Skolelever bygger Åfjordbåt
Skolelever bygger Åfjordbåt

Skolelever bygger Åfjordbåt

Elevene ved Fosen Folkehødskole har gitt seg i kast med spennende båtbyggingsprosjekt og lover båt på vannet før sommeren.

Publisert

Åfjordbåten var trøndelagskystens stolthet i flere hundre år.  Det er en gammel robåttype som er fra Åfjord på Fosenhalvøya. Denne typen båt er den eneste, godt kjente Trøndelagsbåten i våre dager, men tidligere fantes i det minste også en såkalt Innherredsbåt, som visstnok var mer lik Nordmørsbåten enn det Åfjordsbåten er.

.

Nå vil elevene ved Fosen Folkehøgskole bygge en ny båt etter gammel oppskrift. De jobber på spreng og skal ha båten sjøklar før 16. mai. Ungdommene må lære seg en rekke gamle former for håndtverk. Også seilet sys på gammelmåten og hvert eneste sting følger gammel tradisjon. Da er det ikke få runder med nåla som skal til. – Det er snakk om 10. 000-12.000 sting, forklarer seilmaker Frode Bjøru overfor NRK.

Fembøringene ble brukt til varetransport og fiske inntil århundreskiftet. Den gang var det vante håndverkere som jobbet i båtbyggeriet der eleven banker og bygger på skroget. – Det er veldig spennende, nesten magisk. Samtidig er det vanskelig å lære, sier Hallgeir Løkken om jobben.

Powered by Labrador CMS