FORENKLING: Sjøfartsdirektoratet har lansert app som samler alle dine sertifikater og dokumenter. Foto: Båtmagasinet.

Samler maritime papirer i app

Sjøfartsdirektoratet har tenkt forenkling og effektivitet når de nå har utviklet en smart app hvor du finner alle dine sertifikater og papirdokumenter som trengs ved kontroll i norske farvann.

Publisert Sist oppdatert

Den nye appen NMA Seafarer er utviklet for å gi en enkel visning av sertifikater ved inspeksjon eller kontroll. Dette inkluderer sertifikatnummer, gyldighetsdato og QR-kode for enkel og pålitelig identifikasjon av personen det gjelder. Appen gir oversikt over personlige maritime sertifikater, fritidsskippersertifikat og høyhastighetsbevis. Den viser også maritime kurs, som for eksempel sikkerhetskurs.

FORNØYD: Kommunikasjonsrådgiver Eivind Kallevik er fornøyd med responsen. Hittil er den lastet ned nesten 9000 ganger. Foto: Sjøfartsdirektoratet.

Også helseerklæringen

 – Ikke nok med det, sier en fornøyd kommunikasjonsrådgiver Eivind Kallevik til Båtmagasinet;

– I tillegg er det planlagt at også helseerklæring skal vises i appen, noe flere etterlyste det bi kommentarfeltet da vi la ut et innlegg om appen der 10. januar.

 Innlegget fikk ellers mange kommentarer og nesten 80 delinger. Helseerklæringsbiten er testet og skal være klart til å sendes til app-butikkene, så det skal være rett rundt hjørnet og blir antakelig godt tatt imot når det kommer, sier han. Per dags dato er det snaut 9000 personer som har lastet den ned. Rundt 2770 på Android og rundt 5900 på Apple.

 Erstatter plastkort i Norge

– Betyr det at alle plastkort og papirdokumenter nå er overflødige?

– Elektronisk sertifikat kan erstatte plastkort på norske fartøy norsk farvann. Høyhastighetsbeviset og det nye dekksoffiser klasse 6 (D6-sertifikatet) finnes ikke som plastkort i det hele tatt. De tilbys nå kun digitalt, fordi disse sertifikatene kun er gyldige i norsk farvann. De som seiler utenfor norsk farvann eller på utenlandske fartøy må fortsatt ha plastkort, sier han. IMO, International Maritime Organisation, ønsker også digitale sertifikater neste år. Fra 1. januar 2025 kan plastkort erstattes av elektroniske sertifikat også i internasjonalt farvann.

APP: NMA Seafarer er navnet på appen som viser dine maritime papirer.

– Det er også fint at så mange tusen har tatt den i bruk, vi håper selvsagt at enda flere vil gjøre det, sier Kallevik som en oppfordring.

Båtmagasinet leser også at flere kommenterer på Facebook at Telenor Kystradio og Sjøfartsdirektoratet sammen bør finne en løsning på at også radiosertifikater er tilgjengelig i samme app. Kanskje det blir neste steg?