Dagens havnetips:

Sommerøya Stråholmen

Stråholmen er for mange selve inkarnasjonen av sommerparadiset for mange, der den ligger ytterst ute nord for Jomfruland.

Publisert

HOVEDBILDE: Stråholmen ligger syd i Telemark, nord for Jomfruland, som sees i bakgrunnen. Begge foto: Magne Klann.

Dette er en særegen idyll med gammel bebyggelse og kulturlandskap.Molohavnen ligger på nordsiden, og du kan legge til på utsiden eller innsiden av østre molo. Du kan også legge til mot fjellet øst for Breibukta, eller du kan ligge på svai ute i bukta. Farvannet rundt Stråholmen er grunt og urent. Den enkleste innseilingen er øst for Teineskjær. Stråholmen er lav, og med lite vegetasjon som gir le for vinden. Du ligger trygt innenfor moloen sålenge du har godt ankerfeste. På utsiden av moloen er det 3 bøyer du kan bruke som akterfortøyning. Bøyene gjør at du ligger trygt, men det blir urolig å ligge her i nordlig vind. Det er sandbunn og godt ankerfeste.

Dessverre er det ikke toaletter eller søppelkasser noe sted på øya. Det har vært fastboende på Stråholmen frem til for noen tiår siden. Idag er husene i bruk som sommerhus, men utseendet er likt som for hundre år siden. Tidligere livnærte folk her seg som loser og fiskere. Øya har blitt dyrket, og kulturlandskapet holdes i hevd av hyttefolket. Mange av dem har selv vært fastboende, eller har forfedre som har bodd her ute.

Finn en havn

havna.com finner du bilder og informasjon om enn 850 gjestehavner og 300 naturhavner. På havna.com finner du også turtips og artikler om båtlivet.

Del et bilde

Del dine turtips og sommerbilder fra årets båtferie på facebooksiden til havna.com. De beste bildene premeieres med tre utgaver av magasinet Båtliv.

Powered by Labrador CMS