Styrehusbåter gir gryende optimisme

Lite tyder på krise for båtbransjen hvis vi ser på omsetningen av styrehusbåter fra Beneteau og Jeanneau, som er solgt før de er pakket ut av plasten. Selv styrehusbåtene fra AMT er utsolgt, før den første båten er lansert og kommet til Norge

Publisert

Denne måneden var Båtliv i La Ciotat i Frankrike, for å prøvekjøre nyheten Beneteau Antares 780. Men allerede før båten har fått tid på seg til komme seg inn i det norske markedet har den norske importøren solgt unna sin kvote på 50 båter, som de hadde disponibelt fra den franske produsenten. Antares 780 er en forbedret versjon av Antares 750, som heller ikke solgte dårlig gjennom hele fjoråret, med 43 båter. Antares 780 er forbedret på flere punkter, og det uten at prisen er øket.

– Våre forhandlere har økt sine bestillinger betraktelig på den nye modellen, så selv om det er tidlig i sesongen, ser det faktisk ut til at hovedproblemet blir å skaffe nok båter, sier salgs- og markedssjef Stein-Harald Jørgensen hos Erling Sande. Han presiserer at ordreinngangen på alle Benetau Antares-modeller er svært bra for denne sesongen. Antares er det vi kaller styrehusbåter, og gir mulighet for et båtliv gjennom hele året.

Nærmer seg hundretallet

Beneteau får også en premiere på Sjøen for alle, med Antares 580. Denne modellen har også fått en facelift til 2012-sesongen.

– Med Antares 580 nærmer vi oss hundretallet i salg, og også her har vi problemer med å skaffe nok båter. Ordreinngangen totalt er bedre enn i fjor, og 2011 ble meget bra for disse båtene, sier Jørgensen.

Én båt igjen

Også Jeanneau, som for øvrig har samme eiere som Beneteau, har en flere styrehusbåter, som Merry Fisher-serie. Vi ringer daglig leder Knut Haneborg i Fritidssenteret.

– Vi har én Merry Fisher igjen, og vi hadde 70-80 båter, forteller Haneborg til Båtliv. Under et døgn etter ringer Haneborg og kan bekrefte at alt nå er utsolgt.

– Vi prøver å få ekstrabestillinger, men det er vanskelig. Styrehusbåter er veldig populære nå, men vi selger ikke all verdens på Østlandet. Det er noen slengere i Oslofjorden, men vi selger mest styrehusbåter vestover, sier Haneborg.

– Selger dere flere styrehusbåter enn andre båter nå?

– Ja, styrehusbåter er veldig populære nå, men februar var også en forbausende god måned for skjærgårdsjeeper, mens daycruisere sliter tungt. Hvis markedet fortsetter som i februar, så er markedet på vei oppover. Vi krysser fingrene for at dette ikke har vært en februarflopp, sier Haneborg. Han forteller at Fritidssenteret må helt tilbake til 2006 for å finne en tilsvarende god salgsmåned.

– Jeg vil si det er gryende optimisme, men ingen bonzana ennå, avslutter Haneborg.

Utsolgt før premieren

Vi ser at flere båtprodusenter har oppdaget dette markedet. Egentlig skulle styrehusbåten AMT 215 PH ha sin premiere på Sjøen for alle denne uken, men båten er tre uker forsinket.

– Våre forhandlere har lenge hatt et sterkt ønske om å levere en type styrehus båt fra AMT med høyere kvalitet. Etter flere år med stort press på AMT fabrikken, startet de til slutt produksjonen av 215 PH, sier markedssjef Olaf Olstad som er importør av AMT.  Han har stor tro på at den nye styrehusbåten vil slå an i det norske markedet.

– Vi har foreløpig fått klarsignal kun på 22 båter for levering til Norge. De er solgt alle sammen, sier Olstad.

Les også: Tilnærmet nullvekst i båtimporten

Powered by Labrador CMS