strips.

Kniv og lykt

Her er det mye å velge mellom. Men LED Lenser har veldig mange gode smålykter, men også ypperlige og solide hodelykter. Fordelen med en hodelykt er at man har hendene fri og lys samtidig. Disse får man kjøpt en rekke steder. Priser fra 400 kroner og oppover.

Kjekt å ha

Neji-Saurus

TENNER: Sporene som er frest ut i nebbet på denne tanga gir et suverent grep.
TENNER: Sporene som er frest ut i nebbet på denne tanga gir et suverent grep.

Skruer eller små muttere som er blitt runde og umulig å få ut på vanlig måte, er et stort irritasjonsmoment. Til alle slike formål er tangen fra japanske Neji-Saurus et fantastisk verktøy. Den biter seg skikkelig fast takket være sporene som er frest ut i nebbet på tangen. Anbefales! Den er dyr og koster rundt 500 kroner, men er en favoritt i verktøybagen. Kan bestilles på nett i Norge.

Syrefri vaselin

En boks med syrefri vaselin er nyttig å ha ombord. Den har en rekke bruksområder. Den hindrer rust, smører og bevarer, og kan brukes på alt fra pakninger og kontakter til lær og trevirke.