Slik ankrer du trygt:

FOR ANKER: Når man føler seg trygg på å ligge fortøyd på hekkanker med baugen mot land, åpner det seg utallige muligheter i skjærgården.
FOR ANKER: Når man føler seg trygg på å ligge fortøyd på hekkanker med baugen mot land, åpner det seg utallige muligheter i skjærgården.

Tenk på nattbrisen når du velger nattehavn

I naturhavner må vi ofte ut med dreggen, eller ankeret, for å fortøye. Her er våre tips for hvordan du ankrer trygt og sover godt i naturhavn med baugen mot land fortøyd til et anker akter.

Publisert

Det finnes utallige typer ankere, alt etter bunnforhold. Ser man bort fra soknedregg, er det paraplydreggen vi referer til når vi snakker om dregg. Å dregge er noe ganske annet enn å ankre med en paraplydregg. Å dregge betyr nemlig å drive for anker - at ankeret sleper langs bunnen på grunn av vind og strøm. Det er det siste du vil at skal skje når du har ankret opp i en naturhavn for natten. Derfor er det klokt å være oppmerksom på solgangsvinden som stryker langs land om dagen og litt ut over fine sommerkvelder. Utpå natten blir nemlig landet kaldere enn sjøen, og da vender vinden gjerne tilbake. Denne brisen kommer vei av solgangsvinden. Riktig nok ikke alltid, og sjelden like sterk. Men det kan bli ille nok når den kommer fra feil kant. Derfor er det klokt å ankre og fortøye grundigere enn du tror er nødvendig. De fleste ankere sitter når belastningen er beskjeden, men belastningen øker kan ankeret mistet festet.

Paraplydregg og anker

Erfarne båtfolk bruker gjerne større anker og mer tau eller kjetting. Paraplydreggen kan fungere i skjermet farvann eller som ”kaffedregg”, men den holder ikke under alle forhold. Det finnes flere typer ankere, men de fleste må nøye seg med det ankeret båten er utstyrt med. Småbåter uten ankervinsj har vanligvis bare en paraplydregg ombord. Sørg da for at du har en paraplydregg med god størrelse, og gjerne med noen meter med kjetting mellom ankeret og ankertauet. Det gir ekstra tyngde og sørger for at belastningen på selve ankeret blir mindre. Det vanligste allround-ankeret, er Bruce. Dette anker-designet ble utviklet for oppankring av oljerigger i Nordsjøen, og skjærer seg godt ned, og det følger med i bunnen dersom trekkretningen endrer seg. Brekkes det en sjelden gang ut, for eksempel ved at vinden snur hardt og brått, kanskje i kombinasjon med strømmen, vil det rense seg selv og sette seg igjen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS