
Foreløpig tommelen ned for etanolfri bensin
Foreløpig er det tommelen ned for etanolfri bensin i Norge. Energi- og miljøkomiteen på Stortinget har i dag stemt ned forslaget. Alt håp er likevel ikke ute. 12. juni er det opp til Stortinget å avgjøre.
Som Båtmagasinet har omtalt i flere reportasjer er det bekymring i båtbransjen for at tilsetning av bioetanol i 98-oktan bensin kan skade gamle motorer. Ikke bare fagfolk i båtmiljøet påpeker de alvorlige problemene som kan oppstå med miljøbensinen, også bilbransjen med fokus på veteranbiler slår alarm om det samme. Etanol kan ha skadelig effekt, som korrosjon på metall og tæring på slanger, i eldre motorer, spesielt motorer som blir lite brukt eller står lagret over lang tid.
Et forslag om fortsatt god tilgang på etanolfri bensin ble behandlet i energi- og miljøkomiteen på Stortinget i dag. Forslaget kommer fra stortingsrepresentantene Frank Edvard Sve og Morten Stordalen, begge Frp. Samtidig som stortingsrepresentant Rasmus Hansson MDG også vil be regjeringen sørge for at etanolfri bensin (98 oktan) unntas fra omsetningskravet for biodrivstoff.
Ap, Høyre og SV stemte imot
Arbeiderpartiet, Høyre og SV stemte imot forslaget, mens Frp, MDG, KrF, Senterpartiet og Rødt støttet det.
Etanol i 98 oktan bensin har skapt stort engasjement. I forkant av komitebehandlingen av saken er det kommet inn ikke mindre enn 1800 høringsinnspill.
– Jeg synes det er trist og urovekkende at forslaget ikke får flertall, sier stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp) fra Agder, til NRK. Han sitter i energi – og miljøkomiteen og fester nå sin lit til at utfallet blir et annet når Stortinget behandler saken om kort tid, 12. juni.
"Nå må vi samle oss"

En av representantene som har engasjert seg for bevaring av 98 oktan bensin uten miljøtilsetning er Frps Bård Hoksrud. Han har tidligere uttalt til Båtmagasinet:
– Nå må vi samle oss om et nytt og bredt fremstøt, enten gjennom et representantforslag eller ny interpellasjon. Vi trenger en tverrpolitisk bred debatt på Stortinget. Det er ikke disse småsakene som er avgjørende for den grønne fremtiden.