FRISTENDE: Noe kaldt i glasset har fristet mange båtførere i pinsehelgen, noe som bekymrer Sjøfartsdirektoratet.

Båtpromille bekymrer Sjøfartsdirektoratet

Sjøfartsdirektoratet er bekymret over opplag i media knyttet til båt og promille etter pinsehelgen.

Publisert Sist oppdatert

Med vær som minner om midtsommer har mange har brukt pinsehelgen på sjøen.

– Det er lett å forstå at mange vil kose seg litt ekstra når båtturen innbyr til så flott vær som vi hadde i helga. Men samtidig er det viktig at den som fører båt, med ansvar for sikkerheten for alle om bord og rundt seg, er edru og klar i hodet, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad.

Sjøfartsdirektoratet har fulgt med på medieoppslag som tar for seg hendelser og ulykker med fritidsbåter. De viser til at det etter pinsehelgen har vært mange oppslag relatert til mistanke om promille. Sakene har handlet om alt fra båtførere som har blitt stoppet mistenkt for føring av båt i beruset tilstand, til ulykker der der en mistanker promille.

– Vi går mot en sommer der nordmenn flest ferierer hjemme. Det kan bety ekstra mye aktivitet på sjøen og båtfolket må sette sikkerheten høyt. Vi unner folk flotte dager på sjøen og tror det er ekstra viktig med kos og tid sammen med venner og familie denne sommeren. Men dersom en holder seg edru mens en fører båt reduseres risikoen for å påføre seg selv eller andre skade, eller at en ulykke ender med dødsfall, påpeker Alvestad.

Sjøfartsdirektøren etterlyser også et forsterket kollektivt ansvar der en sier tydelig ifra dersom noen som ikke er skikket til det, setter seg bak rattet på en båt. Dette bør være like selvsagt som det er hvis noen foreslår å kjøre bil hjem fra fest i beruset tilstand. Passasjerer bør også kreve at båtfører holder seg edru til båten fortøyes.