Båtbransjen 2019

Salgs og produktsjef Stein Harald Jørgensen hos Erling Sande AS.
Salgs og produktsjef Stein Harald Jørgensen hos Erling Sande AS.
Tor Hjelle viser Mercury
Tor Hjelle viser Mercury

Motorimportørene styrker posisjonen

Importørene av båtmotorer er de store aktørene i båtbransjen, og det er fart i salget av utenbordsmotorer.

Publisert Sist oppdatert

Omsetning og resultat har vokst de siste tre årene for båtmotorimportørene. De ni største motorimportørene delte en omsetning på 2,5 milliarder kroner, og det samlede driftsresultatet beløp seg til 110,5 millioner kroner i fjor. Omsetningen har vokst fra 2,3 milliarder de to foregående årene. Også driftsresultatet har hatt en positiv utvikling i den siste tre års perioden.  Motorimportørene har i snitt en driftsmargin på 4,5 prosent.

Langt fra hele omsetningen på 2,5 milliarder kroner knytter seg til salg av båtmotorer og båter. Utenbordsimportørene selger også motorsyker, snøscootere, ATV og lignende. For Suzuki-importør Erling Sande utgjør båter og utenbordsmotorer halvparten av totalomsetningen på 440 millioner kroner, det vil si ca 220 millioner kroner. For Honda og Tohatsu-importør Kellox utgjør båter og motorer drøyt 150 millioner kroner av en samlet omsetning på 310 millioner kroner. For Evinrude-importør Frydenbør Marine utgjør marine produkter ca 75 prosent av totalomsetningen på 351 millioner kroner, det vil si ca 260 millioner.

Vi gjør også oppmerksom på at Volvo Penta-importør Imatech Marin kun er inkludert i siste års regnskap, da selskapet ble stiftet i 2018. Dette året hadde selskapet en omsetning på 124,8 millioner kroner og et beskjedent driftsresultat på 0,8 millioner.

Blant de ni importørene har vi tatt med de seks store utenbordsmerkene samt innenbordsmotorene fra Volvo Penta, Cummins og Yamarin.

Utenbords

Importørene av utenbordsmotorer er klart størst, og den aller største av dem er den norske divisjonen av Yamaha Motor Europe. Importøren på Vinterbro omsatte i fjor for 785 millioner kroner og satt igjen med et driftsresultat på 12,6 millioner kroner. Deretter følger Suzuki-importør Erling Sande med en omsetning på 440 millioner kroner og et driftsresultat på 44,3 millioner. Med en driftsmargin på 10,1 prosent er Drammensbedriften den mest lønnsomme blant motorimportørene.

Evinrude har en sterk stilling på det norske markedet, og importør Frydenbø Marine inntok i fjor tredjeplassen på listen med en omsetning på 351 millioner kroner, og et driftsresultat på 12,6 millioner. Dermed plasserte Frydenbø seg inntektsmessig foran Mercury-importør Marine Power, som omsatte for 334 millioner kroner og landet et driftsresultat på 27,1 millioner kroner.

I år er de seks utenbordsmotorimportørene blitt til fem da Tohatsu-importør Loxkel og Honda-importør Kellox har slått seg sammen til ett selskap. I fjor omsatte de to for samlet 309,8 millioner, hvorav båter og motorer altså sto for litt over halvparten. Loxkel har de siste årene slitt med lønnsomheten. I fjor havnet driftsresultatet så vidt i pluss på 0,25 million kroner, mens Kellox landet et driftsresultat på 12,2 millioner.

Innenbords

Markedet for utenbordsmotorer har vært i vekst i flere år, men for innenbordsimportørene har omsetningspilene litt pekt nedover. Yanmar Norge har riktignok hadde en oppgang fra 71 millioner kroner i 2016 til 88,8 millioner i 2017 og deretter til 68,7 millioner i fjor. I alle årene er det blitt minus på driften. Cummins Norge har hatt nedgang fra 95,6 millioner til 69,5 millioner, men har gått med overskudd på driften i hele perioden. Imatech Marin er som nevnt nystiftet importør av Volvo Penta i fjor, da omsetningen havnet på 124,8 millioner kroner.

Vi har ikke fått svar fra Yamaha eller Marine Power på spørsmål om fordeling av omsetningen på marine produkter og andre produkter før publisering av denne artikkelen.

Tabellen under kan sorteres på sted, omsetning, resultat, eiendeler og fylke.