FILTER: Når sjøvannet pumpes gjennom motoren filtreres plasten vekk.

Utenbordsmotor samler plast

Suzuki har utviklet et filter som samler opp mikroplast når sjøvann pumpes gjennom motoren for kjøling.

Publisert Sist oppdatert

Suzuki har utviklet verdens første oppsamlingsenhet for mikroplast for påhengsmotorer.

Påhengsmotorer over hele verden pumper opp tonnevis av sjøvann for å kjøle ned motoren, vann som deretter går tilbake til havet.

Filter for å samle plast settes på motoren

–Vi har utviklet en samleinnretning som samler opp mikroplastavfall ved bruk av returvannet. Gjennom denne enheten kan mikroplastisk avfall rundt vannoverflatene samles opp når båten kjører. Vi planlegger å introdusere enheten som en valgfri del fra 2021 og innlemme den i standardfunksjonen i fremtiden, skriver Suzuki i en pressemelding. Enheten kan enkelt installeres i en returslange, og den påvirker ikke motorens ytelse, siden den bare bruker returvannet som allerede er brukt til å kjøle ned motoren. Ifølge testene som ble utført i Japan, ble det funnet mikroplastavfall i stoffene som ble samlet inn gjennom filteret. Forskningen pågår i flere land og ytterligere forbedringer vil bli gjort, heter det i pressemeldingen.

Suzuki er opptatt av arbeidet mot plastforurensing i havet. – Vi har frivillig gjennomført opprydningsaktiviteter i hav, elver, innsjøer og dammer der påhengsmotorene brukes. Aktiviteten ble initiert i 2010 i Hamamatsu, og ble deretter holdt globalt fra 2011. Til nå har totalt over 8000 mennesker fra 26 land deltatt. 2020 er det tiårsjubileum, og vi vil kontinuerlig gjennomføre denne kampanjen, melder Suzuki, som fra og med denne måneden erstatter mye av plastemballasjen med papiremballasje.