Stor test av redningsflåter
Stor test av redningsflåter

Stor test av redningsflåter

I Seilas og Båtliv kan du lese test av redningsflåter. Se film fra testen av alle de ti flåtene.

Publisert Sist oppdatert

Båtliv og Seilas har i samarbeid med Redningsselskapet testet ti flåter. Vi hadde en todelt test av flåtene. Først lot vi oss frivillig drive i åpent farvann i flere timer for å danne oss erfaring fra å være i flåte på havet. Denne erfaringen samt innspill fra eksperter brukte vi for å vurdere de ti forskjellige flåtene i snille og varme omgivelser. Flåtene vi testet var fra Viking, Zodiac, Plastimo, Arimar og Eurovinil.

Først testet vi Plastimo på åpent hav i tre timer. Noen uker seinere ble alle de ti flåtene testet i basseng, basert på erfaringer fra øvelsen på havet. Vi sjekket hvor raskt flåten blåste seg opp, hvordan den var å snu fra vannet, og hvor lett det var å komme om bord i flåten fra vannet. Videre så vi på båtens stabilitet, og vi sjekket også utstyret og kvaliteten på flåte og utstyr.

Av de ti flåtene vi testet var det to hovedyyper; havflåter og kystflåter. Prisen på flåtene varierte fra 9000 kroner til 30.000 kroner.

Film fra test på åpent hav:

Kystflåter

Arimar france ISO 9650-2

En av to flåter med teltstang-tak. Løsningen fungerer dårlig. Arimars kystflåte var heller ikke lett å komme seg opp i.Koster nesten det samme som offshore-modellen. Flåten er testens nest billigste.

Plastimo Cruiser IOR

Ryddig flåte. Den eneste kystflåten med dobbelbunn av aluminiumsisolasjon. Det kan være en fordel i vårt kalde kyststrøk. Utstyret har god kvalitet.

Viking RescyouTM Coastal

Kystflåten har et helt tak med en åpning som man kan lukke med glidelås. Viking var den beste kystflåten, men ikke den dyreste. Både Zodiac og Plastimo koster mer.

Zodiac Coaster ISO

Denne flåten hadde korteste utløsningstid, men det var det eneste som imponerte. Taket må settes opp med teltstenger. Lyset fungerte ikke, det kom vann i nødrakettene.

Havflåter

Plastimo transocean

Havflåten er veldig ryddig og fin. Flåten har doble flytekamre, som gir bedre beskyttelse mot hull.  Denne flåten testet vi ute på havet i nesten tre timer, og den fungerte da fint, men bølgene var ikke høyere enn en meter.

Viking RescyouTM Pro

I følge Viking er dette den eneste flåten på markedet som retter seg selv. Det betyr at du ikke trenger å gå i vannet for å snu flåten. Takkonstruksjonen og flåtens relativt smale bredde er hemmeligheten til at flåten snur seg selv, men det kan også være en svakhet.

Zodiac Open Sea ISO

Havflåten til Zodiac gav et veldig godt inntrykk med et lukket tak, god merking og alt fungerte. Zodiacs havflåte var rommelig, godt synlig og hadde et tak som var lukket. Med en pris på under kr. 25 000,- er dette en flåte vi anbefaler.

Arimar Offshore

Arimars havflåte koster under 15.000 kroner og er testens billigste, og er et godt kjøp om prisen er viktig. Taket heises automatisk av en oppblåsbar tube, men må etterfestes med stropper som er vanskelige å få på. Ikke den letteste å komme om bord i.

Eurovinil

En vanskelig flåte å komme seg om bord i. Dårlig taustige og få gode håndtak skapte problemer. Plasten revnet ved åpningen og den ene padleåren brakk før vi begynte å ro. Flåten er den billigste vi testet og den eneste under kr. 10 000,-, men vi vil ikke anbefale denne flåten.

Les mer om alle flåtene i Båtliv nummer 2 og Seilas nummer 2. Ariklene kan også lastes ned gratis av abonnementer som PDF, og 50 kroner for ikke-abonnementer.

Test av redningsflåter, Seilas (PDF)

Test av redningsflåter, Båtliv (PDF)