Nå biter sjøørreten
Har du ikke fått båten på vannet ennå? Fort deg, nå er sjøørretfisket på sitt beste! Her er de beste fisketipsene for dorgefiskeren.
– Det er mye sjøørret i Tønsberg-traktene nå, forteller havfiske-entusiast Martin Ellingsen. Noen dager seinere er vi i båten og skal fiske Nøtterøy rundt.
For båtfiskere er wobbleren det ulitmate å fiske med. Behagelig er det også, å dorge i noen knops fart, titte på stangtuppen, gjerne med kaffekoppen i den andre hånda, og vente på napp. Bedre kan det neppe bli når våren gir en forsmak på sommeren. Prikken over i-en er at fisken lar seg friste av wobbleren.
Gode plasser
Rundt Nøtterøy kryr det av gode fiskeplasser for sjøørret. Mest kjent er kanskje Fjærholmen, men også i Vestfjorden er det flere typiske sjøørretplasser.
– De beste plassene på denne tiden av året er gjerne over leopardbunn, forklarer Ellingsen.
– Leopardbunn?
– Bunnforhold med flekker av tang og tare, fortsetter Ellingsen. Vi dorger over grunner på mellom sju og halvannen meter. Valg av wobbler er derfor viktig, noen går dypere enn de andre. En grunnregel er at større skje foran wobbleren går dypere enn den med mindre skje. Ellingsen velger en med skje som skal gå ned mot fire meter.
Den erfarne fiskeren har allerede tatt av splitringen på wobbleren. I stedet lager han en løkke (se hvordan den lages på film).
– Fordelen med en sånn løkke er at wobbleren da beveger seg mer fritt. En splittring er nok til at wobbleren kan gå skeivt, og den kan begynne å snurre, forklarer Ellingsen.
– Jeg bruker noe som kalles fluorkarbon. Den er ikke som vanlig sene, dette er en litt mer high tech line som har samme brytningsindeks som vann. Det gjør at den ikke kan sees, sier Ellingsen.
Fisk!
Vi fisker oss forbi Vrengensundet, mellom Tjøme og Nøtterøy, og allerede på Vestfjordsiden får Ellingsen napp. Lovende!
Han sveiver inn en sjøørret på rundt 25 centimeter.
– En liten søt en. Jeg gir den et kyss og slipper den ut igjen, sier Ellingsen, og fisken er i vannet igjen. Minstemålet for sjøørret er 35 centimeter sør for Nordland, og 30 centimeter nordover. Vær obs på at om du tar turen til den svenske vestkysten er minstemålet 45 centimeter. Har fisken dårlig kondisjon, som det heter, skal den også slippes ut igjen. Det vil si at den er mager, ettersom den har gytt om høsten. Denne fisken er heller ikke særlig egnet som matfisk. Gi den heller mulighet til å spise seg opp igjen.
– Men ok, da ser vi i hvert fall at det er fisk her, sier Ellingsen. Ørreten tok på den dype wobbleren, som for øvrig er rosa.
Maks to stenger per båt
Vi dorger oss videre mot Tønsberg. En stang er festet til vannskibøyla, mens Ellingsen sitter med den andre i hånda. Faktisk er det ikke lov å fiske med mer enn to stenger per båt når man fisker etter sjøørret.
– Jeg liker å sitte med en stang i hånda. Da kan man sitte og trekke litt og justere gangen på wobbleren, slik at den får litt mer livlig gange. Da går den gjerne mer som et skadet bytte, og trekker dermed til seg lettere fisk. Og det var faktisk det som funket nå, sier Ellingsen.
– Hvor er de beste plassene å dorge etter sjøørret?
– Nå som det er litt kaldt i vannet er det gjerne sydligvendte bukter, gjerne med litt skiftende bunnforhold, med tang og litt sand er ofte det beste. I sydligvendte bukter får sola varmet opp vannet i løpet av dagen, og det blir litt varmere vann og sjøørreten trekker inn, forklarer Ellingsen.
– På sommeren når vannet blir varmere trekker den gjerne ytterskjærs, der det er litt kaldere, der den beiter på fisk og smådyr, sier Ellingsen.
Se video (teksten fortsetter under filmen):
Valgets kvaler
Et av de vanskeligste valgene når man står i butikken og skal velge blant wobblere i alle regnbuens farger; hva skal jeg velge?
– Veldig klare og sterke farger er bra både på torsk og sjøørret, sier Ellingsen og trekker fram wobblere i fargene gul og grønn. Han legger til at dette er typiske kaldtvannsfarger som hisser fisken til hugg.
– Mens mørke, naturlige farger som brunt og oliven er mer varmtvannsfarger.
– Denne wobbleren har kanskje tatt mest fisk i Oslofjorden, sier Ellingsen og trekker fram blå-grønn wobbel, beregnet for litt kaldere vann, gjerne på våren, men den kan også egne seg på sommeren.
– De blå er mer allround, sier Ellingsen, og trekker fram noen sliker. Disse avlange slukene skal imitere tobis-sild.
– Og denne rosa wobbleren er mer fantasi-fisk, men den fisker veldig bra hele året. Spesielt nå på våren Den brun og gullfargede er best utenfor sesongen, gjerne på sommeren.
Mange har sikkert stått på land og kastet med de blå og metallfargede skjeslukene.
– De fisker like bra høst som vår. Trenger du å kaste langt kan du bruke disse, sier Ellingsen, og trekker fram mer kompakte sluker i de samme fargene.