Stopp tyven!

Publisert

For kort tid siden hadde Båtliv en sak på nettsiden batliv.no, som ga gjenlyd i hele medie-Norge. Mer enn 150 båter på opplagsplassen på Sjølyst i Oslo var blitt tilgriset av ubudne gjester. Ifølge politiet var det romfolk som har benyttet båtene til innkvartering og oppbevaring av tyvgods.

Umiddelbart etter at saken var publisert ble den fanget opp av VG, NRK, TV 2 og andre riksmedier. En hissig debatt med rasistiske undertoner blusset opp i kjølvannet av saken.

Det er ubehaglig. Samtidig kan vi ikke lukke øynene for det faktum at båtfolk de siste årene er blitt utsatt for omfattende kriminalitet. Romfolkenes innbrudd i båtene på Sjølyst er en del av bildet av et skremmende bilde. De siste ti årene er det blitt stjålet båtmotorer og båter for ca en milliard kroner, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) i 2012. Det er meldt om rundt 25 000 båttyverier til forsikringsselskapene de siste ti årene, viser FNO-tallene.

Nå i vinter fortalte vi også på nett om Båtlivs annonseselger, Tor-Kristian Øines, som ble frastjålet sin påhenger på 115 hestekrefter fra opplagsplassen i Leangbukta i Asker. Uheldigvis for tyvene hadde Tor-Kristian Øines i Båtliv gjemt en GPS-sporer på motoren. Denne viste at motoren befant seg i en bil på en parkeringsplass i Asker, og politiet kunne pågripe tre litauere.

Motorene som blir stjålet i Norge havner ifølge politiet stort sett i østeuropeiske land og videreselges der. Havnepolitiet i Oslo har i flere år etterlyst registreringsplikt for båter og motorer.

Så lenge det er reisefrihet til Norge fra EU-landene, gjennom det såkalte Schengen-samarbeidet, er det ikke så rart at kriminaliteten øker. Tvers over Østersjøen er det en helt annen levestandard enn her i landet. Politiet har gang på gang avslørt av baltiske bander stjeler båtmotorer i stort omfang i Sverige og Norge.

Securmark opplyser at vi den siste tiden har har fått mer besøk av bander fra lenger sør i Europa. Og tyveriene øker også i geografisk omfang fra Østlandet til nordover på Vestlandet. Rett før nyttår ble det kjent at politiet skal bruke 50 millioner kroner på norsk-bulgarsk samarbeid om for å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Det er positivt. Operasjon «Grenseløs» mellom politikamre på Østlandet viser at målrettede tiltak mot kriminaliteten hjelper. Her må forsikringsselskapene, politiet og båtorganisasjonene samarbeide om å trygge våre verdier.

Vi må rett og slett samarbeide om å stanse tyvene.

Powered by Labrador CMS