TØMMING: Filteret kan lett demonteres og tømmes uten bruk av verktøy.

Filter fanger mikroplast

Suzuki vil levere mikroplastfilter som standardutstyr på flere populære motormodeller.

Publisert Sist oppdatert
ENKELT: Returrør med filter og bypass-slange.

For to år siden sa motorprodusent Suzuki at selskapet ville undersøke mulighetene for at påhengsmotorer kan rense sjøen for mikroplast via et filter i kjølevannsinntaket. Så ble det stille.

Nå viser det seg at Suzuki mente alvor med ideen og etter omfattende testing i 14 land vil systemet bli levert som standardutstyr på - i første omgang - modellene DF140BG, DF115BG, DF140B, DF115B og DF100C Det blir også mulig å ettermontere filteret på en del maskiner.

Filteret er montert ut-siden av blokken, etter termostaten, og en bypass-kanal sikrer at kjølingen ikke svekkes om filteret går tett. Filterposen demonteres og tømmes uten bruk av verktøy.

Ingen påstår at dette er løsningen på et globalt problem, men det er store mengder vann som pumpes gjennom påhengsmotorer og det er jo mye bedre at litt mikroplast fanges opp på denne måten enn at ingen gjør et forsøk på å bidra.

Suzukis plastprosjekt omfatter også en intern kampanje for å redusere plastemballasjebruken i fabrikkens produksjons- og distribusjonssystemer, samt en frivillig plastryddingkampanje blant firmaets ansatte og partnere. Her har så langt over 10 000 personer vært med på dugnaden.

PRINSIPPSKISSE: Filteret er montert på utløpssiden av kjølesystemet.